Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε Νο1 στόχο! Η απειλή προέρχεται, όχι από το Αφγανιστάν, αλλά από Υεμένη, Σομαλία, Συρία και Ιράκ
Οι εκτιμήσεις και τα μηνύματα κορυφαίων ειδικών σε Ευρώπη και Αμερική για την ισλαμική τρομοκρατία γεννούν νόμιμα και πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και την Ελλάδα.
Αμέσως με την κατάρρευση της επίσημης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, αμερικανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν «κάθε πιθανή ανασύσταση τρομοκρατικών οργανώσεων» στην περιοχή. Ενώ ήδη στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να είναι σε θέση να ανοικοδομήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Αλλά, πάντως, εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών εντοπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή, όχι από το Αφγανιστάν αλλά για λογαριασμό του ISIS από την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Συρία και το Ιράκ.
Το γεγονός ότι καθημερινά τα ελληνικά σύνορα και τα νησιά δέχονται ασφυχτικές πιέσεις διακινητών, προκειμένου να μεταφέρουν στην Ευρώπη «πρόσφυγες» από αυτές τις χώρες, δεν περνά ούτε σε μονόστηλα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα.
Πάντως, οι ΗΠΑ, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν κινδυνεύουν όσο η Ευρώπη. Ομόλογοί τους στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.
Οπως εξηγούν αναλυτές ειδικών υπηρεσιών χωρών της Ε.Ε., η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε πρωταρχικό στόχο τζιχαντιστών, οι οποίοι επιχειρούν να βλάψουν τη Δύση. Μιλούν, μάλιστα, για μια «πρωτοφανή κινητοποίηση τζιχαντιστών» στην Ευρώπη από το 2001.
Η Ευρώπη επιχείρησε πραγματικά να ενσωματώσει σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όμως πολλοί μουσουλμάνοι δεν αισθάνθηκαν ποτέ ισότιμα μέλη, αλλά απόκληροι των κοινωνιών αυτών και οι τζιχαντιστές συχνά εκμεταλλεύονται αυτήν την «αίσθηση αποξένωσης».
Η προπαγάνδα του ISIS επηρεάζει καταλυτικά αυτές τις τάξεις, αλλά και πρώην μέλη του που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ, να στοχεύσουν τις πατρίδες τους στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, στρατολογώντας δίκτυα υποστηρικτών από τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη.
Ενώ δεν υπήρχαν ποτέ πάνω από μερικές εκατοντάδες υποστηρικτών ή μέλών της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, επισημαίνουν Ευρωπαίοι ειδικοί, πλέον υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που εντάχθηκαν στη Συρία και το Ιράκ το 2014-2015 ή ορκίσθηκαν πίστη και αφοσίωση στο ισλαμικό χαλιφάτο.
Στην αντίπερα όχθη, οι δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, παρ’όλα αυτά, η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2015, αν και πάντα είναι πιθανό το λάθος που μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες ζωές αθώων πολιτών.
Ωστόσο, αξιωματούχοι ειδικών υπηρεσιών της Ε.Ε. προβλέπουν ότι η Αλ Κάιντα και το Ι.Κ. (Ισλαμικό Κράτος) «θα αγωνιστούν για να οργανώσουν μεγάλες επιθέσεις στη Δύση και η Ευρώπη πρέπει να είναι επιφυλακτική, επειδή είναι ένας ευκολότερος στόχος από τη Βόρεια Αμερική ή την Αυστραλία, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στις βάσεις των τζιχαντιστών και είναι πιο διαπερατή, είτε εσωτερικά, μέσω της απουσίας συνοριακών ελέγχων σε 26 χώρες, είτε μέσω μεταναστευτικών οδών, που χρησιμοποιούνται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο».
dimokratia.gr
0 Σχόλια