Ad Code

Responsive Advertisement

Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr: «Θερμό» επεισόδιο με Τουρκία και σύντομα – Να είμαστε προετοιμασμένοι


Συνέντευξη του Διδάκτορα Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής στο Newsbomb.gr 


– Βέβαιος ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κλιμάκωση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα – Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα και γιατί πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις και όχι στις συμμαχίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» κινούνται ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνοντας πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται στη ρητορική τους και κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού Nautical Geo που επιχείρησε έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η έξοδος του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, η σταθερή παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ και οι δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά, συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το «πολεμικό» σκηνικό που επιθυμεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα.

Με «όπλο» την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό, την ώρα που η τουρκική οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει και ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές για την επιβαρυμένη υγεία του Τούρκου προέδρου, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο και πολιτικά, με την αντιπολίτευση να αναρωτιέται αν όντως ο Ερντογάν είναι ικανός να κυβερνά τη χώρα.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας “τέλειας καταιγίδας”», τονίζει στο Newsbomb.gr ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης, εξηγώντας πως πρόκειται κατ΄αρχάς για μια χώρα οικονομικώς χρεωκοπημένη. Δεύτερον, όπως επισημαίνει, εντείνεται ο πόλεμος των επιγόνων για τη διαδοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είναι φανερό πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τρίτον, τα εμπόλεμα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος δεν του βγαίνουν όπως θα ήθελε κι έτσι στρέφεται στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να υλοποιήσει την περίφημη «Γαλάζια πατρίδα». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, ούτε το συγκεκριμένο μέτωπο εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσε ο Ερντογάν καθώς, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις, ούτε καν η Ρωσία τον στηρίζει, ενώ ο Ελληνισμός αντιστέκεται με ενδυνάμωση των συμμαχιών και εξοπλιστική αντεπίθεση, διαμηνύοντας στο «παλάτι» πως δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη, ούτε Αρμενία.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο το «αδύναμο σημείο» του Ελληνισμού και σίγουρα η αποστολή του γαλλικού ερευνητικού Nautical Geo νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν για μια ακόμη φορά επίδειξη ισχύος, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν παρενοχλήσει το ίδιο σκάφος σε απόσταση μόλις 15 μιλίων από τη Σητεία, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας για κλιμάκωση της έντασης.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι με την πλάτη στον τοίχο, με τη νευρικότητα και τις σπασμωδικές κινήσεις να τον χαρακτηρίζουν», σημειώνει ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας πως η αμυντική συμφωνία Αθήνας - Παρισιού όχι απλά εκνεύρισε τους γείτονες αλλά όπως φαίνεται κρύβεται πίσω από την απόφασή τους να ανεβάσουν το «θερμόμετρο» της έντασης «στοχοποιώντας» τόσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

«Είναι δεδομένο πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να τεστάρουν τη δυναμική της ελληνογαλλικής συμφωνίας», τονίζει ο Διδάκτωρ Γεωστρατηγικής. «Δεν μπορούν να αντιληφθούν μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η συνεργασία Αθήνας – Παρισιού και αυτό ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε κινήσεις κλιμάκωσης. Κατά τη γνώμη μου θα επιχειρήσουν την ανάφλεξη της έντασης πιθανότατα στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κάποια κίνηση αντιπερισπασμού στη Θράκη», σημειώνει ο καθηγητής. Ο κ. Φίλης προσθέτει ότι τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενδεχομένως να επιχειρήσουν να… τεστάρουν εκτός από τους Τούρκους και οι Αμερικανοί, αλλά και οι Γερμανοί, που βλέπουν μια καινούργια ισχυρή συμμαχία να διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στο κρίσιμο ερώτημα για πόσο πιθανό είναι η Τουρκία να επιχειρήσει τη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου, ο καθηγητής κ. Γιώργος Φίλης εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα στο πολύ κοντινό μέλλον. «Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα επιχειρήσει την κλιμάκωση. Με δεδομένη την αμυντική συμφωνία Αθήνας - Παρισιού αλλά και την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας με μαχητικά Rafale, φρεγάτες Belh@rra και άλλα οπλικά συστήματα που ανατρέπουν τον συσχετισμό δυνάμεων και καθιστούν την Ελλάς πανίσχυρη, το παράθυρο ευκαιρίας της Τουρκίας μικραίνει κατά πολύ. Η Τουρκία λοιπόν θα προσπαθήσει να μετρήσει την ελληνογαλλική συμφωνία στην πράξη και μάλιστα σύντομα. Εκεί θα διαπιστώσει πού μπορεί να φτάσει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής τονίζει πως παρά τη συμμαχία με τη Γαλλία και την επικείμενη πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις και να είναι προετοιμασμένη για όλα καθώς, την κρίσιμη στιγμή, όποτε κι αν είναι αυτή, θα είμαστε μόνοι μας. «Διαθέτουμε ικανότατες Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά τα 10 χρόνια κρίσης και τις τραγικές ελλείψεις, διατηρήσαμε και το αξιόμαχο σε υψηλότατο επίπεδο και την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Είδαμε πώς τα υποβρύχια κλάσης 214 έκαναν τη διαφορά στην κρίση του 2020. Πλέον, αν συνεχίσουμε έτσι, με την απόκτηση οπλικών συστημάτων όπως τα Rafale και οι Belh@rra, θα έχουμε στρατιωτική υπεροχή. Όχι με κανένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά με 4 – 5 κινήσεις μεθοδικές και καθοριστικές αποκτούμε πλεονέκτημα», εκτιμά ο Διδάκτωρ Γεωστρατηγικής.

Όσο για το αν και πώς θα μας βοηθήσει η Γαλλία ή οι ΗΠΑ, ο κ. Φίλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει λόγο για μεγάλη παγίδα στην οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει η Αθήνα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «όταν γίνονται αυτές οι συμμαχίες, το αν θα επέμβει ο σύμμαχος ή όχι, έγκειται στη διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει αυτό; Πως την τελική απόφαση επέμβασης την παίρνει η κυβέρνηση του κάθε κράτους και καμία συμφωνία δεν μπορεί να την επιβάλει. Για παράδειγμα, όταν έγινε η συμμαχία Αγγλίας - Πολωνίας λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εγγυηθούν οι Άγγλοι την ασφάλεια της Πολωνίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι εγγυάται την ανεξαρτησία της Πολωνίας, όχι τα σύνορά της. Δηλαδή, λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Άγγλοι ακόμα το… συζητούσαν! «Θέλω να πω ότι εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι εάν η γαλλική και η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το άρθρο 2, έγκειται στις γεωπολιτικές επιδιώξεις του κάθε γεωπολιτικού παράγοντα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και να βασιστούμε στις δυνάμεις μας», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ερωτηθείς για τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των κορυφαίων υπουργών του, που ζητούν αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει πως η στρατηγική της Τουρκίας είναι γνωστή εδώ και χρόνια. «Θέλει να ανατρέψει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Βλέπει λοιπόν πως με την ισχυροποίηση της Ελλάδας δεν έχει άλλο χρόνο, στενεύουν τα περιθώρια για κάποια κίνηση. Για το λόγο αυτό προετοιμάζει και ακροατήριό του στο εσωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως τον μεγάλο εχθρό που επιτίθεται εναντίον του τουρκικού έθνους. Οι Τούρκοι είναι δεδομένο πως θα κάνουν κίνηση και ενδέχεται να επιχειρήσουν να μας πλήξουν και εσωτερικά, πριν κάνουν κίνηση επί του πεδίου. Εκεί πρέπει να λάβουν άμεση και αποφασιστική απάντηση. Με σωστό σχεδιασμό, στρατηγική και ορθές αποφάσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, βασιζόμενοι μόνο στις δικές μας δυνάμεις, όχι περιμένοντας την… ξένη βοήθεια. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η τακτική της αναμονής στήριξης από ξένες δυνάμεις, έχει εξελιχθεί καταστροφική για τον Ελληνισμό σε πολλές περιπτώσεις».

Τέλος, αναφορικά με τον ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη ζώνη του Σαχέλ, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς δεύτερες σκέψεις και δισταγμούς. «Κατ’ αρχάς η συμφωνία πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Δεν μπορείς να λες στον Γάλλο “έλα να με βοηθήσεις σε μια κρίση απέναντι στον Τούρκο” αλλά να αρνείσαι να μεταβείς εκεί όπου ο Γάλλος έχει μέτωπο. Δεύτερον, τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Αφρική συνδέονται με της Γαλλίας σε μεγάλο βαθμό. Οι Γάλλοι εκεί πολεμούν τους «υπαλλήλους» του Ερντογάν, τους φανατικούς ισλαμιστές. Άρα, ο εχθρός της Γαλλίας στη ζώνη του Σαχέλ είναι και υπαρξιακός εχθρός της Ελλάδας. Τώρα, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να υπάρχει εκεί η ελληνική σημαία υπό το φόβο δημιουργίας νέων εχθρών, υπάρχουν και άλλες λύσεις για την παρουσία μας εκεί και τη στήριξη της Γαλλίας. Για παράδειγμα, η δημιουργία εργολαβιών, οργανωμένων ομάδων αποτελούμενων από μέλη διαφόρων χωρών και με σημαία που δεν θα υποδηλώνει τη χώρα σου. Λύσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να έχει παρουσία στο Σαχέλ και μάλιστα ενεργή», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement