Ad Code

Responsive Advertisement

«Πυροβόλησέ με τώρα!» - Μύθος η «αδελφική σχέση» Ομπάμα-Μπάιντεν; Τι αποκαλύπτει βιβλίο


Οι εντάσεις μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζο Μπάιντεν αποκαλύπτονται για πρώτη φορά σε ένα νέο βιβλίο, που περιγράφει λεπτομερώς τις συχνά τεταμένες σχέσεις των δύο Αμερικανών πολιτικών.


Το βιβλίο, με τίτλο «Η Μακροχρόνια Συμμαχία: Η Ατελής Ένωση του Τζο Μπάιντεν και του Μπαράκ Ομπάμα», αποκαλύπτει ότι ο πρώην και ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν μια άνετη, «αδελφική σχέση» κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης σύνδεσής τους, όπως πολλοί πιστεύουν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ομπάμα και στις δύο προεδρικές θητείες του, κατηγορήθηκε για «προδοσία» επειδή ανακοίνωσε ότι και οι δύο υποστήριζαν τους γάμους ομοφυλοφίλων, πριν το κάνει ο ίδιος ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είχε σκεφθεί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν με τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2012

Στις πρώτες μέρες τους στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα φέρεται να πίστευε ότι ο Μπάιντεν ήταν συγκαταβατικός και τόσο πολυλογάς που είπε κάποτε σε έναν βοηθό του «πυροβόλησέ με τώρα», αναφέρει η «Daily Mail», επικαλούμενη το βιβλίο.

Προσθέτει, μάλιστα, πως η έλλειψη πίστης στον Μπάιντεν έφτασε τον Ομπάμα στο σημείο να σκέφτεται να τον αντικαταστήσει με τη Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφια αντιπρόεδρό του το 2012, επειδή πίστευε ότι αυτό θα ενίσχυε τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Ενδεικτικό είναι, δε, ότι και το 2020 ο Ομπάμα υποστήριξε απρόθυμα τον πρώην αντιπρόεδρό του στη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία, αφού ξεπέρασε τους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί «αδιανόητα επώδυνο».

Το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 13 Σεπτεμβρίου, προσφέρει επίσης μια νέα εικόνα για την οργή του Ομπάμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο Ομπάμα είχε μια «ιδιαίτερη οργή» για τον διάδοχό του, επειδή εγκαινίασε μια εποχή «αήθους χυδαιότητας» που θα υιοθετούσαν τα παιδιά.

Η πρώτη γνωριμία Μπάιντεν και Ομπάμα δεν δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις

Ο συγγραφέας Γκάμπριελ Ντεμπενεντέτι, ανταποκριτής του New York Magazine, περιγράφει πώς ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν «εντόπισαν» για πρώτη φορά ο ένας τον άλλον στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ο Ομπάμα έδωσε ώθηση στο κόμμα με την ομιλία του το 2004 στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, πυροδοτώντας συζητήσεις ότι θα έπρεπε να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Ομπάμα κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία στο Ιλινόις και έφτασε στην Ουάσιγκτον το 2005, αλλά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τον Μπάιντεν, τότε γερουσιαστή του Ντέλαγουερ. Ήταν «επιφυλακτικός απέναντι σε φρέσκα πρόσωπα» όπως ο Ομπάμα και «ενοχλήθηκε ελαφρώς» από τις ειδήσεις, που έμοιαζαν να τον ακολουθούν παντού.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ήθελε να γνωρίσει τον Ομπάμα και προσφέρθηκε να δειπνήσει σε ένα απλό εστιατόριο στο Καπιτώλιο. Ο Ομπάμα του απάντησε πως «μπορούμε να πάμε σε ένα ωραίο μέρος, μπορώ να το αντέξω οικονομικά», με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ να αιφνιδιάζεται, «εντοπίζοντας κάτι περισσότερο από μια ένδειξη αλαζονείας», σημειώνει το βιβλίο.

Οι πρώτες εντυπώσεις του Ομπάμα για τον Μπάιντεν ήταν ότι ήταν «παλιάς σχολής» και ότι η χειρονομία του ήταν «στην καλύτερη περίπτωση συγκαταβατική, στη χειρότερη οριακά επίθεση». Ωστόσο, οι δύο άντρες ενώθηκαν για να εργαστούν στη μη δημοφιλή επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων της Γερουσίας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement