Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν ο Αξιωματικός που συμμετείχε σε επικίνδυνες, μυστικές και μοναδικές αποστολές της Ελλάδος, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1993 Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας
Ξημέρωνε η ημέρα της Παναγίας.
Μία ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων, με επικεφαλής έναν ατρόμητο αξιωματικό, τον Αντιπλοίαρχο Βασίλη Ντερτιλή,είναι έτοιμοι για να θέσουν σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο πολύ μακρυά από την πατρίδα.
Η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ στο Σοχούμι, με την οποία 2000 ομογενείς μας γλίτωσαν από τον πόλεμο και τον θάνατο, έμεινε στην ιστορία.
Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού.
Ο Ντερτιλής άριστος αξιωματικός είχε αναλάβει την επιλογή των ανδρών, τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης που δεν ήταν διόλου εύκολη.
Η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισε ο Ντερτιλής;
Οι συνδικαλιστές των ελεγκτών κυκλοφορίας στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Μέσα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, έτοιμος να πετάξει και να πάει να συναντήσει την ομάδα βατραχανθρώπων που ήδη είχαν φθάσει στο Σοχούμι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώνει ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πτήση λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών. Ο Ντερτιλής πάντα ψύχραιμος, σηκώθηκε από τη θέση του και είπε στον κυβερνήτη του αεροσκάφους να επικοινωνήσει με το ΥΠΕΞ. Οι σχετικές επικοινωνίες έγιναν και ίσως για μια και μόνη φορά στην ιστορία το ισχυρότατο συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έκανε πίσω!
Το αεροπλάνο απογειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και οι υπολοιποι επιβάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στο θαύμα.Δεν γνώριζαν ότι μαζί τους πετουσε ο Αντιπλοίαρχος που είχε αναλάβει την σοβαρότερη ειδική αποστολή των ΕΔ τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Ντερτιλής έφθασε στο Σοχούμι,βρήκε τους άνδρες του και εκτίμησε την κατάσταση.Από τις πολεμικές συγκρούσεις Γεωργιανών και Αμπχάζιων είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 200 ομογενείς! Δεν υπήρχε χρόνος για τους 2000 που είχαν απομείνει.
Ξημέρωμα 15 Αυγούστου ο Ντερτιλής και οι άνδρες του είχαν έτοιμους όχι μόνο τους 2000 ομογενείς για επιβίβαση σε ελληνικό επιβατηγό πλοίο που ανέμενε έξω από το λιμάνι.
Ο Ντερτιλής είχε εξασφαλίσει την προστασία ενός ρωσικού συντάγματος, που πολιορκούσε με τις αποσχιστικές δυνάμεις την πόλη του Σοχούμι.
Παρόλα αυτά μάχες γίνονταν και ο καπετάνιος του ελληνικού πλοίου Viscountess. δίσταζε να μπει στο λιμάνι. ο Ντερτιλής με ταχύπλοο πήγε στο πλοίο και το έβαλε ο ίδιος στο λιμάνι.
Στο πλοίο υπήρχε και ομάδα αλεξιπτωτιστών που παρίσταναν το πλήρωμα.
Η επιβίβαση των Ποντίων του Σοχούμι θα γίνει σχεδόν υποδειγματικά.
Έχει προηγηθεί ένας «πολεμικός αντιπερισπασμός» που οργάνωσε ο Ντερτιλής με τη συνεργασία Γεωργιανών αξιωματικών, ώστε να φτάσουν οι άνθρωποι στο λιμάνι, όπως μπορούσαν, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά είχε συνδέσμους με τη γεωργιανή κυβέρνηση Σεβαρνάτζε, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του σχεδίου.
Οι ομογενείς επιβιβάστηκαν κλείνοντας οριστικά μια ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή.
Η Βιργινία Τσουδερού εμπιστευόταν τυφλά τον Βασίλη Ντερτιλή. Το ίδιο και ο Γεράσιμος Αρσένης όταν έγινε ΥΕΘΑ.Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χρίστος Λυμπέρης είχε πολλά χρόνια πριν διαγνώσει το ταλέντο και τις ικανότητες του Ντερτιλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βασίλης Ντερτιλής αποφάσισε να παραιτηθεί από το ΠΝ χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τίποτα,όταν κατάλαβε ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη οι “εκσυγχρονιστές” τους είχαν ακούσει για ειδικές επιχειρήσεις μόνο στον κινηματογράφο! Ο Βασίλης Ντερτιλής δυστυχώς δεν ζει πια…
Έζησε μια παράτολμη ζωή. Ζούσε πάντα σε συνθήκες κινδύνου κι όταν αυτό σταμάτησε “αναχώρησε”…
Η πολιτεία δεν τον τίμησε όπως έπρεπε, τον αποστράτευσε ενωρίς, για το μεγάλο του αμάρτημα, ότι ήταν ο υιός του πατρός του...
0 Σχόλια