Ad Code

Responsive Advertisement

Washington Post: Το σκάνδαλο υποκλοπών του ελληνικού Watergate οδηγεί την κυβέρνηση σε αναταραχή

 


Υπό τον τίτλο “Το σκάνδαλο υποκλοπών του ελληνικού Watergate οδηγεί την κυβέρνηση σε αναταραχή” (Greek Watergate’ wiretap scandal throws government into turmoil) η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο της δημοσιογράφου Karina Tsui (με τη συνδρομή της δημοσιογράφου Elinda Labropoulou από την Αθήνα όπως αναφέρεται) σχετικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).


Όπως σημειώνεται στο άρθρο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο ηγέτη της αντιπολίτευσης άφησαν τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αγωνιζόμενο να αντιμετωπίσει ένα διογκούμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Το άρθρο ακολούθως αναφέρεται στην τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το θέμα, την περασμένη Δευτέρα, όπου δήλωσε άγνοια για το περιστατικό ενώ το χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτο», καθώς και στις παραιτήσεις που ακολούθησαν. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου παρενέβη καλώντας για διερεύνηση της υπόθεσης καθώς όπως τόνισε η ιδιωτικότητα του ατόμου «αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για μία δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία».

Στο άρθρο παρατίθεται το ιστορικό της ανακάλυψης εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη περί της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, ενώ σημειώνεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και διαφάνειας, καθώς και των μηχανισμών λειτουργίας της ΕΥΠ.

Το άρθρο σημειώνει ότι νωρίτερα, εντός του τρέχοντος έτους, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι (σ.σ. δεν κατονομάζονται) κατήγγειλαν ότι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Το άρθρο καταλήγει με το ιστορικό της ανάπτυξης του λογισμικού Predator από την Cryptox, μια εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας η οποία εξαγοράστηκε από το πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Tal Dilian το 2019.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο λογισμικό Pegasus το οποίο κατασκευάστηκε από ισραηλινή εταιρεία.


Αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με την παρέμβαση και της προέδρου της χώρας., αναφέρει και η Handelsblatt (κείμενο Gerd Höhler).

Η υπόθεση ρίχνει μαύρη σκιά στον συνολικό απολογισμό των πράξεων του Μητσοτάκη ο οποίος χειρίζεται μια σειρά κρίσεων (μεταναστευτική, πανδημία, ελληνοτουρκικά, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός) από την στιγμή που ανέλαβε πριν από τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Gerd Höhler – Griechischer Premier gerät in Bespitzelungsaffäre in Erklärungsnot
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement