Η Αλβανία υποδέχεται εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην Αθήνα
Με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην υποδοχή, συνεχίζονται οι πτήσεις μεταφοράς Αφγανών στην Αλβανία.
Αεροσκάφη εταιρείας του Κατάρ μετέφεραν νέα παρτίδα προσφύγων κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας στην Αλβανία, οι οποίοι σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές αποτελούνταν από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου της οργάνωσης της Ανοιχτής Κονωνίας του Τζορτζ Σόρος.
Το δεύτερο αεροπλάνο ήρθε απευθείας από την Καμπούλ και μετέφερε 95 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ.
Το τρίτο αεροσκάφος έφτασε λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 2:40 π.μ. με περίπου 60 Αφγανούς τους οποίους υποδέχθηκε προσωπικά ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η υπουργός Άμυνας Όλτα Χάτσα και ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ.
Παράλληλα, το αεροπλάνο με την πρώτη ομάδα των Αφγανών πολιτών που θα φιλοξενηθούν στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να προσγειωθεί την Κυριακή γύρω στις 19:00 στο αεροδρόμιο της Πρίστινας.
Σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής στην αλβανική, περισσότερο από 100 άτομα, που έχουν εργαστεί ως υπάλληλοι του ΝΑΤΟ και θα είναι μαζί με τις οικογένειές τους.
Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη καμία πρόσθετη πληροφορία για το πού βρίσκονται, αλλά, ανακοίνωσαν ότι θα στεγάσουν περίπου 2.000 Αφγανούς.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε το αίτημα «για παροχή προσωρινής και άμεσης προστασίας σε άτομα που κινδυνεύουν από εσωτερικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής αίτησης για ειδικές μεταναστευτικές βίζες (SIV) - στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων οι οικογένειες τους».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως το Πενταπόσταγμα, καθώς όπως γράφαμε προ ολίγων εβδομάδων, η κυβέρνηση Μπάιντεν διεξήγε μυστικές συνομιλίες με περισσότερες χώρες από όσες ήταν παλαιότερα γνωστό να στεγάσουν προσωρινά Αφγανούς σε κίνδυνο, οι οποίοι εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση.
Χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία των Αφγανών που εργάζονται για τις ΗΠΑ από τα αντίποινα των Ταλιμπάν, βρίσκονταν σε ανεπίσημες συνομιλίες εδώ και καιρό, και η έλευση των πρώτων Αφγανών στην Αλβανία, έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα γράφαμε, καθιστώντας τα Βαλκάνια αμερικανική “μπαρουταποθήκη” Αφγανών προσφύγων.
Όλοι οι Αφγανοί θα εξετασθούν ιατρικά, θα υποβληθούν σε εκτίμηση αναγκών και θα προχωρήσουν σε προσωρινή στέγαση. Πιστεύεται ότι όσοι έφτασαν χθες το βράδυ θα στεγαστούν στη Φοιτητούπολη στα Τίρανα.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την μειονοτική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», ο Έντι Ράμα κοιτάζει μεν προς την Ευρώπη, εφαρμόζει όμως πιστά την πολιτική και τα σχέδια του Τούρκου «Σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια, τα οποία έχουν πρώτο και μόνιμο στόχο την Ελλάδα.
Τις μύχιες σκέψεις του δίδυμου Ράμα - Ερντογάν και τις εκτιμήσεις για το τι πρέπει να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα με όχημα τους Αφγανούς πρόσφυγες τις ανέλυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Πρέσβης Επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» για νέες προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας και προέβλεψε ότι θα δεχθούμε περαιτέρω πιέσεις από Τουρκία και Αλβανία, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα.
«Οι Αλβανοί θέλουν να φιλοξενήσουν 70.000 Αφγανούς στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας για την εξουδετερώσουν πλήρως. Είναι δόλιες οι προθέσεις της Αλβανίας, η οποία είναι υπό την έντονη και συνεχή επιρροή της Τουρκίας. Πρόκειται για ανησυχητικό και ζοφερό θέμα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν «μη αναμενόμενη» η αντίστοιχη κίνηση των Σκοπιανών, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει «μικρές διαστάσεις», δήλωσε ο ίδιος.
"Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα για τα οποία η λειτουργία και το κόστος κατά τη διαμονή τους, μέχρι την παροχή μόνιμου προορισμού, θα καλύπτονταν πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει προ ημερών ο Ζάεφ.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα επηρεάσει τον ελληνισμό , με τα Τίρανα και τα Σκόπια να παίζουν ένα ύπουλο ρόλο. Αλήθεια, η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας;
Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία και τα Σκόπια έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ δεν είναι γνωστό το πως θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες αυτούς το αλβανικό καθεστώς σε σχέση με την ελληνική μειονότητα της χώρας.
Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα και τις προφυλάξεις για να αποφύγει την πίεση που θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα τόσο από την πλευρά του Αιγαίου, όσο και από την πλευρά της Αλβανίας.
0 Σχόλια