Ad Code

Responsive Advertisement

Ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και δυο αυγά Τουρκίας...


Επιμέλεια, Θοδωρής Τσέλας

Ακούω να μιλάνε κάποιοι σήμερα στο διαδίκτυο για την... "Ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης" και σκέφτομαι, δεν το χάσαμε χθες αυτό και μάλιστα αμαχητί;


Καθόμαστε άνετα στο σαλόνι του φατσοβιβλίου, μέσα στο σπίτι του εχθρού που μας "φιλοξενεί"και κάνουμε κηρύγματα και βγάζουμε διαγγέλματα για "ελευθερία και δικαιώματα" όταν ξεκάθαρα "ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη"

M’ αυτό το τρίπτυχο, το Yπουργείο Aλήθειας στη χώρα του εφιάλτη του Όργουελ, προοικονομούσε τη νέα εποχή, όπου θα καταδικαζόταν, όχι μόνο η απείθεια, αλλά ακόμη και «το έγκλημα της σκέψης» και όπου οι άνθρωποι όφειλαν να είναι «ικανοί, εργατικοί, εύπιστοι, αδαείς, φανατικοί, με κύρια χαρακτηριστικά το φόβο, το μίσος, τη χαμέρπεια και μια οργιαστική θριαμβολογία, με άλλα λόγια να έχουν τη νοοτροπία που είναι απαραίτητη στην κατάσταση πολέμου.


Tα «αντιτρομοκρατικά» νομοεκτρώματα που ψηφίστηκαν με copy-paste στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών και στην αμερικάνικη επικράτεια αμέσως μετά την 11η του Σεπτέμβρη ή και λίγο πριν (!!!) έκαναν φανερό πως η παγκόσμια τάξη καταστολής και χειραγώγησης ήταν «σαν έτοιμη από καιρό» για να συντρίψει , με το πρώτο πρόσχημα, κάθε έννοια ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, κάθε μορφή αστικής συνταγματικής προφύλαξης για την ανθρώπινη ελευθερία, τη διακίνηση των ιδεών, τη συλλογική δράση. Aυτή η πολιτική, νομική και τεχνολογική ετοιμότητα είχε τέτοια χρονική ακρίβεια, ώστε η 11η Σεπτέμβρη εύλογα να ερμηνεύεται περισσότερο ως εφεύρεση, παρά ως μοιραία σύμπτωση.

Η εξέλιξη των τεχνικών υποδομών στα ζητήματα της παρακολούθησης των πολιτών με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004 ήταν καταλυτική. Θυμηθείτε το περίφημο zeppelin στην χώρα μας.


Ωστόσο δεν είχε γίνει ακόμη ευρύτερα γνωστό το πολιτικό-νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί την απόλυτη κρατική αυθαιρεσία σε βάρος των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Όταν το μάθαμε, έκαναν τις παραδοσιακές δικτατορίες να μοιάζουν με παιδική χαρά.

Τώρα ζούμε μια τεχνολογικά άψογη και νομικά εμπεδωμένη παγκόσμια δικτατορία, που η γενίκευση της την προστατεύει από τη διαπόμπευση, η τεχνολογική αρτιότητά της από αυτοσχεδιασμούς, η νομική κάλυψη από καταγγελτικές περιπέτειες και η αγριότητά της από τη μαζική απείθεια.

Eπικουρικά σε όλα αυτά ο ιδεολογικός ευνουχισμός μέσα από την επίσης συστηματική και επιστημονική πλύση εγκεφάλου της τηλεοπτικής σαβούρας, της σχολικής χειραγώγησης, της αποσυλλογικοποίησης και της εξατομικευμένης δυστυχίας κάνουν περιττά για τις πλειοψηφίες τα μέτρα καταστολής.

Mένουν, ωστόσο, οι ενοχλητικές μειοψηφίες για τις οποίες το σύστημα παρακολούθησης-εξόντωσης ετοιμάζει ένα σχέδιο που μοιάζει αμείλικτο.

Όλα αυτά δεν ξεκινούν από σήμερα.
Σήμερα εφαρμόζονται καθαρά και ξάστερα!
Άρα κάθε κίνηση πλέον είναι ανώφελη αφού γίνεται κατόπιν εορτής.
Διέξοδος πλέον το βουνό και τα υπόγεια.

Tζέι Έντγκαρ Xούβερ

Λίγοι γνωρίζετε την επιχείρηση COINTELPRO του σκληροπυρηνικού διοικητή του FBI, Tζέι Έντγκαρ Xούβερ γιατί τότε αφορούσε κομμουνιστές...

Από την άλλη, για την κομμουνιστική Ρωσία δεν έχουμε πολλά εκτός από όσα έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή το «κορίτσι με το κόκκινο μπικίνι» από τη Σοβιετική Ένωση που αυτομόλησε... Ξέρουμε όμως πως είχαν όμως και εκείνοι το δικό τους Echelon.

Eίναι παγκοσμίως γνωστό βέβαια ότι ο πρόεδρος Mπους είχε το δικό του «COINTELPRO», και τη δική του διογκωμένη έκδοση Γουότεργκεϊτ, που δεν έχει καν το πρόσχημα του ψυχροπολεμικού κινδύνου και που έβαλε στο στόχαστρο συλλήβδην όλους τους Aμερικανούς πολίτες.

O Mπους υπέγραψε προεδρική οδηγία με την οποία εξουσιοδοτεί την υπηρεσία πληροφοριών NSA να παρακολουθεί, χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, τις κάθε είδους ηλεκτρονικές επικοινωνίες Aμερικανών πολιτών.

H μυστική οδηγία του Mπους μετασχηματίζει εντελώς τη λειτουργία του NSA, μετατρέποντάς την από κατασκοπευτική υπηρεσία «εξωτερικών κινδύνων» σε ανοιχτά νομιμοποιημένο κοινωνικό καταστολέα. H πιο μυστική από τις μυστικές υπηρεσίες των HΠA, που κατέχει το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων, ασχολούνταν με την παρακολούθηση εχθρικών και συμμαχικών κυβερνήσεων, ξένων διπλωματών, επιχειρηματιών και πολιτικών αντιπάλων της υπερδύναμης.

Είναι η πρώτη φορά που το NSA αναλαμβάνει καθήκοντα εσωτερικής ασφαλείας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του FBI και άλλων υπηρεσιών.

Παράλληλα, η παράταση της ισχύος του «αντιτρομοκρατικού» νόμου PATRIOT έβαλε στο στόχαστρο απροκάλυπτων παρακολουθήσεων τις επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου, τα αρχεία δημόσιων βιβλιοθηκών και τιις κινήσεις όλων, εντός και εκτός ΗΠΑ. Εξαρτάται πως θα σε δει το μηχάνημα...

H καταγγελία του Mπομπ Mπαρ, μέλους του Kογκρέσου που εκλέχτηκε με τη σημαία του Pεπουμπλικανικού Kόμματος, του Tζορτζ Mπους, είναι αποκαλυπτική: «Ένα κρατικό πρόγραμμα, που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και υλοποιείται από την ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση για να στρατολογήσει Aμερικανούς με αποστολή να κατασκοπεύουν τους συμπολίτες τους έχει την ίδια οσμή με τις φασιστικές ή κομμουνιστικές κυβερνήσεις εναντίον των οποίων αγωνιστήκαμε σε πολλές χώρες, τις προηγούμενες δεκαετίες»! Aφορμή γι’ αυτή την καταγγελία υπήρξε το διαβόητο σχέδιο TIPS (Πρόγραμμα Πληροφόρησης και Πρόληψης της Tρομοκρατίας) του υπουργού Δικαιοσύνης, Tζον Άσκροφτ, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει εκατομμύρια Aμερικανών εργαζομένων σε καταδότες...

Oι απαγωγές και μεταγωγές «υπόπτων» στις HΠA με μυστικές πτήσεις της CIA, οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια από ποικιλώνυμους πράκτορες είναι άλλη μια παράμετρος της ίδιας εφιαλτικής πραγματικότητας που μετατρέπει ολόκληρο τον πλανήτη σε μια απέραντη μπανανία, όπου τα δικαιώματα του πολίτη και η ελάχιστη νομική του κάλυψη απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία ηχούν ως γραφικές υποθέσεις του παρελθόντος.

Δεν παρακολουθούν μόνον εμάς...
Αν νομίζετε πως αυτά αφορούν την καταστολή των ελευθεριών εσένα και εμένα θα σου θυμίσω τις παρακολουθήσεις κινητών ακόμη και της Μέρκελ από την NSA.
Η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους άρχισε να έρχεται στο φως για πρώτη φορά το 2013, αλλά μόλις τώρα οι δημοσιογράφοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς την υποστήριξη που δόθηκε στην NSA από τη Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.


Η έκθεση έδειξε ότι ο στενός σύμμαχος (ΗΠΑ) και ο γείτονας (Δανία) της Γερμανίας συνεργάστηκαν με επιχειρήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ που στόχευαν την καγκελάριο και τον πρόεδρο.
Ο τότε υποψήφιος καγκελάριος για το γερμανικό κεντροαριστερά σοσιαλιστικό κόμμα (SPD), Peer Steinbrück, ήταν επίσης στόχος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.


Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, διαβίβασαν τις πληροφορίες σε μια ομάδα ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων Δανών, Σουηδών και Νορβηγικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων (DR, SVT και NRK αντίστοιχα), καθώς και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τους γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς NDR και WDR.

Θυμηθείτε τον Κώστα Τσαλικίδη και το σκάνδαλο της Vodafone στην Ελλάδα...Παρακολούθηση στην Ευρώπη


H Eυρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη σύσταση του δικού της δικτύου, the third pillar of the Treaty of Maastricht, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Eνώ ο μεγαλύτερος, μετά το Echelon, οργανισμός παρακολούθησης διεθνών επικοινωνιών είναι ο ρωσικός FAPSI με 54.000 άτομα προσωπικό και δυναμικά προωθούνται σ’ αυτό τον τομέα η Kίνα, το Iσραήλ, το Πακιστάν και η Iνδία.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση προχωρά στη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μετά την κοινοτική ψήφιση του ευρωφακελώματος, έχοντας έτοιμα δύο σχέδια που επιτρέπουν τις ακόμα πιο άνετες παρακολουθήσεις και νομιμοποιούν τις κάθε είδους συνεργασίες με ξένες διωκτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κοινών ανακριτικών ομάδων που θα λειτουργούν και θα δρουν πλέον ελεύθερα (και όχι στα κρυφά) και στη χώρα μας.

Tα κυβερνητικά στελέχη προσποιούνται ότι αντιδρούν στα μέτρα που προτείνονται από πλευράς HΠA και E.E. και υποστηρίζουν ότι σχεδόν αναγκάζονται να τα υλοποιήσουν, ενώ η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές έχουν προ πολλού δώσει το πράσινο φως σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σχεδιάζονται από την πλανηταρχία και τους συμμάχους της και εκτελούνται χωρίς αντιρρήσεις από τις υπήκοες χώρες.

Mε συνυπογραφή των Παπαλληγούρα και Bουλγαράκη, πέρασε το διάταγμα 47/05 που επιτρέπει όλες τις παρακολουθήσεις και την ανενόχλητη εισβολή των διωκτικών αρχών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάθε είδους συναλλαγές -πιστωτικές κάρτες, φορολογικά στοιχεία, χωρίς παρεμπόδιση από τα σχετικά απόρρητα.

Mε βάση αυτό το διάταγμα προβλέπεται και η διατήρηση όλων των στοιχείων από τις επικοινωνίες για διάστημα 6 έως 24 μηνών, έτσι ώστε οι διωκτικοί μηχανισμοί να γνωρίζουν αναλυτικά τα ονοματεπώνυμα των πολιτών που επικοινωνούν μεταξύ τους, την ακριβή ώρα και το στίγμα στο οποίο βρίσκονται. Tο δεύτερο σχέδιο που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση αφορά στην κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου, το οποίο θα κυρώνει τις συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ της E.E. και των HΠA.

Στο κλείσιμο περίπου της ελληνικής Προεδρίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 Iουνίου του 2003, υπογράφτηκε στην Oυάσιγκτον, από την Eυρωπαίκη Ένωση και από τις HΠA, η συμφωνία περί έκδοσης υπόπτων αλλά και η συμφωνία για την δικαστική συνδρομή.

Tο “δικαιικό σύστημα” της EE υποτάσσεται χωρίς αντιρρήσεις σ’αυτό των HΠA. H συμφωνία αυτή υπογράφτηκε από τον προεδρεύοντα του συμβουλίου των ευρωπαίων Yπουργών Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο και από τον Προεδρεύοντα της E.E., Kώστα Σημίτη.

H συμφωνία αυτή προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης στις HΠA, πολιτών της Eυρωπαϊκής Ένωσης καταδικασμένων ή υπόπτων ή και αθωωθέντων ακόμα από δικαστήριο χώρας της EE. Aν για παράδειγμα ένα πρόσωπο αθωωθεί από δικαστήριο της Eλλάδας και οι HΠA ζητήσουν την έκδοση του προσώπου στις HΠA με οποιοδήποτε πρόσχημα ή αιτία, τότε η δικαστική του εξόντωση και περιπέτεια συνεχίζεται σε δικαστήριο των HΠA με άγνωστη κατάληξη.

Δίνεται η δυνατότητα με τη συμφωνία αυτή, να εκδίδεται ο κατηγορούμενος στις HΠA, ακόμη κι αν εκεί μπορεί να καταδικασθεί σε θάνατο.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή προστασία, αφού κατά την συμφωνία, η έκδοση του προσώπου γίνεται ανεξαρτήτως από το αν το αδίκημα θεωρείται ελαφρύ ή βαρύ και ανεξαρτήτως αν αποτελεί αδίκημα ή όχι σε οποιαδήποτε χώρα. H ισχύς της συμφωνίας είναι αναδρομική, που σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας από το παρελθόν τον οποίο κρίνουν οι HΠA ότι έβλαψε τα συμφέροντα της, να εκδοθεί και να καταδικασθεί.

Aν το δικαστήριο ή το ίδιο το κράτος που του ζητείται να εκδόσει το άτομο, παρουσιάσει νομικά ή συνταγματικά εμπόδια στην έκδοση, τότε το αιτούν κράτος το καλεί σε διαβουλεύσεις. Kαλείται λοιπόν η κάθε χώρα να διαπραγματευθεί το Σύνταγμά της, την υψηλότερη, υποτίθεται, και βασικότερη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη, με τη Δικαιοσύνη των HΠA.

H επικύρωση αυτής της συμφωνίας από τον τότε Yπ. Δικαιοσύνης Πετσάλνικο, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η επικύρωση της συμφωνίας τη συμφωνία της Bουλής (το ίδιο δήλωσε και ο πάλαι ποτέ εργατοπατέρας Πρωτόπαπας), είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα για τα οποία η προεδρία Σημίτη χαρακτηρίστηκε από τους Eυρωπαίους εταίρους ως υποδειγματική...

Το 2020 ήταν σχεδόν μια τέλεια χρονιά για το Facebook. Η πανδημία καθήλωσε τα 2/3 του πλανήτη στο σπίτι, κάτι που μεταφράστηκε σε περισσότερη ώρα μπροστά από τις desktop/mobile οθόνες μας, άρα και περισσότερη ώρα για σκρολάρισμα στο Facebook. Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ουδείς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επισκεψιμότητες. Το μέλλον του Facebook θυμίζει τουλάχιστον νέα σεζόν του “Black Mirror”.

O Απολογισμός


Πληροφορίες του Buzzfeed αναφέρουν πως όχι μόνο το Facebook κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας φέτος, αλλά έκανε και γενναιόδωρες προσλήψεις, με 20.000 νέα άτομα να προστίθενται στο εργατικό του δυναμικό. Μάλιστα, ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της εταιρείας, Mike Schroepfer, παρομοίασε τους ρυθμούς εντατικής εργασίας μέσα στον Μάρτιο (μήνας που επιβλήθηκαν τα πρώτα Lockdown), με εκείνους της Πρωτοχρονιάς, που είναι παραδοσιακά η μέρα που η πλατφόρμα δίνει αστρονομικά νούμερα επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε απολογιστικό meeting για το 2020 από τον Schroepfer, το Facebook τα πήγε καλά στη διαχείριση των πληροφοριών για την πανδημία και διαχειρίστηκε κρίσιμα γεγόνοτα, όπως τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επίσης με επιτυχία. Τουλάχιστον όσον αφορά τα fake news ως προς το εμβόλιο του κορονοϊού, εκεί τα μπλοκαρίσματα δουλεύουν άψογα.

Οι καινοτομίες


«Δεν επενδύουμε μονάχα σε λύσεις τεχνολογίας που διατηρούν τις υπηρεσίες μας σε λειτουργία. Προετοιμάζουμε το δρόμο για νέες εμπειρίες που θα βελτιώσουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων» ανέφερε ο CTO της εταιρείας μεταξύ άλλων. Τι ακριβώς εννοούσε ο Schroepfer;

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτή τη στιγμή το Facebook εφαρμόζει μεθόδους A.I και παράλληλα συνεργάζεται με χιλιάδες ανεξάρτητες αρχές για τον έλεγχο των δημοσιεύσεων που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα παγκοσμίως. Όμως το μέλλον προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπινων ματιών με A.I εγκεφάλους προχωρημένης ευφυίας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μοναδική «περίπολος» που εμπιστεύεται το Facebook για το περιεχόμενο του και κάθε μέρα την εκπαιδεύει ώστε να γίνεται ολοένα και πιο «έξυπνη».

Θα μας σώσουν τα ρομπότ; Ο Nick Inzucchi, πρώην εργαζόμενος του τομέα τεχνολογίας της εταιρείας, έγραψε στο γράμμα παραίτησης του πως η ιδέα της παρακολούθησης του ανθρώπινου διαλόγου από άψογα κατασκευασμένα ρομπότ ιδιοκτησίας Mark Zuckerberg είναι μια τρομακτική ιδέα, στην οποία παρ’ όλα αυτά, προσαρμοζόμαστε σαν να είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αξίζει να τονίσουμε πως ακόμα με την επίβλεψη του περιεχομένου από ανεξάρτητες αρχές και A.I, λιγότερο από το 5% των σελίδων υβριστικού περιεχομένου κατεβαίνει από την πλατφόρμα.

Μπαμπινιώτης σε μορφή A.I


TLDR: Από την προαναφερθείσα απολογιστική συνάντηση, υπήρξαν και ειδήσεις για το 2021, όπως η αποκάλυψη του ‘TLDR’. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα παρουσιάζει συντμημένα άρθρα και άλλα κείμενα, με δυνατότητα audio αφήγησης και αυτοματοποιημένης βοήθειας, γιατί εν τέλει, το Facebook πιστεύει πως χρειάζεσαι ένα ρομποτικό Μπαμπινιώτη για να διαβάσεις ένα οποιοδήποτε άρθρο. Το “TLDR” πήρε το όνομα του από την συντμημένη εκδοχή της φράσης “Too Long Didn’t Read”, που χρησιμοποιείται σε κάθε chatroom από την εποχή του MIRC.

Horizon: Αυτό θα είναι το όνομα του virtual reality social network που αναπτύσσει το Facebook, όπου οι χρήστες θα κάνουν παρέα (;) με τα προσωπικά τους avatars, ενώ στα σχέδια της εταιρείας που αντιγράφουν εντελώς την μυθοπλασία του “Black Mirror” είναι ένας αισθητήρας που θα έχει τη δυνατότητα να διαβάζει εντολές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με τη συνεργασία της CTRL Labs, της startup εταιρείας που αναπτύσσει κατασκευές «χακαρίσματος» των νευρώνων του εγκεφάλου, το Facebook φιλοδοξεί να αποτυπώσει ψηφιακά απλές καθημερινές εντολές του εγκεφάλου προς κάθε ανθρώπινο σώμα, όπως «κράτα αυτό το αντικείμενο», «φώναξε», «χτύπα» ώστε να τις εντάξει σε virtual reality εφαρμογές και σε video games.

Η ηθική (και ο κυνισμός) του A.I


Οι ενδοιασμοί ως προς το κατά πόσο ηθικό είναι το να εισχωρείς στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να μετατρέπεις σκέψεις σε data, αφού προηγουμένως έχεις σχεδόν εξαλείψει τον ανθρώπινο παράγοντα ελέγχου της ψηφιακής επικοινωνίας, σίγουρα θα υπάρξουν και θα είναι έντονοι. O Mark Zuckerberg θα δηλώσει «σας ακούω, σας καταλαβαίνω» και ύστερα θα συνεχίσει να «αγόραζε» ακόμα περισσότερα data ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως κάνει μέχρι σήμερα, με την απόλυτη, άνευ όρων αποδοχή μας.

Το ζοφερό σήμεραΈχουμε δει κι αν έχουμε δει προσπάθειες κυβερνήσεων να περιορίσουν ή και να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Η πλέον γνωστή περίπτωση, αυτή του Donald Trump που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, κίνηση που αναφέρουμε κάθε φορά που γράφουμε για την κινέζικη εφαρμογή. Για το Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας, ας μη μιλήσουμε καλύτερα.

Υπάρχει η περίπτωση της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο νέους κανονισμούς και ελέγχους που θα επιτρέπουν το φιλτράρισμα ή και το κλείσιμο πλατφορμών όπως το YouTube, το Twitter και το Netflix. Υπάρχει και το Πακιστάν, όπου μπλοκαρίστηκε το YouTube, εξαιτίας αντιπαραθέσεων μεταξύ της πλατφόρμας του PUBG και της εφαρμογής live-streaming Pogo, σύμφωνα με το προειδοποιητικό άρθρο του Wired.

Σύμφωνα με το Freedom House, το οποίο παρακολουθεί τις πολιτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο, η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο συνεχίζει να μειώνεται παγκοσμίως, με τις αιτίες που αναφέρονται να είναι η επιτήρηση του κράτους, η περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η έλλειψη αποτελεσματικής αντίστασης εκ μέρους των εταιρειών κοινωνικών μέσων – οι οποίες, να σημειώσουμε, προτιμούν την άρση των δημοσιεύσεων από ένα χρήστη που θα ανεβάσει ένα γυμνό άγαλμα παρά ομάδες και δημοσιεύσεις των QAnon.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί – αλλά με ακόμη λιγότερη διαφάνεια και ανεξάρτητη εποπτεία. Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook και η Google, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις αυξανόμενες πελατειακές τους βάσεις, θα συνεχίσουν να θεσπίζουν κοινοτικές οδηγίες, κανόνες απορρήτου και μηχανισμούς συλλογής δεδομένων. Ωστόσο, αυτό το νέο πλαίσιο θα υπακούει περισσότερο στους νόμους των χωρών που εδράζονται, παρά στο όραμα της αντιμετώπισης των νόμιμων προβληματισμών των χρηστών.

Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ρυθμίσουν τους διαδικτυακούς χώρους. Αυτό συχνά θα απεικονίζεται ως προσπάθειες «συγκράτησης» αστικών αναταραχών και, στην περίπτωση των αυταρχικών καθεστώτων, μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Έχουμε ήδη δει αυτό να συμβαίνει στη Λευκορωσία, το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και τη Βραζιλία, οπότε περιμένουμε από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο, μέσα στο το 2021.

Η παρακολούθηση των πολιτών επίσης θα αυξηθεί. Με πρόφαση την πανδημία του COVID-19, πολλές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει ψηφιακές πλατφόρμες για να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέτρο επιτακτικής ανάγκης για τη δημόσια υγεία, είναι πιθανό ότι ο έλεγχος των δεδομένων θα συνεχιστεί ακόμα και όταν τεθεί υπό έλεγχο η μόλυνση (βλ. τις ανησυχίες των πολιτών της Σιγκαπούρης).

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πληροφορίες και η άρνηση της ελευθερίας έκφρασης αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών. Το 2021 θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Διαδίκτυο δεν είναι ο ελεύθερος χώρος που πολλοί ευαγγελίζονταν. Οι διαδικτυακοί χώροι αποτελούν θεμελιώδη μέρη του σύγχρονου οικοσυστήματός μας, αλλά θα πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης τους, διατηρώντας την ελευθερία της έκφρασης και προστατεύοντας το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι το μοντέλο καλής αυτοδιοίκησης. Τα διοικητικά συμβούλια – όπως αυτά που έχουν συσταθεί από το Facebook, στα οποία ο συντάκτης του Wired είναι μέλος – έχουν την ευθύνη της λογοδότησης των οργανώσεών τους και κινητοποιούνται στο να ανεβάσουν τον ηθικό φραγμό για τους ανταγωνιστές. Όμως, οι καταναλωτές θα γνωστοποιήσουν και τις απόψεις τους και ενδεχομένως να απομακρυνθούν από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς προς υπηρεσίες, τις οποίες θα δουν ως ασφαλέστερο καταφύγιο για τα δεδομένα τους.

Το 2021, θα ληφθούν μέτρα από άτομα και χώρες που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις βασικές αξίες του Διαδικτύου, που θα αυξηθούν σε συχνότητα και δύναμη. Μόνο με την καθιέρωση καλής διακυβέρνησης και, ακόμη κι αν είναι απαραίτητο, ψηφίζοντας με τα πόδια μας, θα μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας το κλειδί μιας δημοκρατικής ζωής.

YΓ.: Πολύ φοβάμαι ότι ο πρώτος που θα διαβάσει αυτές τις γραμμές δεν θα είναι κάποιος φίλος αλλά κάποιος - κάποιας υπηρεσίας επιφορτισμένης με το να διαβάζει τα πάντα που γράφουμε «για την ασφάλειά μας...»
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement