Δίμηνο με καυτό πολιτικό σκηνικό και σε συνθήκες σκληρού lockdown είναι αυτό που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να συνεχίσει το νομοθετικό της έργο σε συνθήκες περιοριστικών μέτρων, η αντιπολίτευση θα σκληρύνει την στάση της απέναντι στο κυβερνών κόμμα και τα μέτωπα με την αγορά θα γίνουν ακόμα πιο μεγάλα.
Αναλυτικά, στο διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου θα έχουμε τα εξής γεγονότα τα οποία θα δυσκολέψουν τη κυβερνητική ομαλότητα:
Έρχονται νέα lockdown σε όλες τις πόλεις σταδιακά
Η χώρα θα βιώσει σταδιακά την έναρξη και άλλων lockdowns σε άλλες πόλεις οι οποίες θα μπαίνουν στο κόκκινο της αύξησης των κρουσμάτων.
Όπως λένε οι ειδικοί είναι θέμα χρόνου να μπουν σε συνθήκες σκληρού lockdown τύπου Αττικής πόλεις όπως το Ρέθυμνο, η Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά και άλλες πόλεις.
Άλλες πόλεις έχουν μπει σε συνθήκες επωασμού του ιού και θα εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα σε ύστερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον η Αττική έχει μπει σε καθεστώς ο μισός πληθυσμός της χώρας υφίσταται τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Οι συνθήκες του σκληρού χειμώνα και η διασπορά
Επίσης, ένας από τους παράγοντες που υποβοηθούν την διασπορά του ιού είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα από σήμερα Σάββατο 13/2 και που θα ενταθούν καθ’ όλη την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι πλέον μπαίνουμε σε συνθήκες σκληρού χειμώνα μέχρι και τον Μάρτιο.
Μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία δεν είχαμε βιώσει χειμώνα και τώρα αλλάζει και αυτή η μεταβλητή.
Θα υπάρξει συγχρωτισμός στο σπίτι, στο γραφείο και στους εργασιακούς χώρους ενώ αναμένονται να αυξηθούν όλες οι ιώσεις όπως συμβαίνει αυτούς τους μήνες.
Γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος ο στόχος να λήξει το σκληρό lockdown τέλη του Φεβρουαρίου διότι ακόμα και αν υπάρξει πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες, οι συνθήκες θα δυσκολεύουν την αποδυνάμωση του ιού.
Εκτός, αυτού είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πιστή εφαρμογή από τους πολίτες που έχουν υποστεί κόπωση από τους περιορισμούς ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει μειωθεί το εισόδημα τους είτε είναι μισθωτοί είτε είναι επαγγελματίες.
Μετά τους φοιτητές έρχονται τα συνδικάτα για συλλαλητήρια
Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενη διάστημα θα σηκώσει τους τόνους της κριτικής σε μία πλειάδα θεμάτων.
Όπως είδαμε, πρωταγωνίστησε στα συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία στοχεύοντας κατά της Νίκης Κεραμέως.
Το ίδιο θα κάνει σε δύο νομοσχέδια που θα έρθουν μέσα στο Μάρτιο από το Υπουργείο Εργασίας, αυτό που θα αφορά τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο και το δεύτερο που θα αφορά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις νέες επικουρικές συντάξεις ενώ θα στοχοποιήσει και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Τα συνδικάτα θα ακολουθήσουν τους φοιτητές σε νέα συλλαλητήρια.
Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς θα βρεθούν υπό πίεση το επόμενο διάστημα
Ωστόσο, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης θα βρεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα το ψηφισθέν νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Οι ενδείξεις που μέχρι τώρα έχει λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση που θα φανεί μέσα στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα.
Το νέο σώμα που προετοιμάζει ο Χρυσοχοΐδης θα «περάσει» δύσκολα από τη νομενκλατούρα πρυτάνεων και φοιτητικών παρατάξεων και η σύγκρουση θα είναι μοιραία.
Και αν αυτή η σύγκρουση αντιμετωπιστεί όπως τότε με το ΚΚΕ και το Πολυτεχνείο, τότε οι πιθανότητες είναι ο νόμος να καταστεί ανενεργός εν τη γενέσει του.
Σε πολύ δύσκολο κλοιό, ωστόσο, θα είναι από σήμερα και άλλοι υπουργοί όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Στέλιος Πέτσας.
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε δύσκολα καιρικά φαινόμενα που θα δημιουργήσουν προβλήματα ειδικά στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Χαρδαλιάς εκτός από την πανδημία θα πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που περιμένουμε ενώ ο κ. Πέτσας θα πρέπει να συντονίσει το έργο με τους δήμους και τις περιφέρειες.
Η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας
Γενικά το κυβερνητικό σύνολο θα δοκιμαστεί καθώς μπαίνει πλέον στην δύσκολη φάση της διαχείρισης της πανδημίας και κυρίως στην πολιτική διαχείρισης των επαγγελματικών κλάδων που έχουν ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση.
Μετά την γενναία ρύθμιση χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, η κυβέρνηση αναζητάει και νέα μέτρα στήριξης που θα δώσουν ανάσες μέχρι το ομαλό και πλήρες άνοιγμα της αγοράς.
Ο πρωθυπουργός σκέφτεται το επόμενο διάστημα να δει προσωπικά επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση μετά από αλλεπάλληλες επιστολές που έλαβε το γραφείο του.
Μαξιμιλιανός
0 Σχόλια