Η κινεζική κυβέρνηση έχει πει στις οικογένειες να συγκεντρώσουν απόθεμα με καθημερινά απαραίτητα αγαθά για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μετά τα ξεσπάσματα εστιών κορονοϊού και τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν άνοδο των τιμών στα λαχανικά και έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού.
Η οδηγία του υπουργείου Εμπορίου αργά τη Δευτέρα προκάλεσε κάποια ανησυχία στα εγχώρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορεί να οφείλεται στις αυξημένες εντάσεις με την Ταϊβάν, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εφοδιάσουν με ρύζι, μαγειρικό λάδι και αλάτι.
«Μόλις βγήκε αυτή η είδηση, όλοι οι ηλικιωμένοι κοντά μου τρελάθηκαν από τον πανικό να αγοράσουν στο σούπερ μάρκετ», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo (σ.σ. κάτι σαν το twitter) της Κίνας
Τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν επίσης λίστες με συνιστώμενα προϊόντα για αποθήκευση στο σπίτι, όπως μπισκότα και στιγμιαία νούντλς, βιταμίνες, ραδιόφωνα και φακούς.
Η γενικευμένη αναστάτωση ανάγκασε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τους φόβους και να διευκρινίσουν τη δήλωση του υπουργείου.
Η Economic Daily, μια εφημερίδα που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, προέτρεψε τους χρήστες του Διαδικτύου να μην έχουν «υπερδραστήρια φαντασία» και ότι ο σκοπός της οδηγίας ήταν να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα ξεμείνουν σε περίπτωση που υπάρξει lockdown στην περιοχή τους.
Η People’s Daily ανέφερε, από την πλευρά της, ότι το υπουργείο εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις κάθε χρόνο, αλλά εξέδωσε αυτές τις οδηγίες νωρίτερα φέτος λόγω φυσικών καταστροφών, της αύξησης των τιμών στα λαχανικά και των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19.
Ακραίος καιρός
Η κινεζική κυβέρνηση συνήθως καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για να ενισχύσει τις προμήθειες φρέσκων λαχανικών και χοιρινού κρέατος πριν από τις πιο σημαντική γιορτή της χώρας, τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η οποία το 2022 πέφτει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Αλλά φέτος αυτές οι προσπάθειες έγιναν πιο επείγουσες, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές Οκτωβρίου κατέστρεψαν καλλιέργειες στη Σαντόνγκ - τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λαχανικών της χώρας - ενώ και τα κρούσματα COVID-19, που εκτείνονται από τα βορειοδυτικά έως τα βορειοανατολικά της χώρας, απειλούν να διαταράξουν τον εφοδιασμό τροφίμων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των αγγουριών, του σπανακιού και του μπρόκολου είχαν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Το σπανάκι ήταν πιο ακριβό από ορισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος στα 16,67 γιουάν (2,2 ευρώ).
Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντική ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις καταναλωτικές τιμές για τον Οκτώβριο, την πρώτη μετά από πέντε μήνες.
Η πανδημία έχει φέρει αυξημένη προσοχή στην επισιτιστική ασφάλεια, με την κυβέρνηση να εκπονεί σχετικό νόμο και να διεξάγει νέες προσπάθειες για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.
Το υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να αγοράσουν λαχανικά που μπορούν να αποθηκευτούν πολύ νωρίτερα και επίσης να ενισχύσουν τα δίκτυα παράδοσης έκτακτης ανάγκης.
Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει αποθέματα λαχανικών «την κατάλληλη στιγμή» για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφές ποια λαχανικά διαθέτει η Κίνα σε αποθέματα και πόσο μεγάλα είναι αυτά τα αποθέματα.
Ο κρατικός φορέας σχεδιασμού ζήτησε την έγκαιρη αναφύτευση λαχανικών, προτρέποντας τις τοπικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα προϊόντα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Κίνα έχει περίπου 67 εκατ. εκτάρια γης (67 δισ. τ.μ.) φυτεμένα με λαχανικά, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
0 Σχόλια