Ad Code

Responsive Advertisement

«Θερμό» επεισόδιο: Η επικίνδυνη «μπλόφα» των Τούρκων και ο «κέρβερος» στο Αιγαίο


Απάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε κάθε ενέργεια της Άγκυρας 


– Πώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με το μέτωπο στη Συρία – «Ασπίδα» σε όλο το Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Νευρικότητα, κινήσεις που προδίδουν φόβο και ανθελληνική ρητορική που αγγίζει το όριο του ανήθικου στοιχειοθετούν την εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Το θερμόμετρο στο Αιγαίο παραμένει στο κόκκινο, με την ελληνική διπλωματία να βρίσκεται σε μόνιμη κινητικότητα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και τη Γαύδο.

Η αλήθεια είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή οι κινήσεις από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν προδίδουν κάποια κινητικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σε σημείο που θα σήμαινε συναγερμός στις ελληνικές. Θυμίζουμε για παράδειγμα πως πριν την κρίση με το Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020, οι Τούρκοι είχαν βγάλει μαζικά το στόλο τους από το ναύσταθμο του Ακσάζ στις 21 Ιουλίου, επιχειρώντας να τεστάρουν το χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης των ελληνικών Δυνάμεων.

Αυτό που παρατηρείται εντούτοις, είναι η μετακίνηση σημαντικών δυνάμεων του πεζικού, του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς την τουρκοσυριακή μεθόριο, γεγονός το οποίο μαρτυρεί την προετοιμασία για νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως αποδυναμώνεται το ενδιαφέρον της τουρκικής ηγεσίας για το Αιγαίο, μιας και στα τουρκικά παράλια διατηρείται η κατάσταση ετοιμότητας. Άλλωστε, οι Τούρκοι δεν θέλουν να δώσουν την αίσθηση ότι επειδή ρίχνουν το βάρος στη Συρία, είναι «ευάλωτοι» στα δυτικά.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement