Ad Code

Responsive Advertisement

Μπήκαν στην κοιλάδα του “θανάτου” οι Ταλιμπάν και υποχώρησαν με 250 νεκρούς μαχητές-Εδραιώνεται το “ελεύθερο Αφγανιστάν”


Περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και μηχανοκίνητες μονάδες στοχεύουν τους Ταλιμπάν από το Τατζικιστάν - Σε εξέλιξη νέα επίθεση


Η πιο επίλεκτη μονάδα των Ταλιμπάν (κομάντος) υπέστη τεράστιες απώλειες εισερχόμενη στην κοιλάδα Panjshir, από την οποία τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει “τρέχοντας” στην κυριολεξία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιθέσεις των Ταλιμπάν αποτυγχάνουν οικτρά, καθώς όπως είχαμε γράψει προ ολίγων ημερών στο Πενταπόσταγμα, μια μεγάλης κλίμακα επίθεση που είχει επιχειρηθεί κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, ρίχνοντας στα τάρταρα το ηθικό των ισλαμιστών!

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν και νέες επιθέσεις, οι οποίες αποκρούστηκαν και αυτές!

Έτσι ουσιαστικά έχουμε την εδραίωση σχεδόν de facto ελεύθερου τμήματος του Αφγανιστάν, το οποίο δίνει την τεράστια δυνατότητα σε ΗΠΑ-Ρωσία να το τροφοδοτήσουν με όπλα κατά των ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Επίσης δίνει την δυνατότητα πιέσεων στο στυγνό ισλαμικό καθεστώς της Καμπούλ, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες γιγάντωση της αντίστασης των Αφγανών στους Μουτζαχεντίν.

Ποιος ξέρει, μπορεί ότι δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν τόσα χρόνια κατά των Ταλιμπάν, να το καταφέρουν οι ίδιοι οι αναγεννημένοι Αφγανοί, που κατάλαβαν ότι χωρίς θυσίες δεν κερδίζεται απολύτως τίποτα.

Μέλη του ισλαμικού τρομοκρατικού κινήματος των Ταλιμπάν, έκαναν γνωστό ότι μία από τις πιο αποτελεσματικές μονάδες τους, κατάφερε να εισβάλει στην κοιλάδα Panjshir, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της αφγανικής αντίστασης.

Οι μάχες ήταν σφοδρότατες προκαλώντας, βάσει προκαταρκτικών στοιχείων, απώλειες περίπου 250 Ταλιμπάν, οι οποίοι σκοτώθηκαν σημειωτέον καθ' οδόν, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν στηθεί παντού φονικές παγίδες από την Βόρεια συμμαχία.

Στην συνέχεια και κάτω υπό το βάρος του κινδύνου, οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν διότι την ίδια στιγμή είχαμε σφοδρές επιθέσεις κατά μέτωπο από την αφγανική αντίσταση που την απαρτίζουν επαγγελματίες Αφγανοί στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχονται, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να εισβάλουν ταχύτατα στην περιοχή των δυνάμεων αντίστασης στο Πανσισίρ, ωστόσο, ο αναγεννημένος αφγανικός στρατός άνοιξε πυρ με άρματα μάχης και πυροβολικό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ισλαμιστές μαχητές να σκοτωθούν πριν μπορέσουν να φτάσουν στην είσοδο της κοιλάδας.

Η προσπάθεια κατάληψης της περιοχής ήταν εξαιρετικά ανεπιτυχής για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, και μετά από μάχη μιας ώρας, σκοτώθηκαν ακόμη δεκάδες μαχητές, αναγκάζοντας την ηγεσία τους να διατάξει υποχώρηση χωρίς να έχει επιτύχει καμία νίκη.


Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις της αφγανικής αντίστασης αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν συσκευές ηλεκτρονικών αντιμέτρων, κάτι που ερμηνεύεται ότι αφορά κατασχεθέντα λάφυρα από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Την τελευταία φορά τέτοια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είχαν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να αποτρέψουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

Ο ρωσικός στρατός μια ανάσα από τους Ταλιμπάν

Μπορεί ο Πούτιν να δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στο Αφγανιστάν, θα εμπλακεί όμως σίγουρα αν οι Ταλιμπάν εισχωρήσουν στο Τατζικιστάν.

Για τον λόγο αυτόν περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες ειδικών μηχανοκίνητων δυνάμεων πεζικού πραγματοποιούν “ασκήσεις” στα βουνά του Τατζικιστάν μια ανάσα από τα σύνορα με το γειτονικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όλοι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση προέρχονται από τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται τη διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Η τρέχουσα στρατιωτική άσκηση είναι η Τρίτη που πραγματοποιείται από την Ρωσία κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν αυτόν τον μήνα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του συνασπισμού CSTO υπό την ηγεσία της Ρωσίας, θα πραγματοποιήσει ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στο Κιργιζιστάν, με φόντο τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά και εφόσον η δύση τροφοδοτήσει με όπλα την Βόρεια συμμαχία, η αντίσταση των Αφγανών θα δώσει μια "ανάσα" στον δοκιμαζόμενο λαό της χώρας που υποφέρει από το το στυγνό ισλαμικό καθεστώς με το οποίο συνδιαλέγεται η Τουρκία και το Πακιστάν.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement