Ad Code

Responsive Advertisement

Αποκάλυψη> Γνώριζε το Associated Press την ύπαρξη γραφείων της Χαμάς στον πύργο Jala;


Ο βομβαρδισμός του πύργου Jala στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο οποίος ήταν η έδρα του AP στο παλαιστινιακό έδαφος για 15 χρόνια, και έδρα επίσης του Al Jazeera, αποτέλεσε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο και προκάλεσε ακόμα και την επείγουσα επικοινωνία του προέδρου Joe Biden με τον πρωθυπουργό Netanyahu.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να καταδικάσουν τον βομβαρδισμό, ισχυριζόμενοι ότι οι Ισραηλινοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων. Το Ισραήλ ανέφερε ότι είχε δώσει στα μέσα ενημέρωσης προειδοποίηση για έξοδο από το κτίριο πριν από τον βομβαρδισμό, και ότι ήταν ένας νόμιμος στόχος επειδή το κτίριο στέγαζε στρατιωτικές δυνάμεις της Χαμάς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Associated Press, Gary Pruitt, ανέφερε σε δήλωση του ότι «σοκαρίστηκε και τρομοκρατήθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός ειδοποίησε ότι θα στοχεύσει και θα καταστρέψει το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη Γάζα». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το AP δεν γνώριζε ότι η Χαμάς «δραστηριοποιείται στο κτίριο».

Ωστόσο, μια έκθεση του 2014, στο The Atlantic, που συντάχτηκε από τον δημοσιογράφο Matti Freidman ανέφερε ότι το Associated Press γνώριζε πολύ καλά την παρουσία της Χαμάς στο κτίριο και επέλεξε να μην το αναφέρει. «Όταν οι ηγέτες της Χαμάς εξέτασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν από τον γύρο των συγκρούσεων του καλοκαιριού, ήξεραν ότι μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων ήταν και ο διεθνής Τύπος», αναφέρει το άρθρο, αναφερόμενο στο ξέσπασμα μαχών εκείνη τη χρονιά.


«Το προσωπικό του AP στην πόλη της Γάζας παρακολουθούσε μια εκτόξευση πυραύλων ακριβώς δίπλα στο γραφείο τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους και άλλους πολίτες κοντά και το AP δεν θα το ανέφερε», έγραψε ο Freidman. Ο δημοσιογράφος εκείνη την εποχή ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Χαμάς «έμπαιναν τακτικά στα γραφεία του AP στη Γάζα και απειλούσαν το προσωπικό και το AP δεν το ανέφερε».

Μιλώντας στο Face The Nation την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι τα πρακτορεία των μέσων ενημέρωσης είχαν λάβει πολλές προειδοποιήσεις για εκκένωση του κτιρίου. «Ένας από τους, νομίζω, δημοσιογράφος του AP είπε ότι ήμασταν τυχεροί που βγήκαμε», ανέφερε. «Όχι, δεν ήσασταν τυχεροί που βγήκατε. Δεν ήταν τύχη. Είναι επειδή καταβάλλαμε ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλέσουμε τους ανθρώπους σε αυτά τα κτίρια, για να βεβαιωθούμε ότι οι χώροι είχαν αδειάσει. Ήταν ένας απολύτως νόμιμος στόχος», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι έγινε γνώστης στοιχείων ότι η Χαμάς λειτουργούσε στο κτίριο. Ο Πρόεδρος Jo Biden «βρήκε την εξήγηση ικανοποιητική», σύμφωνα με πηγή κοντά στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο ο Pruitt, ο διευθύνων σύμβουλος του AP, όσο και η Sally Buzbee, εκτελεστική συντάκτης του AP, δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση για τα γραφεία της Χαμάς στο κτίριο. Η Buzbee, η οποία διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως νέα εκτελεστική συντάκτρια στην Washington Post, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να παράσχει σαφή στοιχεία που να στηρίζουν την επίθεσή.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σύγκρουσης», δήλωσε η Buzbee. «Δεν παίρνουμε μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακούσαμε Ισραηλινούς να λένε ότι έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Δεν ξέρουμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία. Πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο σε αυτό το σημείο να υπάρχει ανεξάρτητη ματιά σε αυτό που συνέβη, μια ανεξάρτητη έρευνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το άρθρο του The Atlantic του 2014 έδειξε ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν την παρουσία των γραφείων τουλάχιστον από το 2014.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement