Ad Code

Responsive Advertisement

Βαλκανικό προγεφύρωμα των Αμερικανών! Η Αλβανία παραχωρεί στο ΝΑΤΟ παλιά σοβιετική ναυτική βάση υποβρυχίων


Το plan B των ΗΠΑ στη Βαλκανική και ο συνδυασμός με την Αλεξανδρούπολη


Σύμφωνα με Πολωνικό ΜΜΕ ανακοινώθηκε ότι οι Αλβανικές αρχές πρόσφεραν στο ΝΑΤΟ ναυτική βάση που δημιουργήθηκε το 1950 και χρησιμοποιείτο από την τέως ΕΣΣΔ, ώς βάση υποβρυχίων της στην Αδριατική θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το γραφειο του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η προσφορά αυτή αναβαθμίζει το ρόλο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές της Αλβανικής κυβέρνησης, ενώ συνδράμει τη Συμμαχία τις δύσκολες αυτές ώρες, όπως τόνισαν.

Ο Ράμα είπε ότι οι αρχές του κράτους έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο ανακαίνισης της εν λόγω βάσης, η οποία βρίσκεται σε κόλπο κοντά στο Vlore στα νότια της χώρας, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη ήταν η μόνη ναυτική βάση της ΕΣΣΔ στην Αδριατική, που φιλοξενούσε έως 12 υποβρύχια.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα


Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απώγειό τους, σε αντίθεση με τις αμερικανοτουρκικές που βρίσκονται ίσως στη χειρότερη φάση τους τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Τουρκία σταδιακά και είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο για τα συμφέροντά τους σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο και Β. Αφρική.

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, τόσο σε εξοπλιστικά ζητήματα όσο και σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας ,με την Αλεξανδρούπολη να παίζει κομβικό ρόλο μετά τη "απόβαση" τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη και τη χρήση της ως κέντρο διαμετακόμισης Αμερικανικών δυνάμεων προς την Ουκρανία, την λοιπή Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

Επίσης λόγω θέσεως της Αλεξανδρούπολης, τα παραπάνω ενοχλούν τους Τούρκους που αντιλαμβάνονται ότι τα επεκτατικά επιθετικά τους σχέδια για τη Θράκη μας σκοντάφτουν, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά η στρατηγική σημασία των στενών της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θα μπορούν οι ΗΠΑ να ελέγχουν μέσω της Αλεξανδρούπολης.


Παράλληλα σε συγκερασμό με τις υπόλοιπες Αμερικανικές βάσεις σε Σούδα, Βόλο, Λάρισα, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον πάντα επιθετικό Ερντογάν σε σχέση με τη χώρα μας.

Η Αλβανία είναι το Plan B των ΗΠΑ


Οι Αμερικανοί μπορεί να χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη για την μεταφορά στρατευμάτων τους σε Ουκρανία, Βαλκάνια και λοιπή Ευρώπη, ωστόσο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό και το Αλβανικό λιμάνι, του Δυρραχίου μάλλον ή του Αυλώνα, αν και το πρώτο φαίνεται επικρατέστερο λόγω των προετοιμασιών που διενεργούνται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 1 χρόνο , στις 4 Μαΐου 2021 στο λιμάνι του Δυρραχίου της γειτονικής χώρας έγινε η επίσημη έναρξη της άσκησης «Defender Europe 21»,την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο Στρατηγός των ΗΠΑ Tod D. Wolters, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της ΝΑΤΟ Ευρώπης Jeffrey Harrigian, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη – Air Force Africa, καθώς και ο Christopher Cavoli.

Στο λιμάνι είχαν φτάσει εκείνες τις ημέρες χιλιάδες στρατεύματα, στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός, αριθμοί ισάριθμοι από αυτούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη. Μόνο από τις ΗΠΑ, 6.000 στρατεύματα είχαν φτάσει σε 6 στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία. Οι Αλβανοί έδωσαν τεράστια σημασία στο γεγονός για αυτό και παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας.

«Συγχαίρουμε την Αλβανία που δεν δίστασε να βοηθήσει τους συμμάχους της. Μας δείξατε το στρατηγικό και τακτικό δυναμικό της Αλβανίας. Αυτή η εκπαίδευση στην Αλβανία είναι ιστορική από μόνη της. Αυτή η εφοδιαστική επιχείρηση για την οποία έχετε δει όλοι, δείχνει την ικανότητα των ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις όπου χρειάζονται. Η Αλβανία έχει στρατηγική θέση. Η υποστήριξή μας για το ΝΑΤΟ είναι εμφανής », είχε δηλώσει η τότε πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ.

Επίσης στις 15 Ιουλίου του2022 η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε για την κατασκευή του Οδικού Διαδρόμου VIII , το έργο ανέλαβε να το κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία Bechtel & Enka, ενώ οι Πρέσβεις των ΗΠΑ σε Σκόπια και Τίρανα, βρέθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Kjafasan.

Οι αναταράξεις στα Βαλκάνια


Τα Βαλκάνια είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σύμφωνα με ιστορικούς και όχι άδικα, αφού αποτέλεσαν στο παρελθόν πηγή εντάσεων και πολεμικών αναμετρήσεων, ενώ από αυτά ξεκίνησε και ο Α Παγκόσμιος πόλεμος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσυφοπέδιο και τα Σκόπια τελούν σε κατάσταση είτε αναβρασμού, είτε σε μεταβατική πολιτική κατάσταση, γεγονός που μπορεί να "δώσει" πολεμικά γεγονότα.

Όσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι εκτός ΕΕ ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, ενώ η Αλβανία παρά τα όσα λέει ο Πρωθυπουργός της Ράμα, αποτελεί το κινεζικό προπύργιο για επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Τα παραπάνω είναι εν γνώση των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον εγκαθίστανται στρατιωτικά στην Αλβανία για τα καλά, προκειμένου να δράσουν έγκαιρα και άμεσα εφόσον απαιτηθεί.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement