Ad Code

Responsive Advertisement

Ερντογάν σε Μακρόν για Λιβύη: Δεν θα παραβρεθούμε στην Διάσκεψη του Παρισιού αν είναι Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι



Βάζει όρους ο "σουλτάνος"


Ερωτώμενος κατά την επιστροφή του από την Ρώμη ο Ερντογάν για τις λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν έθεσε και το θέμα της Λιβύης και σχολίασε και την ελληνική πλευρά.


"Υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν. Στο επίκεντρο αυτών ήταν φυσικά η Λιβύη. Θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια Διάσκεψη σαν του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι. Θέλει επίμονα να έρθω εκεί ως συμπρόεδρος. Εγώ είπα, «Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. 

Για παράδειγμα η Ελλάδα, για παράδειγμα το Ισραήλ, για παράδειγμα το ελληνοκυπριακό κομμάτι… 

Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί». Σταμάτησε και είπε: «Εάν έχουμε κάνει μελέτη, θα πρέπει να ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους». Είπα ακόμη: «Αυτή είναι η κατάστασή μας, αυτό δεν θα συμβεί μία φορά. Εάν πρόκειται να έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλετε ειδικό εκπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Αν επιμένεις πολύ εδώ, ας δούμε ποιοι είναι οι ειδικοί σου εκπρόσωποι, αλλά εδώ είναι η Ελλάδα, 

Είπα ακόμη πως «αν υπάρχει το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ούτως ή άλλως». Αυτό είναι το πρώτο. Τώρα θα δώσει ονόματα, θα δώσουμε ονόματα, θα μιλήσουν φίλοι μεταξύ τους. Αλλά φυσικά όχι αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις (...) Στη συνάντησή μου με τον Μακρόν, δήλωσα για άλλη μια φορά ότι οι στρατιώτες μας ήταν εκεί ως εκπαιδευτές και σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση της Λιβύης για το θέμα της Λιβύης"

Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις με άρματα στην Ξάνθη


Σφόδρα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο "σουλτάνος" σε ερώτηση μετά την επιστροφή του από την Ρώμη σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, την αγορά αεροπλάνων Rafale και φρεγατών από τη Γαλλία και την συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα σε ορισμένες πτυχές σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης.

Εντύπωση έκανε πάντως πως παρά το ότι η ερώτηση ήταν για την ελληνογαλλική συμφωνία και το πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τη γεωστρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Ερντογάν ασχολήθηκε με την Αλεξανδρούπολη και τους Αμερικανούς!

"Έχουμε πει τόσο στον κ. Μπάιντεν όσο και στον Μακρόν για αυτό το θέμα. Είπαμε: τι είναι αυτό στην Αλεξανδρούπολη; Η ίδρυση μιας τέτοιας βάσης εδώ ενοχλεί σοβαρά εμάς, τους ανθρώπους μας. Σχετικά με αυτό, ο Μακρόν δεν μπορούσε να το κατέχει και είπε για τα Rafale, «Έχουν λεφτά». Κι εγώ του είπα: «Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Ξέρω μόνο ότι χρωστάνε στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ ». «Έχουν χρήματα», είπε. Όλα είναι για τα λεφτά! Υπάρχει βέβαια και το θέμα της βάσης. Όμως η μόνη μας ανησυχία με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί" είπε ο Ερντογάν.

Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις με άρματα στην Ξάνθη


Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις με Άρματα Μάχης ABRAMS Των Αμερικανών και τα ελληνικά Άρματα Μάχης LEO2A4 στην Ξάνθη

Τα άρματα μάχης LEO2A4 θα επιδείξουν τις ικανότητές τους στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό μαζί με τα άρματα μάχης M1A2 ABRAMS του αμερικανικού στρατού στην Ξάνθη στον χώρο ασκήσεων βολής Ξάνθης Πετροχώρι.

Συγκεκριμένα τάγματα αρμάτων της 12ης και 16ης Μεραρχίας Πεζικού μαζί με τις Αμερικανικές Μονάδες Τεθωρακισμένων θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις βολής «Challenge 2021» που διεξάγονται για τέταρτη φορά φέτος από τη Διοίκηση του Δ' Σώματος που βρίσκεται στην Ξάνθη.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-5 Νοεμβρίου 2021...

Και βέβαια σε όλα αυτά να θυμίσουμε και την Συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ: Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το αντιτορπιλικό «USS Porter»

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement