Ad Code

Responsive Advertisement

Evergrande: Μέχρι να συνέρθουμε από το κραχ του 2008 με την Lehman Brothers φτάσαμε στην κινεζική «Lehman Brothers»


Το μοτίβο πλέον γνωστό. Υγειονομική κρίση, Οικονομική κρίση και πόλεμος... 300 δισ. δολ. τα χρέη της Evergrande, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης


Ο κινεζικός κολοσσός, μέλος του λεγόμενου Global 500, δηλαδή του παγκόσμιου κλαμπ των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου από πλευράς εσόδων, ξεκίνησε ως κατασκευαστική και ιδιοκτήτρια ακινήτων, αλλά οι δραστηριότητές του εκτείνονται στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε θεματικά πάρκα, ενώ έχει στην κατοχή του εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Την αποκαλούν ήδη Lehman Brothers της Κίνας, καθώς είναι όντως πιθανόν να συμπαρασύρει στην πτώση της έναν ολόκληρο κλάδο της κινεζικής οικονομίας με απρόβλεπτες ευρύτερες συνέπειες. Προκαλεί, άλλωστε, ήδη κραδασμούς στα χρηματιστήρια των τριών ηπείρων από χθες, όταν η μετοχή της υποχώρησε κατά σχεδόν 19% και συνέβαλε στην υποχώρηση των αγορών από την Ασία μέχρι και τη Wall Street.

Ο λόγος για την Evergrande, έναν κινεζικό κολοσσό μέλος του λεγόμενου Global 500, δηλαδή του παγκόσμιου κλαμπ των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου από πλευράς εσόδων, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι κινδυνεύει να πτωχεύσει. Αιτία, ένα δυσβάσταχτο χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων που επωμίστηκε για να χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.300 επενδυτικά σχέδια σε περισσότερες από 28 πόλεις. Την υπερχρέωσή της, τυπικό γνώρισμα του κατασκευαστικού κλάδου της Κίνας αλλά και εγγενής παθογένεια της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, συνοδεύει μια έλλειψη ταμειακής ρευστότητας αλλά και η δυσκολία που αντιμετωπίζει να βρει αγοραστές και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Κίνας που απασχολεί περίπου 200.000 ανθρώπους και υποστηρίζει έμμεσα τουλάχιστον 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Την ίδρυσε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Σου Γιαγίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Αναρριχήθηκε στην κλίμακα των κινεζικών επιχειρήσεων ως κατασκευαστική και μεγαλοϊδιοκτήτρια ακινήτων, αλλά οι δραστηριότητές της εκτείνονται πολύ πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.

Εχει επενδύσει στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε θεματικά πάρκα, ενώ έχει στην κατοχή της εταιρείες τροφίμων και ποτών, εμπορεύεται εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα, γαλακτοκομικά και οπωροκηπευτικά σε όλη την κινεζική επικράτεια. Το 2010 εξαγόρασε ποδοσφαιρική ομάδα που στη συνέχεια έγινε γνωστή ως Γκουανγκζού Evergrande. Η εν λόγω ομάδα ίδρυσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο σχολή ποδοσφαίρου με κόστος 185 εκατ. δολάρια, που αφαιρέθηκαν από τα ταμεία της Evergrande. Ανέλαβε, άλλωστε, την κατασκευή του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους, να κοστίσει συνολικά 1,7 δισ. δολάρια και να χωράει 100.000 θεατές.

Παράλληλα, η Evergrande προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών στο θεματικό της πάρκο, το Evergrande Fairyland, αλλά και σε μνημειακό της συγκρότημα στη Χαϊνάν που έχει ονομαστεί Ωκεάνιος Νήσος των Λουλουδιών, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα τεχνητό νησί με μεγάλα εμπορικά κέντρα, μουσεία και θεματικά ψυχαγωγικά πάρκα. Ανοιξε τις πύλες του στους πρώτους επισκέπτες προ μηνών, αλλά η πλήρης λειτουργία του έχει δρομολογηθεί για το τέλος του 2021.

Τα φιλόδοξα σχέδια, όμως, και οι αλλεπάλληλες επενδύσεις έχουν οδηγήσει στην υπερχρέωση της Evergrande, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αρνητική δημοσιότητα ως η πλέον χρεωμένη επιχείρηση της Κίνας. Τις προειδοποιήσεις της προς τους επενδυτές ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα η είδηση που διέρρευσε από το ενημερωτικό της δελτίο στο χρηματιστήριο, ότι η εταιρεία δεν βρίσκει αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία.

Μιλώντας στο CNN, αναλυτές της Goldman Sachs αποδίδουν στην ιδιαίτερα περίπλοκη δομή του ομίλου της Evergrande αλλά και «στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της» το ότι δυσκολεύονται να δουν μια προοπτική ανάκαμψής της. Σύμφωνα με τον Ματί Μπεκίνκ, διευθυντή της Economist Intelligence Unit για θέματα Κίνας, οι υπερβολικές φιλοδοξίες της εταιρείας ευθύνονται για την κακοδαιμονία της, καθώς «την οδήγησαν μακριά από τον κύριο τομέα δραστηριοτήτων της με αποτέλεσμα την υπερχρέωσή της».

Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, πως η περίπτωση της Evergrande «είναι η ιστορία των σοβαρότατων και βαθύτατων απειλών που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας και οφείλονται στα δυσθεώρητα χρέη». Πράγματι, στη διάρκεια του περασμένου έτους κατεγράφη σειρά πτωχεύσεων κινεζικών επιχειρήσεων και αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για τις επενδύσεις που βασίζονται στον δανεισμό και στηρίζουν την ανάπτυξη της Κίνας.

Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως του ομίλου Dalian Wanda, που το 2018 υποχρεώθηκε από το Πεκίνο σε αποεπενδύσεις και συρρίκνωση, στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού του εκτεταμένου δανεισμού και ειδικότερα του δανεισμού από φορείς εκτός Κίνας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement