Type Here to Get Search Results !

Έρχονται ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα

Αυξήσεις: Αγωνία για τον δύσκολο χειμώνα ενόψει ανατιμήσεων - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης


Συνδυασμένο πλέγμα οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες, προωθεί η κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικές έως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο στο 3%, είναι ενδεικτικό του «θερμού» χειμώνα που έρχεται, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι’ αυτό και σχεδιάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και να μην πλήξει το κόστος παραγωγής και εντέλει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Αυξήσεις στο ρεύμα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για να αποφευχθεί το... ηλεκτροσόκ


Όπως φαίνεται το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει σε ένα διττό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο οποίο θα ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, πάντα, βεβαίως, με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ πρόβλεψη θα υπάρξει και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενόψει των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος.

Το επόμενο που εξετάζεται είναι να δοθεί στα πολύ φτωχά νοικοκυριά μια οικονομική βοήθεια η οποία θα πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

«Δύσκολο να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο σύνολό τους»


Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστάεπιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη επιτάχυνση των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο κόστος της οικοδομής, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των μετάλλων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να ελέγξει τις τάσεις και την πορεία των τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Ως δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τα φαινόμενα ακρίβειας που χτυπάνε το καλάθι της νοικοκυράς απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Προφανώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανατιμήσεις στην τσέπη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε ο στόχος είναι να είναι θωρακισμένη η κοινωνία ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την εποπτεία της αγοράς ώστε να μην εργαλειοποιηθεί το φαινόμενο της ανατίμησης και να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα». «Άλλο πράγμα είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχουμε εργαλεία και τα μέσα να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο καλπασμός των τιμών των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτονωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού είναι συγκυριακή.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες από όλους τους κλάδους επισημαίνουν ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Έτσι, έχει προαναγγελθεί αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και του καφέ, ενώ σημαντικές είναι ήδη οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως τα κρέατα, το γάλα, τα τυριά, το λάδι, καθώς και τα οπωροκηπευτικά.

Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστράφηκε είτε από τις πυρκαγιές είτε από την παρατεταμένη ζέστη, για αυτό και την τελευταία περίοδο παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσιου, έχει τονίσει την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών αλλά και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα από τις επερχόμενες αυξήσεις, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επικείμενες ανατιμήσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τον περαιτέρω περιορισμό του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, την επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και του τέλους επιτηδεύματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad