Ad Code

Responsive Advertisement

Βρετανία: Χωρίς φυσικό αέριο δεν υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα, άρα και κρέας - Η περίπλοκη βιομηχανία τροφίμων

Οι προμήθειες CO2 ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελλείψεις σε πολλά προϊόντα, κυρίως όμως στο κρέας.


Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να ξεμείνουν από κρεατικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα βρεθούν πολλά νοικοκυριά της Βρετανίας, εξαιτίας της έλλειψης σε… διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Η έλλειψη του CO2 ανάγκασε ήδη ορισμένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Βρετανίας να σταματήσουν την παραγωγή, κλείνοντας την στρόφιγγα των παραδόσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανάγκασε αρκετούς εγχώριους προμηθευτές ενέργειας να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και έχει οδηγήσει σε κλείσιμο μονάδες λιπασμάτων που παράγουν επίσης CO2.

Το CO2 είναι γνωστό πως λειτουργεί ως αναισθητικό και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων για να αναισθητοποιεί τα ζώα πριν από τη σφαγή. Η χρήση του είναι διαδεδομένη και στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, ενώ είναι αυτό που βάζει το ανθρακικό στη μπύρα, στον μηλίτη και στα αναψυκτικά. Η στερεή μορφή του CO2 είναι ο ξηρός πάγος, ο οποίος χρησιμοποιείται στις παραδόσεις τροφίμων.

«Τα μέλη μας λένε ότι έχουν προμήθειες CO2 μόνο για τις επόμενες 15 ημέρες» προειδοποίησε ο Νικ Αλεν από τη Βρετανική Ενωση Επεξεργαστών Κρέατος στο Sky News.

Χωρίς CO2 ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει, εξήγησε. 

«Τα ζώα πρέπει να παραμείνουν στη φάρμα. Θα προκαλέσουν στους αγρότες τεράστια προβλήματα διαχείρισης των ζώων, ενώ τα χοιρινά ή τα πουλερικά θα εκλείψουν από τα ράφια» προειδοποίησε ο Αλεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι, προφανώς αυτό είναι η πραγματική προτεραιότητα», δήλωσε στο Sky News.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement