Ad Code

Responsive Advertisement

Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε; Όταν η Τουρκία δεν δέχεται τον “ειδικό απεσταλμένο” του Γκουτέρες θα συμφωνήσει σε λύση του Κυπριακού;


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες τους, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία TCCB, Murat Çetinmühürdar, Anadolu Ajansı 


Η συνάντηση, μετά γεύματος, του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ,ήταν τελικά μία μεγάλη αποκάλυψη.



Η αλήθεια είναι πως γνωρίζαμε εκ των προτέρων το αρνητικό αποτέλεσμα διότι μελετήσαμε τις δηλώσεις των Τούρκων, και ειδικά του εθνικιστή Τατάρ.

Όμως, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι κατακτητές διαφώνησαν για ένα θέμα, που θα έλεγα πως δεν έχει σημασία όταν έχουμε ενώπιον μας το πραγματικό πρόβλημα: Την ανάγκη για λύση του Κυπριακού. Διαφώνησαν και οδήγησαν τη διαδικασία για τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου σε αδιέξοδο.

Οι περισσότεροι γίναμε μάρτυρες της απίστευτης ανικανότητας του Αντόνιο Γκουτέρες να εκδώσει μία ανακοίνωση -το λεγόμενο readout- για τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης είπε στους συνομιλητές του ότι θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα δίνει εξηγήσεις και θα ενημερώνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μπορεί να μην κατάλαβε ο Τατάρ, και να το αντιλήφθηκε μετά. Όμως, εδώ έχουμε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε τις αποφάσεις του.

Όταν διαμαρτύρονται οι Τούρκοι, φοβάται και αλλάζει τις αποφάσεις του. Όταν διαφωνούν η Αθήνα και η Ελλάδα, κάνει τον νταή και δεν θέλει να ακούσει τίποτα.

Όμως, την ευθύνη την έχουν περισσότερο η Ελλάδα και η Κύπρος που δεν βγάζουν φωνή μεγάλη, που δεν διαμαρτύρονται και που στο τέλος αποδέχονται τις εισηγήσεις του κ. Γκουτέρες που στην πραγματικότητα είναι τα «θέλω» της τουρκικής πλευράς, η οποία υποστηρίζεται παθιασμένα από τους Βρετανύς.

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, η αποδοχή από τον Γ.Γ, των απαιτήσεων της Τουρκίας και πρέπει, ο κ. Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, να αλλάξουν τακτική. Το πιο δυσάρεστο παράδειγμα της φιλοτουρκικής στάσης του κ. Γκουτέρες, είναι η απαράδεκτη στάση του στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Αναστασιάδης αναγκάστηκε υπό πίεση, να κάνει προτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν οδυνηρές υποχωρήσεις. Και το έκανε διότι πίστευε -αν θέλετε επειδή ένοιωσε πως είμασταν κοντά σε λύση- πως η ευκαιρία στο Κραν Μοντανά ήταν μοναδική. Δεν ήταν… Πάλι θα οδηγούσαν το νησί σε «σφαγή», απαιτώντας την υπογραφή του κ. Αναστασιάδη.


Αρνήθηκε, ευτυχώς, και δέχθηκε υβριστικές επιθέσεις από κυπριακά πολιτικά κόμματα. Ειπώθηκαν πολλά εναντίον του και αρκετά πήγαζαν από τη Γραμματεία του ΟΗΕ και από την Τουρκία. Τέλος πάντων, οι Τούρκοι, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη μαγνητοφωνούσαν τις συνομιλίες. Ας δώσουν στη δημοσιότητα την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών. Για να μάθουμε ποιος τίναξε τις διαπραγματεύσεις στον αέρα.

Ελπίζουμε πάντα, ότι θα γίνει ένα θαύμα και το Κυπριακό θα διευθετηθεί με τρόπο που θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θρησκευτικές ελευθερίες και το Διεθνές Δίκαιο. Αποδείχθηκε για 47 χρόνια τώρα ότι δεν είναι εύκολο. Η Τουρκία μονίμως ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα για να φτάσουμε στην πορεία και στη διάρκεια των ετών, να έχουν γίνει τόσες υποχωρήσεις ώστε οι ξένοι να νομίζουν ότι οι εισβολείς και οι καταχτητές είναι οι Ελληνοκύπριοι. Φοβερά πράγματα …
Η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί τον ειδικό απεσταλμένο -και όχι τον προσωπικό απεσταλμένο- αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο στην ελληνική πλευρά ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λύση του Κυπριακού, εάν το αποτέλεσμα του «συμβιβασμού» δεν υλοποιεί τους στόχους της, που είναι πλέον τα «δύο κράτη», μία διευθέτηση που είναι διχοτομική και την οποία δεν μπορεί να δεχθεί κανένας ηγέτης, ούτε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι οποίοι μονίμως βρίσκονται υπό εκβιασμό.

Είναι τόσοι διεφθαρμένοι, που συνεργάστηκαν για να πνίξουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πρόσφατη κυπριακή ιστορία, αυτό των «χρυσών διαβατηρίων». Στο πάρτι συμμετείχαν γνωστοί δικηγόροι και λογιστές με τη βοήθεια των πολιτικών, και βεβαίως όχι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των κλάδων. Μερικές φορές, όπως συμβαίνει με το Κυπριακό, οι λίγοι συνήθως στο τέλος επικρατούν, περιορίζοντας σε μία (υποτίθεται) δημοκρατική χώρα και αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επειδή η Τουρκία είναι αυτή που είναι και η κατοχική δύναμη ελέγχεται πλήρως από τον αυταρχικό Ερντογάν, ας σταματήσουμε να «σκοτωνόμαστε» μεταξύ μας. Ο εχθρός είναι απέναντί μας, και φέρεται τυχοδιωκτικά και επικίνδυνα. Αν αύριο εξαφανιζόταν ο Ελληνισμός, η μέρα θα ήταν η πιο ευτυχισμένη για τον Ταγίπ Ερντογάν και τους τσάτσους του…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Λόγω των απαράδεκτων ιστοριών που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος απολαμβάνει να συναγελάζεται με τους Τούρκους, με τη δικαιολογία ότι βοηθά έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεχάσαμε να αναφερθούμε στην ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έγραφα την φράση που ακολουθεί: «Ήταν μία εξαιρετική ομιλία». Βεβαίως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν οι ύμνοι στη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στην οποία έχουν «κολλήσει» σαν βδέλλες οι περισσότεροι Κύπριοι πολιτικοί. Αλλά η αναφορά δεν μειώνει την καλή ομιλία. Αν την παρακολουθούσε ένας ξένος, θα μπορούσε να καταλάβει το πρόβλημα της Κύπρου. Όχι αυτό που παρουσιάζει η τουρκική προπαγάνδα με τη βοήθεια των Βρετανών και της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. Για την ομιλία αυτή εργάστηκε ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του. Αλλά θα μου επιτρέψετε το “good job” να το πω για τον Παντελή Παντελίδη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Συγχαρητήρια και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, για τη συνέντευξη του στην επικεφαλής του γραφείου του πρακτορείου Associated Press, στον ΟΗΕ. Η Edith M. Lederer είναι μία πολύ γνωστή δημοσιογράφος, βετεράνος του διπλωματικού ρεπορτάζ και φίλη των Ελλήνων ανταποκριτών. Κάλυψε μέχρι και τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αφού ο Κύπριος υπουργός πέρασε το …«τεστ» της Edith, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στη συνέντευξη του κ. Χριστοδουλίδη δόθηκε μεγάλη προβολή διότι είχε κάτι να πει και να το τεκμηριώσει. Και αναφέρομαι φυσικά στα λόγια του για την κατοχική δύναμη Τουρκία και για τον ισλαμιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement