Ad Code

Responsive Advertisement

Σκάνδαλο μεγατόνων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού!


Ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό έρευνα σε εταιρία δημοσκοπήσεων στην οποία είχε επιβάλει πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές


Σκάνδαλο μεγατόνων αποδεικνύεται η απευθείας ανάθεση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός στην εταιρία δημοσκοπήσεων Focus Bari τον περασμένο Μάιο, αντί 9.858 ευρώ, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τον κλάδο τον εφημερίδων και συγκεκριμένα «για την εναλλαξιμότητα μεταξύ των ενημερωτικών εφημερίδων και το προφίλ του αναγνωστικού κοινού».

Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρία είναι μία εκ των δύο που έχουν τιμωρηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο συνολικά 87.953,30 ευρώ για αθέμιτες πρακτικές (!). Δηλαδή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανός ανέθεσε έργο, με απευθείας ανάθεση, σε μία εταιρία που μόλις πριν από λίγο καιρό είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο στην Ανεξάρτητη Αρχή γιατί δεν τήρησε τη νομοθεσία. Πραγματικά ανήκουστο και πρωτοφανές!

Κάποιες εξηγήσεις για το θέμα θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένες, όχι μόνο από τον κ. Λιανό, αλλά και από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπορεί να εκφράζει σε κύκλους τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παραμένει ωστόσο ο υπουργός που τον εποπτεύει. Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει, όμως, και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, του οποίου αποτελεί προσωπική επιλογή ο κ. Λιανός για τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής.


Η υπόθεση για την οποία τιμωρήθηκε η Focus Bari αφορούσε τη διενέργεια μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική. H απόφαση δημοσιεύτηκε, μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2019 και ανέφερε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κρίνει «κατά πλειοψηφία ότι «οι εταιρίες FOCUS BARI ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Α.Ε. και MRB HELLAS Γραφείο Έρευνας Αγοράς Α.Ε. παραβίασαν το άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3959/2011 στο πλαίσιο μεταξύ τους συνεργασίας για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για τη διενέργεια μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική (συμφωνία οριζόντιας συνεργασίας για την από κοινού συμμετοχή σε διαγωνισμό)».

Έκρινε δηλαδή η επιτροπή πως η Focus Bari συμμετείχε σε καρτελική σύμπραξη! Σε αυτή την εταιρία έδωσε ο κ. Λιανός να διεξαγάγει δημοσκόπηση, στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης που έχει εξαγγείλει για τον χώρο της διανομής Τύπου, στον οποίο σήμερα κατέχει μονοπωλιακή θέση το πρακτορείο διανομής Άργος (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη). Εξαιρετική επιλογή! Και ύποπτη…

Αξίζει, βεβαίως, να αναφέρουμε πως μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή αμέσως μόλις ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυρία Βασιλική Θάνου, είχε ωστόσο εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 και παρέμενε «ξεχασμένη» σε κάποιο συρτάρι.

Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης έχει επίσης τη σημασία του. Σε κάθε περίπτωση χρήζει επισήμανσης το γεγονός πως στα χρόνια που μεσολάβησαν και όσο η απόφαση αράχνιαζε σε εκείνο το συρτάρι της επιτροπής παραγράφηκαν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, δηλαδή των υπευθύνων της Focus Bari.

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο


Η υπόθεση διερεύνησης της καρτελικής σύμπραξης μεταξύ Focus Bari και MRB είχε, βέβαια, εκκινήσει ήδη από το 2013, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα. Ωστόσο, και η εισήγηση, την οποία είχε αναλάβει μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ήταν σύζυγος του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα επικοινωνίας, την εποχή της πρωθυπουργίας του, καθυστέρησε εξαιρετικά.


Τελικά, τον Φεβρουάριου του 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: «Σύμφωνα με την εισήγηση, από την αυτεπάγγελτη έρευνα η οποία ξεκίνησε το 2013 από την υπηρεσία, προέκυψαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εν λόγω εταιρίες, με αφορμή τον προαναφερόμενο διαγωνισμό, προέβησαν, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, στην υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας βάσει του οποίου δεσμεύτηκαν ρητά ότι:

α. θα συμμετείχαν από κοινού και για αόριστο χρόνο σε διαγωνισμούς διενέργειας μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική, χωρίς να επιτρέπεται η διεκδίκηση ή ανάληψη από έκαστο των μερών ή σε συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο οποιουδήποτε έργου σχετικού με την μέτρηση ραδιοφωνικής ακροαματικότητας Αττικής (περιορισμός διάθεσης)

β. η MRB δεν θα δραστηριοποιηθεί στη μέτρηση ακροαματικότητας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο (καταμερισμός αγοράς)»

Σπεύδοντας να απαντήσει, η Focus Bari ανέφερε τότε σε ανακοίνωση σχετικά με την εισήγηση πως είναι λανθασμένη «καθώς βασίζεται σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας μας και της εταιρίας MRB Hellas, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε στην πράξη». Κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε, τελικά, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε τελικώς απόφαση για παράβαση, η οποία φυσικά καθυστέρησε επιπλέον τρία χρόνια να δημοσιευτεί.

Αξίζει, μάλιστα, να επισημάνουμε πως το φθινόπωρο του 2018 δημοσιεύματα είχαν θέσει ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης. Ωστόσο, κάποιος φαίνεται πως φρόντισε να κυλήσουν λίγοι μήνες ακόμη, ώστε να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2015, όταν και δεν θα υπήρχε πια η δυνατότητα για την άσκηση ένδικων μέσων.

Σήμερα, ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα ανακύπτουν για τον κ. Λιανό, ο οποίος είναι αδύνατον να μη γνώριζε την απόφαση που είχε δημοσιευτεί λίγους μόνο μήνες πριν αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γιατί ανέθεσε με απευθείας διαδικασία μία δημοσκόπηση για τον ευαίσθητο χώρο της διανομής Τύπου σε μία εταιρία η οποία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο από την επιτροπή στην οποία είναι επικεφαλής;

Η υπόθεση πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμπλέκεται σε συγκεκριμένες σκοπιμότητες, τις οποίες κλήθηκε να εξυπηρετήσει μέσω της ανάθεσης που έκανε, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ρεαλιστική.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement