Ad Code

Responsive Advertisement

Καίγονται σπίτια στην Πεντέλη – Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Οι φλόγες «έγλυψαν» το Παίδων (upd)


To στοίχημα είναι η φωτιά να μην μπει στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επεκταθεί στην περιοχή, αλλά δυστυχώς καίγονται σπίτια: Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι «Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, όπως και ποιο είναι γενικότερα και το μέγεθος των ζημιών». 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «Αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι μέχρι τα ξημερώματα που θα ξεκινήσουν και πάλι τα πυροσβεστικά θα έχουν χαθεί δεκάδες ή και εκατοντάδες σπίτια».

Αναζωπύρωση την ίδια ώρα υπήρξε και στην Ανθούσα, αλλά και στη Διώνη, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Προηγουμένως, στις 02.00 τη νύχτα, το 112 έστειλε μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».


Ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση 

Την ώρα που τηλεοπτικός σταθμός είχε ζωντανή μετάδοση από το μέτωπο της φωτιάς, στο βάθος φαινόταν η φωτιά που είχε «καταπιεί» ένα σπίτι στην Πεντέλη.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι διαστάσεις της πυρκαγιάς είναι τόσο μεγάλες που κρίνονται ανεξέλεγκτες από νωρίς το βράδυ, ειδικά από τη στιγμή που οι ισχυροί άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και έχουν καθηλωθεί τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, το σπίτι έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ήδη, από νωρίς έχουν γίνει αναφορές για καμένα σπίτια στο Ντράφι ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δοθεί εντολή για εκκένωση τόσο σε αυτήν την περιοχή όσο και στην Ανθούσα, τη Διώνη και το Δασαμάρι. 

Τουλάχιστον έχει εκκενωθεί το νοσοκομείο Παίδων. Απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Εξ αυτών, 15 παιδιά πήραν εξιτήριο, ενώ 21 βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία και το «Αγλαΐα Κυριακού».

Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

poulman__2_
poulman__1_
poulman__3_
pulman

5647072__1_
5647018
5647073
5647072

Στο πεδίο της φωτιάς βρίσκονται 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 18 πεζοπόρα τμήματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέση υδροφόρες και οχήματα έργου. Επιπρόσθετα, στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Εκτός ελέγχου βαίνει το μέτωπο στην Πεντέλη με τις φλόγες πλέον να βρίσκονται στις πύλες της Παλαιάς Πεντέλης την ίδια στιγμή που σε Ανθούσα, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά με τον νέο κόσμο να αρνείται να φύγει αλλά να δίνει μάχη με κάθε μέσο για μην δει την περιουσία του στάχτη.

Πολίτες, παράγοντες και αυτοδιοικητικοί ζητούν πλέον την επέμβαση και του στρατού καθώς εκεί βρίσκουν ότι θα δοθεί μια λύση στην αναχαίτιση της φωτιάς.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι πυροβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους ενώ αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη.

Την ίδια στιγμή οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν κυκλώσει περιμετρικά τον οικισμό της Καλλιθέας και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά να μπει μέσα σε αυτόν.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.

Η περιοχή, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, είναι γεμάτη πεύκα, μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επεκτάθηκε ταχύτατα σε Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι και Διώνη καθώς στα πρώτα στάδια η πυροσβεστική ήταν με μικρή δύναμη ενώ τα εναέρια μέσα και ειδικά η… επένδυση στα air-tractors δεν “λειτούργησε” καθώς δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω ανέμων!

Αυτή την  ώρα, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων. Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement