Ένα άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει σήμερα στο φως το iefimerida, από το οποίο προκύπτει ότι ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, το 2016, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του, ούτε αντιπερισπασμός.
Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης».
Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Ο επιχειρηματίας ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.
Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά είναι σε θέση να το γνωρίζει το iefimerida, επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας. Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.
Επίσης, ένα παραδικαστικό κύκλωμα, στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, το οποίο άλλοτε δρούσε από κοινού και άλλοτε αλληλοϋπονομευόταν ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον του κάθε μέλους του. Η αίσθηση ασυδοσίας και παντοδυναμίας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Θάνου, αν αληθεύουν όσα μετέφερε η Δ.Μ., χρησιμοποίησε ακόμα και το αξίωμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.
Ακούστε το ηχητικό
Πώς στήθηκε ο εκβιασμός
Το 2016 ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της MIG, βρισκόταν στη δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα. Η πίεση που δεχόταν ήταν πολύ μεγάλη και προσπαθούσε να την περιγράψει στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Εκείνη την εποχή, ελάχιστοι ήταν υποψιασμένοι για όσα συνέβαιναν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες του επιχειρηματία να πέφτουν στο κενό. Μέχρι που στις 11 Μαΐου του 2016 τράβηξε τη «σκανδάλη». Σε μια συνέντευξη Τύπου, τη δεύτερη που πραγματοποίησε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Σήμερα υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για την πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων, αξιόποινων πράξεων, και δη της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος, και τυχόν άλλων. Στις πράξεις αυτές φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι του ζήτησε μέσω τρίτου προσώπου χρήματα, με τη μέθοδο του βιβλίου. Να τοποθετήσει, δηλαδή, τα χρήματα μέσα σε ένα βιβλίο. «Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων». «Κάτι το οποίο δεν έπραξα», διευκρίνισε.
Ο Βγενόπουλος δεν έδωσε, τότε, πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, επειδή την ίδια ημέρα είχε καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά του κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία εξιστορούσε όλα τα γεγονότα του εκβιασμού του, και ανέμενε, όπως είπε, να τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη και όχι τα μέσα ενημέρωσης.
Το iefimerida αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, τη μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου
Στη μηνυτήρια αναφορά του, της οποίας έλαβε γνώση το iefimerida, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι η γνωριμία του με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Εκείνη, η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με τη Θάνου. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου η Δ.Μ. «συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου "Υγεία", το οποίο ανήκει στον Όμιλο της MIG».
Η Θάνου, που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, του είπε ότι μίλησε με τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προκαταρκτική εξέταση ώστε να λήξει η σχεδόν δίχρονη «ομηρία» του. Ο εισαγγελέας δυσφόρησε με την παρέμβαση αυτή, καθώς, όπως λέει ο Βγενόπουλος στην ηχογραφημένη συνομιλία, η Θάνου «τον έβγαλε από μια συνάντηση που ήταν, και φώναζε μετά ο Ελευθεριάνος, το 'λεγε δεξιά και αριστερά». Και όταν ο επιχειρηματίας τον συνάντησε, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας, εκείνος του είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν και πολλές άλλες υποθέσεις που χειρίζονται και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
Την επόμενη ημέρα η Δ.Μ. του μετέφερε μήνυμα ότι η Θάνου «κάτι περιμένει σε αναγνώριση της βοήθειάς της». Ο Βγενόπουλος της έστειλε ένα ασημικό, δώρο για τα Χριστούγεννα.
Έπειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής, η Δ.Μ. επανήλθε την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων της Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του 2015. Μετέφερε ξανά μήνυμα της Θάνου, ότι «τώρα που έχει γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός», θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Βγενόπουλο «σε ό,τι επιθυμούσε». Εκείνη την περίοδο του τηλεφώνησε και ο γιος της Θάνου, ο οποίος είναι δικηγόρος. «Μου συστήθηκε ως "γιος της πρωθυπουργού" και μου ζήτησε συνάντηση». Ο επιχειρηματίας προτίμησε να μην τον συναντήσει.
Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Βγενόπουλος συναντήθηκε με τη Δ.Μ. στο γραφείο του 17 φορές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιό του, και πολλές άλλες συνομίλησαν τηλεφωνικά. Η συνομιλήτριά του τού μετέφερε το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων στην υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που είχε παραγγείλει η ίδια η Θάνου κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, επειδή αρχειοθέτησε σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου.
Οργη στην Νέα Δημοκρατία - Η ανακοίνωση
Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.
Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
0 Σχόλια