Ad Code

Responsive Advertisement

NATO και Ρωσία στήνουν πολεμικές δυνάμεις με αφορμή την Ουκρανία - Ένα λάθος θα πυροδοτήσει τον πολλά υποσχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο


To NATO είναι έτοιμο να αντιδράσει (με insta stories) καθώς 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι έτοιμοι για εισβολή στην Ουκρανία μετά το διαφαινόμενο φιάσκο της Γενεύης


Οι Ουκρανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια νέα σύγκρουση στη χώρα τους θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει τον πολλά υποσχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πως πήγαν οι συνομιλίες; ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Ryabko μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Wendy Sherman.

-Εκπληκτικά…, απάντησε ο Ρώσος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια

-«Νομίζω ότι δεν θα χάσουμε χρόνο αύριο», προσθέτοντας ότι δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία του.

Μετά από αυτή την απάντηση του Ρώσου ο επικεφαλής της συμμαχίας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης στην Ουκρανία. Μετά από αυτό το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται (!)για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ρωσικής εισβολής στο τεράστιο ανατολικοευρωπαϊκό κράτος.

(Μάλλον θα κρατάει φανάρι, που λένε…)

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αξιολόγησή του για τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, ο Ryabkov είπε ότι ήταν «εκπληκτικές» και ότι «η συνομιλία ήταν δύσκολη αλλά με επιχειρήματα» με τους συμμετέχοντες να έχουν «βουτήξει στο θέμα των επερχόμενων υποθέσεων».

Οι συνομιλίες προκλήθηκαν από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τους τελευταίους μήνες. Τα δυτικά έθνη ανησυχούν για τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία – κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί και κατηγορήσει για την αντιρωσική «υστερία».


Η κατάσταση ώθησε τη Μόσχα να καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων ασφάλειας, οι οποίες περιελάμβαναν περιορισμούς στην επέκταση του ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία. Ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουάσιγκτον έχουν πει ότι η συμμαχία δεν θα υπόσχεται ποτέ να μην επεκταθεί.
Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες – έτοιμοι για μάχη και εξοπλισμένοι με πυροβολικό, ιατρικές προμήθειες και συσκευές παρεμβολής για να διαταράξουν τις επικοινωνίες του εχθρού – παραμένουν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας παρά τις εβδομάδες όλο και πιο δυνατών εκκλήσεων από τις δυτικές πρωτεύουσες για αποκλιμάκωση.


Αντίθετα, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin έχει κάνει φαινομενικά αδύνατες απαιτήσεις από τους αντιπάλους του όπως το να μειώσουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και να δώσουν εγγύηση ότι δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να γίνει μέλος της λέσχης του ΝΑΤΟ.

Οι δυτικοί φοβούνται ότι ο Ρώσος θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως πρόσχημα για πόλεμο, οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη μιας εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση η οποία απειλεί τους λαούς της με μία σύριγγα στο χέρι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί όχι μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης που ακόμη και χωρίς επέμβαση του Putin πάει για διάλυση.

Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι οι σπάνιες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια μεταξύ της Μόσχας και των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ θα εκτονώσουν αμέσως την κρίση.

Αλλά ένας βασικός δείκτης για το εάν η αντιπαράθεση εκραγεί σε ευρύτερο πόλεμο ή μπορεί ακόμη να αποτραβηχτεί από το χείλος του γκρεμού θα είναι εάν το Κρεμλίνο επιδιώκει πραγματικά τον διάλογο ή απλώς κάνει τις κινήσεις.

Ένας φόβος μεταξύ των δυτικών διπλωματών είναι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν σκοπεύει να αποτύχουν οι συνομιλίες να δημιουργήσουν πρόσχημα για πόλεμο, οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη μιας εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν ισχύει αυτό, τότε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον τους είναι σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς το να υποχωρήσει χωρίς τίποτα να δείξει γιατί θα τον έκανε να φαίνεται αδύναμος.

Μια πηγή είπε ότι περίμενε ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση θα ήταν έντονη αλλά περιορισμένη – με το Κρεμλίνο να επιδιώκει να επιτύχει νέα κέρδη πριν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός.

Προσπαθώντας να κατανοήσει τους υπολογισμούς του, ένας δυτικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επεσήμανε επίσης την ηλικία του Προέδρου Πούτιν – στα 69 του δεν θα είναι για πάντα στην εξουσία – και το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστα αδύναμη Δύση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μελανιασμένη μετά από μια ακατάστατη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, η Γερμανία έχει μια νέα, μη δοκιμασμένη κυβέρνηση, η Γαλλία προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές και όλοι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την “πανδημία” του COVID.

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θα μπορούσε να παρακινήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας να αναλάβει μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ουκρανία καθώς σκέφτεται την κληρονομιά του, σύμφωνα με οξυδερκή στρατιωτικό ειδικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν πει ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα για να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής, επειδή δεν είναι κράτος μέλος. Τους είδαμε πως έστειλαν και στη Κύπρο.

Αλλά καταρτίζουν σχέδια (insta stories) για την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας για να ενισχύσουν την άμυνά της – μια κίνηση που πιθανότατα θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως επιθετική.

Τέτοιες ενισχύσεις θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός λάθους ή ενός εσφαλμένου υπολογισμού από κάθε πλευρά που θα έφερνε το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά σε μια άμεση αντιπαράθεση.

Το απρόβλεπτο και τα υψηλά διακυβεύματα είναι γιατί αυτή η κρίση προκαλεί τόσο σοβαρή ανησυχία μεταξύ των δυτικών ηγετών.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι Ουκρανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια νέα σύγκρουση στη χώρα τους θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει τον πολλά υποσχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement