Ad Code

Responsive Advertisement

Η ελληνική πυργοπολιτεία που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας με ιππότες

 

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, ανακαλύπτεις κάθε φορά ιδιαίτερες γωνιές με ιστορία που μπορεί να μην γνώριζες τόσο καλά. 


Τοποθεσίες που μοιάζουν με ανοιχτά μουσεία αλλά και χωριά που ζουν εδώ και αιώνες και όταν τις επισκέπτεσαι νιώθεις ότι κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Βάθεια, η ελληνική πυργοπολιτεία με θέα τη θάλασσα που αντιστέκεται σθεναρά στο χρόνο. Και αυτό το καταλαβαίνεις και όταν βρεθείς από κοντά αλλά ακόμη κι όταν βλέπεις όλες αυτές τις ομορφιές μέσα από εικόνες είτε βίντεο είτε φωτογραφίες. Η Βάθεια είναι ένα μέρος μαγικό που σε συνεπαίρνει από την αρχή και σου χαρίζει μια μοναδική εμπειρία.

Η ελληνική πυργοπολιτεία που αντιστέκεται στο χρόνο


Η Βάθεια είναι μια πυργοπολιτεία που βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης με θέα τη θάλασσα. Η Βάθεια είναι το μέρος που μπορούμε να πούμε ότι αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου. Και αυτό το καταλαβαίνεις από την αρχή όταν φτάσεις εκεί και αντικρίσεις την αρχιτεκτονική του χωριού. Ένας εντυπωσιακός πέτρινος οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην Πελοπόννησο και μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στους πιο πολυφωτογραφημένους της περιοχής. Και όχι άδικα μιας και τα πυργόσπιτα που μετρούν αιώνες ζωής κλέβουν την παράσταση.


Ο οικισμός της Βάθειας βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Μεσόγειο Θάλασσας προσφέροντας έτσι μοναδική θέα προς αυτήν. Αν έχεις την τύχη να βρεθείς εκεί και να μείνεις μερικές ημέρες, μπορεί να ξυπνάς το πρωί και να την απολαμβάνεις.

Πυργόσπιτα, σύμβολα ισχύος και εξουσίας


Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η πυργοπολιτεία στη Μάνη; Πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, τότε που οι ισχυρές οικογένειες της Μάνης έχτιζαν η καθεμιά το δικό της πυργόσπιτο. Αποτελούσαν αυτές οι οικίες ένα σύμβολο ισχύος. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι το ύψος του κάθε πυργόσπιτου αντικατόπτριζε την αξία της εκάστοτε οικογένειας. 

Κάπως έτσι, λοιπόν, χτίστηκαν διώροφοι, τριώροφοι, ακόμα και τετραώροφοι πύργοι, οι οποίοι προστάτευαν ολόκληρη την οικογένεια. Εκτός από το μεγάλο ύψος, ένα άλλο χαρακτηριστικό των πύργων με πολύ μικρά ανοίγματα για παράθυρα, πολύ χαμηλές πόρτες ενώ οι τοίχοι στη βάση του πύργου ξεπερνούν το ένα μέτρο πάχος. 

Υπήρχε πάντα εξάλλου η ανάγκη προστασίας από πειρατές, Τούρκους καθώς και οποιουδήποτε άλλου εισβολέα.

Η Βάθεια είναι μια από τις στάσεις που πρέπει να κάνεις όταν κάνεις ταξίδι στη Λακωνική Μάνη. Και φυσικά επιβάλλεται να γνωρίσεις από κοντά και το Λιμένι, μια από τις πιο γραφικές και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement