Ad Code

Responsive Advertisement

Όταν ο ΕΣ κατασκεύασε τηλεχειριζόμενο άρμα μάχης M24 (από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)


Ένα βίντεο του 1954, δείχνει εργασίες στο 301 Εργοστάσιο Βάσης (301 ΕΒ) στους Αγίους Αναργύρους, και επίδειξη που περιλαμβάνει τηλεκίνηση και τηλεβολή αντιαεροπορικού πυροβόλου, πυροβόλων των 25 λιβρών, οχήματος τζιπ και ελαφρού άρματος μάχης Μ24.

ΤΟ 301 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Στο συνεργείο συσσωρευτών του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου Βάσης, στους ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ, εργάτες κατασκευάζουν πλάκες συσσωρευτών, οχημάτων και ασυρμάτων και ανακατασκευάζουν τους συσσωρευτές των στρατιωτικών οχημάτων, των αρμάτων και των ασυρμάτων. 

Σε ειδικό χυτήριο συγκεντρώνεται ο μόλυβδος που χρησιμοποιείται για την ανακατασκευή των πλακών. 

Η φόρτιση των συσσωρευτών γίνεται με αυτόματα όργανα. Μία ομάδα ανδρών που επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις μεταβαίνει στο υπαίθριο γυμναστήριο του εργοστασίου για να παρακολουθήσει στρατιωτική επίδειξη. Ο Αντισυνταγματάρχης ΧΑΤΖΑΚΟΣ εξηγεί τις λεπτομέρειες της επίδειξης που περιλαμβάνει τηλεκίνηση και τηλεβολή αντιαεροπορικού πυροβόλου, πυροβόλων των 25 λιβρών, οχήματος τζιπ και άρματος Μ24. 

Αντιαεροπορικό πυροβόλο των 20 χιλιοστών τίθεται σε κίνηση από απόσταση 100 μέτρων και εκτελεί βολή. Πυροβόλα των 25 λιβρών εκτελούν αυτόματη βολή από απόσταση χωρίς χειριστή. Τζιπ χωρίς οδηγό τίθεται σε κίνηση από τον Πύργο Διευθύνσεως. Το άρμα Μ24 τίθεται επίσης σε κίνηση από απόσταση, σκοπεύει και εκτελεί αυτόματη βολή. 

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται σε μακέτα οι εγκαταστάσεις του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου Βάσης. Ένας μεγάλος πίνακας παρουσιάζει στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής και της αποδοτικότητας του εργοστασίου από τη σύστασή του μέχρι και το 1954. (Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)



Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement