Ad Code

Responsive Advertisement

Ποιος φράχτης και ποια φύλαξη; Τον Έβρο φυλάνε, από την Ειδομένη μας έρχονται

 

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από τα Σκόπια


Πρόσφυγες και μετανάστες φαίνονται να περνούν κατά δεκάδες στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων από την Τουρκία - Τι καταγγέλλουν στο ethnos.gr

Αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ειδομένη, την περιοχή όπου το 2015 τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της όταν ξέσπασε η τεράστια ανθρωπιστική κρίση με φόντο τον πόλεμο στη Συρία. 

Το ethnos.gr πραγματοποίησε μεγάλο οδοιπορικό στα σύνορά με τα Σκόπια, εκεί όπου η ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων είναι μεγάλη μήπως η περιοχή εξελιχθεί μακροπρόθεσμα και πάλι σε κύρια πύλη εξόδου από τη χώρα μας λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Τι καταγγέλλουν πρόσφυγες και μετανάστες


Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία «Αθηνά» πλήττει τη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες φαίνονται να περνούν κατά δεκάδες στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων μας από την Τουρκία, ενω -όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr δείχνοντας στον φωτογραφικό φακό τα τραύματά τους- Σκοπιανοί αστυνομικοί τους συλλαμβάνουν και στη συνέχεια τους επαναπροωθούν δια της βίας στη χώρα μας. Η πλειονότητα θα μείνει στην Ελλάδα, θα κρυφτούν μόνοι ή μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους σε «καβάντζες» της Ειδομένης και λίγα 24ωρα αργότερα θα πάρουν ξανά τον δρόμο της εξόδου: οι περισσότεροι για την Σερβία.


Ένας από αυτούς είναι ο Άκμπαρ Σαχί, ηλικίας 25 ετών από το Αφγανιστάν. Ήρθε στη χώρα μας μέσω Τουρκίας τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη Παρασκευή κατάφερε να φύγει από την Ελλάδα και το απόγευμα της Κυριακής είχε φτάσει πολύ κοντά στον στόχο του. 

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Σερβία, ωστόσο, αστυνομικοί της Βόρειας Μακεδονίας τον εντόπισαν μαζί με άλλους έξι φίλους του στην πόλη Μπογκοβίνιε και τους συνέλαβαν. Τα χτυπήματα στη μύτη του είναι ακόμα εμφανή, είναι τα σημάδια που του άφησε στο πρόσωπο η προηγούμενη επαφή του με αστυνομικούς της γείτονος, λίγες ημέρες πριν την δεύτερη σύλληψή του. 

«Τώρα η Αστυνομία μας φέρεται καλά. Έφεραν και σε εμένα και στους φίλους μου φαγητό, νερό και όλα αυτά, αλλά δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μας σε αυτή τη χώρα», προλαβαίνει να μας πει, κάνοντας βιντεοκλήση μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα της Μπογκοβίνιε. Μας δείχνει και την εικόνα των αστυνομικών που τον έχουν συλλάβει, αλλά η επικοινωνία μας διακόπτεται πρόωρα, όταν οι ένστολοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.


Πίσω στην Ειδομένη και την ώρα που η κακοκαιρία «Αθηνά» σφυροκοπά την χώρα μας δεκάδες άλλοι κρύβονται στα εγκαταλειμμένα κτίρια που εδώ και χρόνια αποτελούν καταφύγιο για χιλιάδες βασανισμένες ψυχές, ούτε ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορά μας με τη Βόρεια Μακεδονία. 

Εδώ και πάνω από έναν μήνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους Αφγανοί που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Ο Ρέζα και ο Σαμπάχ είναι δύο ακόμη κατατρεγμένοι από τη χώρα τους. 

«Στα Σκόπια μας συνέλαβαν και μας χτύπησαν και τους δύο. Τον άλλο φίλο μας τον χτύπησαν, αφαίρεσαν όλα τα ρούχα του και τον έριξαν με ξύλο μέσα στο νερό. Θα μείνουμε εδώ και μόλις βρούμε ευκαιρία θα ξαναπροσπαθήσουμε. Θέλουμε να φτάσουμε στη Γερμανία», λέει ο Σαμπάχ. Και ο Ρέζα συμπληρώνει: «Στη χώρα μου όσοι δεν υποστηρίζουμε τους Ταλιμπάν έχουμε πρόβλημα. Έρχονται στα σπίτια μας και μας χτυπούν. Άρα, πώς να μείνουμε εκεί;».


Λίγα μέτρα πιο πέρα ένας υπήκοος Πακιστάν ακούει τη συζήτησή μας και έρχεται στην παρέα μας. Κατευθείαν σηκώνει τα μπατζάκια του και δείχνει στον φακό τα τραύματά του. «Αυτό μου συνέβη πριν από τρεις ημέρες. 

Πήγαινα στη Σερβία και η Αστυνομία με έστειλε πίσω από τα Σκόπια στην Ελλάδα. 

Θα ξαναπάω, όμως», σημειώνει. Όσοι έχουν ακόμη χρήματα θα προσπαθήσουν να διανύσουν αυτό τον δρόμο με διακινητές οι «ταρίφες» των οποίων ποικίλλουν ανά περίπτωση και φτάνουν και τα 1.200 ευρώ. Όσοι δεν έχουν τόσα χρήματα να διαθέσουν, τότε θα ακολουθήσουν τις ράγες του τρένου. 

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης παρακινούμενοι από απελπισία πρόσφυγες και μετανάστες πηδούν στα βαγόνια εμπορικών τρένων και κρύβονται όσο πιο καλά μπορούν. Ανάμεσά τους και ο οκτάχρονος Ρατ από τη Συρία. Έχει τραυματιστεί στην Τουρκία και δεν μπορεί να περπατήσει. «Δεν μπορώ να τον πάρω στον γιατρό. 

Αν τον πάρω, τότε θα μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Εκεί εγώ δεν ξαναπάω, θα συνεχίσουμε όπως μπορούμε. Τώρα που δεν έχουμε λεφτά θα επιχειρήσουμε να φτάσουμε στα Σκόπια με το τρένο, από εκεί στη Σερβία και μετά ποιος ξέρει πού αλλού μέχρι να φτάσουμε στη Γερμανία», δηλώνει ο πατέρας του αγοριού.


«Άλλοι πηδάνε, άλλοι πέφτουν, άλλοι χτυπάνε. Μία κατάσταση συνεχόμενη. Προσπαθούν να φύγουν για να μην τους βρει η Αστυνομία και πηδούν πάνω στα τρένα την ώρα που είναι ακόμα και εν κινήσει. Σε κάποιους πέφτουν τα σακίδια, άλλοι πέφτουν οι ίδιοι κάτω. Έχουν υπάρξει και τραυματισμοί. Και αυτό γίνεται σχεδόν καθημερινά», αποκαλύπτει στο ethnos.gr κάτοικος της περιοχής που επιθυμεί λόγω ιδιότητας να διατηρήσει την ανωνυμία του.


«Η κατάσταση είναι για κλάματα. Τώρα στη γύρω περιοχή υπάρχουν δεκάδες που κοιμούνται ακόμα και σε ρέματα. Για να ζεσταθούν κόβουν ξύλα και βάζουν φωτιές. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση», προσθέτει. Σε κάθε τρένο υπάρχουν έγγραφα στο εξωτερικό των βαγονιών στα κανείς μπορεί να δει τον τελικό προορισμό του εκάστοτε δρομολογίου. Πρόσφυγες και μετανάστες τα κοιτούν προσεκτικά, μπροστά στα μάτια πολλές φορές του ελάχιστου προσωπικού, που παρόλο που τους διώχνουν κάνουν παράλληλα και τα στραβά μάτια. «Η απελπισία τους είναι μεγάλη, τι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω, όταν ούτε η Αστυνομία δεν κάνει κάτι», μας λένε οι ίδιες πηγές.


«Δεν έπαψε ποτέ η Ειδομένη να είναι το σημείο που αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν για να φύγουν από τη χώρα μας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το κύμα έχει αυξηθεί σημαντικά. 

Έχουμε καθημερινά ροές και από τα σύνορα και προς τα σύνορα. Είναι εκείνοι που έρχονται από την Τουρκία και προσπαθούν να φύγουν για τη Σερβία μέσω Σκοπίων και εκείνοι που από τα Σκόπια επιστρέφουν πίσω. Στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζουμε καλά ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί τους επαναπροωθούν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δια της βίας στη χώρα μας. 

Αλλά εκείνοι δεν φεύγουν από την Ειδομένη, παραμένουν εκεί, και επιχειρούν μία δεύτερη και τρίτη προσπάθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι μετανάστες στην Ειδομένη, γεγονός το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα και φυσικά θα πρέπει να ανησυχεί και τις Αρχές. Η αστυνόμευση των συνόρων στην περιοχή μας είναι ελλιπέστατη. 

Θα πρέπει οι δυνάμεις να ενισχυθούν άμεσα, όπως γίνεται στον Έβρο», υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παινίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

ethnos.gr

Και όλα αυτά, όταν πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό, ότι οι πιέσεις για ακόμα πιο σκληρή συνοριακή πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνονται αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Σε επιστολή την οποία υπογράφουν δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δείχνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να προσαρμόσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις νέες πραγματικότητες, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις απόπειρες εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς και άλλες υβριδικές απειλές».

Η επιστολή διέρρευσε στο POLITICO και είχε ως αποδέκτες τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. Η Ευρώπη «πρέπει να προσαρμόσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο στις νέες πραγματικότητες», όπως η «εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρεται σε κοινή επιστολή που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία.


ethnos.gr

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement