Το πλάνο Μητσοτάκη να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η τριάδα: Σαμαράς, Μπακογιάννη, Καραμανλής - Έντονες διεργασίες με φόντο τον κίνδυνο να υπάρξει εσωστρέφεια και περιδίνηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας
Η τελευταία «παρέμβαση» του Αντώνη Σαμαρά μέσω της συνέντευξής του στα ΝΕΑ έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο προβληματισμού και εσωστρέφειας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας (διαχείριση της πανδημίας, οικονομία, εθνικά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να διαχειριστεί και την αποκαλούμενη εσωτερική αντιπολίτευση με φόντο όχι μόνο τις επικείμενες εθνικές εκλογές, αλλά και τις εσωτερικές διαδικασίες στις νομαρχιακές – τοπικές οργανώσεις καθώς και το Συνέδριο της παράταξης όπου εκεί θα κριθούν πολλά.
Μια εκ των κρίσιμων κατηγοριών που εκτοξεύει ο Μεσσήνιος πολιτικός κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο τελευταίος δεν επιθυμεί να προχωρήσει στη διεύρυνση της παράταξης, αλλά να προκαλέσει την μετατόπισή της προς το πολιτικό κέντρο, σε ένα σχηματισμό του τύπου «Ποτάμι».
Αυτές ακριβώς τις λέξεις χρησιμοποιεί ο Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό μια ισχυρή, αλλά συνάμα υπόκωφη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.
Μάλιστα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Σαμαρά θυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2012, στο Κρήτη TV είχε δηλώσει επί λέξει: «Δεν είναι δεξιός, ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είμαι. Πιστεύω ότι είμαι ένας κεντρογενής φιλελεύθερος πολιτικός». Πράγματι όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν είναι δεξιός.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Η υπόκωφη αυτή δυσαρέσκεια υπάρχει και στο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή με τη διαφορά ότι οι τελευταίοι αποφεύγουν να την εκφράσουν δημοσίως στο πλαίσιο του πολιτικού fair play.
Τα τρία πρόσωπα λοιπόν που παίζουν κομβικό ρόλο αναχώματος στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μετάλλαξη της ΝΔ είναι ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και βεβαίως ο Κώστας Καραμανλής. Ουδείς από τους τρεις συγκεκριμένους «πόλους» δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Και ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη, όπως για παράδειγμα ο Κύπριος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών και του σχεδίου Ανάν.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς, ανά διαστήματα, επιλέγουν τα εθνικά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό για να κάνουν αισθητή την πολιτική παρουσία τους, γνωρίζοντας ότι τα θέματα αυτά έχουν απήχηση στο κοινό της ΝΔ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Κώστας Καραμανλής απάντησε με σφοδρότητα σε άρθρο του Κώστα Σημίτη στα ΝΕΑ για τη συμφωνία του Ελσίνκι με μια μακροσκελή γραπτή δήλωση, η οποία έστελνε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο στον κύριο Σημίτη. «Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», έγραψε με νόημα στις 8/04/2021 ο κ. Καραμανλής.
Η διάχυτη δυσφορία στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα είναι ορατή ακόμα και για τα εθνικά ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού αρκετά στελέχη του Μαξίμου και οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού έχουν κατά καιρούς εκφράσει θολές απόψεις περί της ΑΟΖ, αλλά και για τα 12 ναυτικά μίλια. Απόψεις που πλησιάζουν αρκετά το λεγόμενο σύστημα του «Σημιτικού» ΙΣΤΑΜΕ. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η μεγάλη σπαζοκεφαλιά που ταλαιπωρεί την σημερινή κυβέρνηση είναι τα συνοδευτικά μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών των οποίων η ψήφιση στη Βουλή έχει αναβληθεί επ’ αόριστον…
Ο φόβος της δημιουργίας εσωτερικού ρήγματος οδηγεί σε σκέψεις για κύρωσή τους μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν. Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι να καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ελέγξει πλήρως το κόμμα ξεκινώντας από τις εκλογικές διαδικασίες στις τοπικές οργανώσεις και στις νομαρχιακές επιτροπές και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο με την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής που θα προκύψει στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο του κόμματος στο τέλος του 2021.
Μέχρι τότε, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι θα υπάρξει το απαραίτητο «μασάζ» τόσο προς τον Κώστα Καραμανλή, όσο και προς την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και στον Αντώνη Σαμαρά. Ο στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υπάρξει ένα ουσιαστικό touching προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο οποίος είναι αλήθεια ότι αποφεύγει να δημιουργεί προβλήματα και είναι διαλλακτικός. Είναι αλήθεια ότι ο Καραμανλής στα χρόνια που ακολούθησαν την πρωθυπουργία του, δεν λειτούργησε υπονομευτικά έναντι κάποιου αρχηγού της παράταξης, αλλά κινείται πάντοτε με παραταξιακή συνείδηση. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και όταν πάρει αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον.
Αν λοιπόν το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη καταφέρει να πείσει τον κ. Καραμανλή να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, τότε υπάρχει η ελπίδα ότι ο δρόμος θα είναι βατός και για τους άλλους δύο. Με το χαρτί της «αποστράτευσης» Καραμανλή, αρκετά στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι θα μπορέσουν να μιλήσουν με άλλον αέρα τόσο με την κυρία Μπακογιάννη, όσο και με τον κ. Σαμαρά.
Πρακτικά δηλαδή, με όχημα την αποστράτευση Καραμανλή, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να «καθαρίσει» Σαμαρά και Ντόρα και να μην είναι ούτε αυτοί υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι σενάρια επί χάρτου και ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα δρομολογηθούν όπως έχουν σχεδιαστεί καθώς είναι γνωστό ότι στην πολιτική ο ίσιος δρόμος είναι συνήθως αδιάβατος.
0 Σχόλια