Χαμός στην κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte
Μετά την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη τύπου όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: Να επιλέξουν οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν...
Είπε ακόμη πως συζήτησαν για την Λιβύη ενόψει και της Συνόδου του Παρισιού την Παρασκευή αλλά και για την κλιματική αλλαγή.
"H Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015" είπε...
Θα ακολουθήσει δείπνο που θα συνεχιστούν συζητήσεις για επιμέρους διμερή ζητήματα...
Την συνέντευξη τύπου σκίασε ερώτηση Ολλανδή δημοσιογράφου :
"Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks κύριε Μητσοτάκη";
Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό .
Ο διάλογος συνέχιστηκε σε υψηλούς τόνους:
"Μητσοτάκης: Έχετε πάει στην Σάμο
Ολλανδή δημοσιογράφος: Ναι έχω πάει
Μητσοτάκης: Δεν έχετε πάει, δεν θα έρχεστε εδώ να με προσβάλλετε και να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό"
Η Ολλανδή δημοσιογράφος κατήγγειλε πως η Ολλανδία ζητάει να έρθουν μετανάστες από την Ελλάδα "αλλά αυτός ο πρωθυπουργός δεν αφήνει"
Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που έκανε την προβοκατόρικη ερώτηση στον Μητσοτάκη
Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2021, στην Ύδρα, μαζί με Αφγανό μετανάστη, το αίτημα ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί δύο φορές τον Νοέμβριο του 2019 - Ο ίδιος παραμένει στη χώρα μας, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Ήταν μόλις πριν από μερικούς μήνες -τον περασμένο Ιούνιο, συγκεκριμένα- που η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ συλλαμβανόταν στην Ύδρα από τις ελληνικές αρχές, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν 23χρονο Αφγανό, που είχε αιτηθεί άσυλο, δίχως ωστόσο το αίτημά του αυτό να λάβει έγκριση.
Καθώς η υπόθεση των δύο εκκρεμεί, προκειμένου να εκδικαστεί στη χώρα μας, η ίδια βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και απηύθυνε μια προβοκατόρικη ερώτηση για τα «pushbacks» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν η ίδια πήρε τον λόγο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.
Μιλώντας τότε στο protothema.gr, η δημοσιογράφος, που ζει, εδώ και 40 χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ύδρα και εργάζεται ως ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ, είχε κάνει λόγο γι αδικία σε βάρος της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτοικοι της Ύδρας κατήγγειλαν τη σχέση της με τον Αφγανό. «Υπάρχει κάτι σάπιο στη λογική των ανθρώπων» είχε πει χαρακτηριστικά.
Όπως περιέγραφε τότε, γνώρισε τον Φ. το 2018 σε δομή της Μαλακάσας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ και αμέσως εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη και την ευγένειά του.
Η μάχη του Φ. για την απόκτηση ασύλου έχει προσκρούσει, όπως ισχυριζόταν η Ολλανδή ρεπόρτερ, σε αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και αλλαγή νομοθεσίας.
Το αίτημα ασύλου του νεαρού απορρίφθηκε δύο φορές, τον Νοέμβριο του 2019. Κατά την πρώτη του συνέντευξη, το 2017, στο ελληνικό τμήμα χορήγησης ασύλου, την υπόθεση του, για απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, ανέλαβε μεταφράστρια, η οποία όμως δεν μιλούσε τη γλώσσα του Φ., με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ιστορία του λανθασμένα.
Ακόμη, με αλλαγή του νόμου, που συντελέστηκε το 2020, ο αιτών άσυλο υποχρεούτο να καλέσει έναν αριθμό στο Skype και με την απάντηση δινόταν ο κωδικός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επίσκεψης στην υπηρεσία ασύλου.
Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο πρόσφυγας, καθορίζονται συγκεκριμένες ώρες και μέρες τηλεφωνήματος.
Στην περίπτωση του Φ., οι κλήσεις έπρεπαν να γίνονται κάθε Πέμπτη, από τις 10:00 έως τις 11:00, όμως δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την Μπέουχελ, τα αναπάντητα τηλεφωνήματα στο Skype, ή αλλιώς οι ψηφιακού τύπου επιστροφές, παγιδεύουν εκατοντάδες πρόσφυγες.
Η ίδια και ο Αφγανός πρόσφυγας έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, που ακόμα εκκρεμεί.
0 Σχόλια