Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία μετά από 5 μήνες lockdown δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα εδώ και καιρό και υποστηρίζουν πως το lockdown οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων, αντί να περιορίζει την πανδημίας, παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στη συνέχεια αυτού του καταστροφικού «μέτρου».
Ο καθηγητής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης είχε μιλήσει εδώ και μήνες για την καταστροφή που θα υπάρξει στη χώρα εξαιτίας της καραντίνας, όμως τότε η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προτάσεις του.
Πλέον βλέπουμε ολοένα και περισσότερους επιστήμονες να τονίζουν πως το lockdοwn πρέπει να αρθεί άμεσα! Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε στα social media το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, προσθέτοντας παράλληλα πως το lockdown δεν δουλεύει και πως πρέπει να υπάρξει ένα νέο σχέδιο.
Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση έχει θέσει στο περιθώριο την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς οι αποφάσεις που παίρνονται δεν είναι έπειτα από εισήγηση τους, αλλά αποτελούν αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κάποιοι από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου εγκαλούν τους λοιμωξιολόγους για κακοφωνία και καλλιέργεια σύγχυσης με αφορμή «τις προσωπικές απόψεις που διατυπώνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα» και ουσιαστικά η κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο όσους επιστήμονες διαφωνούν στο lockdown και στα μέτρα.
Ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά τις πληροφορίες παρενέβη την περασμένη εβδομάδα με συστάσεις για πιο περιορισμένες εμφανίσεις των επιστημόνων. Φέρεται να διατύπωσε μάλιστα και τη σκέψη να οριστεί εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής -«για μια πιο αξιόπιστη και θεσμική ενημέρωση».
Μπάχαλο με τα self test - «Τα μάθαμε από τα κανάλια»
«Μάθαμε για τα self tests από τα κανάλια, με παίρνει κόσμος τηλέφωνο για να μάθει λεπτομέρειες και δεν ξέρω τι να απαντήσω, ούτε η φαρμακαποθήκη έχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση», είπε η φαρμακοποιός Σταυρούλα Βλαχογιάννη.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Σκέρτσο αιφνιδίασε ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά και την ίδια την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ ακόμα μένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα.
«Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως επικίνδυνη» εκτιμά ο Ηλίας Γιαννόγλου, γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
«Όλα αυτά τα 40 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα μηνιαίως τεστ (αν υποθέσουμε ότι θα γίνει εφικτό να διανεμηθούν πανελλαδικά), τα οποία θα έχουν βιολογικό φορτίο, πού θα αποβάλλονται; Σε κάδους σκουπιδιών; Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;» είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει.
Πράγματι, μοιάζει αδύνατον να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στα 50 τετραγωνικά μέτρα κάθε φαρμακείου (όπου σήμερα εξυπηρετούνται δύο άτομα), αν αυτό επιφορτιστεί με ένα επιπλέον καθήκον και η κίνηση αυξηθεί κατακόρυφα (όπως και οι ουρές των πελατών).
Μετά από 5 συνεχόμενους μήνες lockdown πέθαναν ασθενείς περιμένοντας ΜΕΘ!
Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλοι οι πολίτες λαμβάνουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται διαψεύδεται με περίτρανο τρόπο στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων Τ. Αντωνόπουλος, το τελευταίο δεκαήμερο δύο ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο, περιμένοντας να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ.
«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν τρεις - τέσσερις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας» τόνισε ο Τ. Αντωνόπουλος. «Εδώ και τώρα να ανοίξει ο ιδιωτικός τομέας σ' αυτό το κομμάτι διότι δεν μπορεί να παίζουμε τη ζωή των πολιτών κορώνα γράμματα» υπογράμμισε.
Τα περιστατικά επιβεβαίωσε και ο διοικητής του «Λαϊκού» Χρ. Αντωνόπουλος. Όπως ανέφερε στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα όταν ένας ασθενής παρουσιάζει επιδείνωση να διασωληνώνεται και να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο που διαθέτει κλίνες ΜΕΘ. Ο διοικητής υποστήριξε ότι το νοσοκομείο έκανε ό,τι μπορούσε για τις περιπτώσεις αυτές. «Δεν ήταν παράλειψη ούτε του νοσοκομείου, ούτε του ΕΚΑΒ» είπε και απέδωσε τους θανάτους αυτούς στην πίεση που δέχεται όλο το σύστημα.
Βγήκαν ράντζα στους διαδρόμους
Ο προϊστάμενος της μονάδας Covid του νοσοκομείου Λαϊκό, Ν. Ορφανός μιλώντας στo Open υποστήριξε: πως υπάρχουν ασθενείς ακόμα και σε ράντζα.
«Ασθενείς υπάρχουν ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον επτά περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική» λέει ο Νίκος Ορφανός.
«Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και επτά φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και δύο διασωληνωμένοι εδώ και πέντε μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και κατέληξε λέγοντας ότι έχουν πάει στο Λαϊκό πέντε ιδιώτες γιατροί.
Παράλληλα έκανε έκκληση να προστεθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ. «Οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε χαρακτηριστικά.
0 Σχόλια