Η Κίνα επέβαλε αποκλεισμό τροφίμων από την Ταϊβάν λόγω Ν.Πελόζι – Το Πεκίνο «αδειάζει» τον αεροπορικό χώρο στα Στενά
Ακυρώνει ή αναπροσαρμόζει πτήσεις στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν - Συγκεντρώνονται δυνάμεις
Η κίνηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι να επισκεφθεί την Ταιβάν προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο Πεκίνο που δεν πρόκειται να αφήσει μια τέτοιου επιπέδου πρόκληση, κατά την κινεζική κυβέρνηση, να μείνει αναπάντητη και τα πρώτα μέτρα ήδη φαίνεται να είναι σκληρά.
Επιβολή εμπορικού αποκλεισμού σε τρόφιμα την ίδια στιγμή που “αδειάζει” από πτήσεις τον αεροπορικό χώρο στα Στενά της Ταϊβάν η Κίνα ενώ μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
«Οι ΗΠΑ σίγουρα θα φέρουν την ευθύνη και θα πληρώσουν το τίμημα για την υπονόμευση της κυριαρχίας και των συμφερόντων ασφάλειας της Κίνας» δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.
Πέρα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις που απευθύνουν καθημερινά, όπως και σήμερα, κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι προς την Ταιβάν, αναφορικά με τις δυνητικές συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στο εγγύς μέλλον, το Πεκίνο κλιμακώνει από το πρωί την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταιβάν.
Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταιβάν ενόψει της σημερινής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης και λαϊκής δυσαρέσκειας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης σύμφωνα με το Reuters.
Καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταιβάν ως δικό του έδαφος, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται:
· Λαχανικά
· Φρούτα
· Μπισκότα
· Παιδικές τροφές
· Κέικ
· Ποτά
· Φρέσκα θαλασσινά
τα οποία τέθηκαν από τις Κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.
Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει καθαρό αεροπορικό διάδρομο στα στενά για τις επόμενες ώρες.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο πλανήτης καθώς την στιγμή που το αεροπλάνο που μεταφέρει τη Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η κινεζική αεροπορία έδωσε εντολή να περάσουν τα Στενά της Ταϊβάν μαχητικά Su-35.
Το αεροπλάνο της προερχόμενο από την Μαλαισία προσγειώθηκε πριν λίγο στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι.
Λίγο μετά τις 22.45 (τοπική ώρα) το αεροσκάφος SPAR19 που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έφτασε στο αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι, το οποίο φιλοξενεί και στρατιωτική βάση.
Μόλις το αεροσκάφος της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησε πως θα προσγειωθεί στην Ταϊπέι, άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες στην Κινεζική επαρχία Fujian, που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν.
Την ίδια στιγμή «κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35» «διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν», που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδωσε πριν από λίγο η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN χωρίς να ανακοινωθεί ούτε ο προορισμός τους, ούτε ο σκοπός τους.
Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό που θα επισκέπτεται το νησί εδώ και 25 χρόνια.
Δείτε εικόνα από την Ταϊπέι
Μόλις προσγειώθηκε η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, ανέβασε της εξής δήλωση στο Twitter:
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν.
Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον συνεργάτη μας και προωθούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.
Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.
Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις».
0 Σχόλια