Ad Code

Responsive Advertisement

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανέτοιμη η Αυστρία - H Γερμανία το «ξανασκέφτεται»


Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συνεχίζει να απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη


Oι Αυστριακοί έχουν τεχνικά προβλήματα, οι Γερμανοί κάποιες δεύτερες σκέψεις, οι Ιταλοί προχωρούν δια της πλαγίας και για τους 50+ και οι Βέλγοι επιμένουν ότι «δε μπορείς να βάλεις και κάποιον φυλακή για αυτό το λόγο», όπως είχε πει κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός τους Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συνεχίζει να απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, αν και είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ελπίζουν σε ένα γρήγορο ξέσπασμα και στη συνέχεια αποκλιμάκωση της «Ομικρον» για να μην χρειαστεί να φτάσουν ως εκεί.

Καθώς πλησιάζει η 1η Φεβρουαρίου, όπου το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Αυστρία για τους άνω των 14 ετών, εκφράζονται τώρα κάποιες επιφυλάξεις για τις τεχνικές δυνατότητες ελέγχου της εφαρμογής του, με την εταιρία που έχει αναλάβει την υλοποίησή του να ανακοινώνει ότι μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Απρίλιο, για να τελειοποιηθεί στο σύνολό του, το πρόγραμμα που αφορά τον έλεγχο και την τιμωρία των παραβατών που φτάνει μέχρι και τα 3.600 ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή και προειδοποιεί, ότι από τις 15 Μαρτίου θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα, αν υπάρχει βεβαίως και το αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και ελέγχου. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει μια μικρή… παράταση στη χώρα, που τώρα ουσιαστικά ξεκινά η άνοδος των κρουσμάτων της Ομικρον. Φόβοι εκφράζονται και για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος που δεν είναι αμελητέο.

Στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν έχει αναθεωρήσει τις αρχικές του απόψεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά είναι ανοικτός να ακούσει προτάσεις. Πάντως πήρε σαφώς αποστάσεις από τη δήλωση Μακρόν, ότι θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους. «Ξεκάθαρα, δεν είναι το λεξιλόγιό μου. Aπό την πλευρά μου πιστεύω, ότι πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό και όχι να χτυπήσουμε τους ανθρώπους. Αλλά για να χτυπήσουμε τον ιό, χρειάζεται το μάξιμουμ των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι καλύτερο να πείσουμε τους ανθρώπους από το να τους υποχρεώσουμε», είπε ενδεικτικά ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Στη Γερμανία τα πράγματα έχουν μπλέξει, καθώς ένα εκ των κυβερνητικών κομμάτων οι Φιλελεύθεροι δεν φαίνεται να πείθονται υπέρ της ανάγκης της υποχρεωτικότητας, με δεκάδες βουλευτές τους να λένε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ σε μια σχετική ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ. Ανάμεσα σε αυτούς, που αμφιβάλουν και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης Φιλελεύθερος Μάρκο Μπούσμαν. Και εδώ πάντως έχουν αρχίσει να εκφράζονται αφενός αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και αφετέρου και για τα προβλήματα λογιστικής του διαχείρισης.

Ενας από τους αρθρογράφους του der Spiegel καλούσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και να μην προχωρήσει βιαστικά, περιμένοντας πρώτα να δει μεταξύ άλλων και αν τελικά η έξαρση της Ομικρον θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα και θα οδηγήσει συνολικά σε εξασθένηση του κύματος της πανδημίας.

Εγραφε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν συντρέχει λόγος να σπεύσει η Γερμανία να μπει στο ίδιο κλαμπ με χώρες όπως το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, o Ισημερινός, η Ινδονησία και η Μικρονησία, τώρα που και η Αυστρία δείχνει να το σκέφτεται. Κατά τη γνώμη του ζωή με «μηδενικό ρίσκο» υπάρχει μόνο εκεί που δεν υπάρχει δημοκρατία. Πάντως και στη Γερμανία έχει «δυσκολέψει η ζωή» όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με τρίτη δόση.

Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η υποχρεωτικότητα έχει πλέον επιβληθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων κυρίως του χώρου της Υγείας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement