Ad Code

Responsive Advertisement

Η προανακριτική στέλνει τον Νίκο Παππά στο ειδικό δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος


Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής κατέληξε σε παραπεμπτική πρόταση σε βάρος του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Κατατέθηκε σήμερα Τρίτη 29/6 στην Ολομέλεια το πόρισμα στα συμπεράσματα του οποίου καταγράφονται λεπτομερώς «οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού για τη χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και το στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ channel».

Με το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητείται επίσης η διαβίβαση όλων των στοιχείων στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (φορολογική και Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος) προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για την χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento και για ενδεχόμενους χρηματισμούς Μέσων και δημοσιογράφων.

  • Η πλειοψηφία δεν κατηγορείται τον κ. Παππά για δωροληψία καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.
  • Η τεκμηρίωση του πορίσματος, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια εως τις 15 Ιουλίου, στηρίζεται:
  • Στα sms που αντάλλαξε ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα την περίοδο του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.
  • Στις καταθέσεις του κ. Χρήστου Καλογρίτσα που αποκάλυψε ότι λειτουργούσε ως «μπροστινός» του πρώην υπουργού
  • Στην αποκάλυψη του κ. Κυριάκου Τόμπρα για το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Παππά – Καλογρίτσα – CCC
  • Στα email που αναφέρονται σε White House και White Porscha
  • Στην εμπλοκή του γνωστού δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου

Όπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων, ο κ. Παππάς ήρθε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους και μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, έγινε συνάντηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας λίγο πριν την κατάθεση του ποσού των 3.000.000 ευρώ το οποίο πράγματι κατατέθηκε από την εταιρία CCC.

Σύμφωνα με το πόρισμα, με το ποσό αυτό εκδόθηκε εγγυητική επιστολή στο όνομα της εταιρίας που είχε σχηματιστεί με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με σκοπό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και κατέστη εφικτή η συμμετοχή της. Επινοήθηκε δε με την υπόδειξη και συμμετοχή και του Νίκου Παππά ως προσφορότερος τρόπος για τη μεταφορά του ποσού η σύναψη εικονικής σύμβασης υπεργολαβίας για δήθεν εκτέλεση από την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, έργου που είχε αναλάβει η λιβανέζικη εταιρία στο εξωτερικό χωρίς όμως ποτέ να έχει εκτελέσει έργο στο εξωτερικό και χωρίς να περιγράφονται καν οι τεχνικοί όροι της σύμβασης υπεργολαβίας.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, χαρακτηριστική ως προς τη στοχοποίηση συζύγων πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ με απευθείας εντολή από το τότε Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Νίκο Παππά είναι η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος υπογράμμισει: «Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση, αντίληψη και σκέψη είδα ότι έμπαιναν και βρίζονταν οι γυναίκες, όπως ήταν η γυναίκα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, η σύζυγος του κ. Στουρνάρα και κάποια άλλα. Τα αναφέρω επειδή αυτά έχουν γραφτεί. Διαφώνησα σε αυτά πριν τυπωθούν, πριν γραφούν. Είπα ότι παίρνω το όνομά μου από αυτά. «Πάρτε το DOCUMENTO. Εγώ παίρνω το όνομά μου από αυτά. Δεν δέχομαι να είναι το όνομα του γιου μου σε αυτά, αλλιώς διορθώνονται».
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία ένδειξη εγκληματικής πράξης

Από τη δική τους πλευρά τα μελη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στις εργασίες της επιτροπής επισημαίνουν στην πορισματική τους έκθεση πως «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων».

Αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, υποστηρίζουν πως αποδείχθηκε το «σαθρό των επιχειρημάτων της ΝΔ» και η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Προσθέτουν δε, ότι από την διαδικασία επιβεβαιώθηκε:


  • Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο».
  • Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, π.χ. την έκδοση του Documento.
  • Η κατηγορία, λοιπόν, της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις.
  • Ο Χρ. Καλογρίτσας, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά και όπως από έγγραφα προέκυψε, δεν ήταν «μπροστινός». Έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που σύστησε για τον διαγωνισμό και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
  • Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), που ψηφίστηκε μήνες πριν η οικογένεια Καλογρίτσα συστήσει την εταιρεία συμμετοχής στον διαγωνισμό και πριν ο Χρ. Καλογρίτσας έρθει σε επαφή με μέλη της οικογένεια Χούρι, όπως και η προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν έτυχαν μεταβολής.
  • Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με «ίσους όρους», ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους έγιναν με τον ίδιο τρόπο, οι δεν ενστάσεις τους (εναντίον των ανταγωνιστών τους) κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ.
  • Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με σημαντικό όφελος για το δημόσιο (250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια), τις θέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό κλάδο, την αναβάθμιση των παραγωγών και την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που ως τότε εκκρεμούσε.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement