Ad Code

Responsive Advertisement

Περιμένει αναταραχές ο Ερντογάν; Eξοπλίζει την τουρκική αστυνομία & ''αδειάζει'' τις ΕΔ


«Η αστυνομία μας παρέλαβε το πρώτο επιθετικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ. Καλώς ήρθατε ΑΤΑΚ », ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σόϊλου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα μαζί με μια εικόνα του ελικοπτέρου.

Ο Σόϊλου πίστωσε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παράδοση αναφέροντας «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους της αστυνομίας», είπε.

Διαπίστωση είναι ότι η Τουρκία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο την αστυνομική της δύναμη, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο επιτρέπει στην αστυνομία να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικά όπλα και οχήματα ως απάντηση στην «τρομοκρατία, τις πολιτικές αναταραχές και τις πράξεις βίας».

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να δει τον στρατιωτικό εξοπλισμό να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ενάντια στον εγχώριο πληθυσμό.

Το τοπικά παραγόμενο ελικόπτερο T129 ATAK, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί πυροβόλα όπλα 20 mm και ρουκέτες 70 mm , καθώς και πυραύλους αέρος-εδάφους με καθοδήγηση με λέιζερ και αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής.

Τα όπλα βαρέως τύπου χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από τον τουρκικό στρατό και την στρατοχωροφυλακή στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πέρυσι, η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε και εξόπλισε ένα νέο σώμα ασφαλείας, το οποίο αποτελείται από τοπικά διαμένοντες πιστούς στο καθεστώς Ερνογάν σε κάθε γειτονιά μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, το οποίο εκτελεί νυκτερινές περιπολίες και πραγματοποιεί ελέγχους εντός των ορίων δικαιοδοσίας του.

Αυτή ως κίνηση επικρίθηκε έντονα αφού δημιουργεί ουσιαστικά μιας βοηθητική δύναμη πιστή στην κυβέρνηση σε κάθε γειτονιά της χώρας.


Εκτίμηση

Πρόσφατα με αφορμή την επιχείρηση "φιάσκο" της επιχείρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) υπό τον ίδιο τον ΥΠΑΜ Ακάρ, που οδήγησε στο θάνατο τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους από το ΡΚΚ, ο ΥΠΕΣ Σοϊλού είχε δηλώσει ότι αν ανετίθετο σε αυτόν η διεξαγωγή της εν λόγω επιχείρησης αυτή θα ήταν επιτυχής, επικρίνοντας σφόδρα τον Ακάρ.

Τόσο ο Σοϊλού όσο και ο Ακάρ είναι υποψήφιοι "δελφίνοι" για την μετά Ερντογάν εποχή, ανάληψη της ηγεσίας του ΑΚΡ.

Από την κίνηση αυτή της παράδοσης του πρώτου επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ στην τουρκική αστυνομία, που ανήκει στην δικαιοδοσία του Σοϊλού, διαφαίνονται δύο πράγματα κυρίως.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ερντογάν δείχνει έμπρακτα την απογοήτευσή του στο πρόσωπο του Ακάρ αναφορικά με την επιχείρηση παρωδία των ΤΕΔ της οποία ηγήθηκε αυτός ως ΥΠΑΜ, με τραγικά αποτελέσματα τόσο για τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους, όσο και για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος πληρώνει πολιτικό κόστος για αυτό τον οποίο θεωρεί η αντιπολίτευση ως υπεύθυνο. Έτσι εξοπλίζει την αστυνομία με επιθετικά ελικόπτερα υιοθετώντας την άποψη του Σοϊλού και προσανατολιζόμενος μελλοντικά να αναθέσει στον ΥΠΕΣ παρόμοια επιχείρηση αν απαιτηθεί.

Το δεύτερο και βασικότερο είναι ότι ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016 εμπιστεύεται την αστυνομία περισσότερο από ότι τις ΤΕΔ. Μην ξεχνάμε ότι η τουρκική αεροπορία στρατού με τα ελικόπτερά της έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο παραπάνω πραξικόπημα. Την εμπιστοσύνη του αυτή την δείχει ο Ερντογάν εξοπλίζοντας με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό και μέσα την αστυνομία, η οποία στάθηκε μαζί με την ΜΙΤ παρά το πλευρό του τις δύσκολες για τον ίδιο πρώτες ώρες, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Οι δηλώσεις Μπάϊντεν προεκλογικά ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως "Αυτοκράτορας" και ότι "θα πρέπει να ενισχυθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να νικήσουν τον Ερντογάν σε επικείμενη εκλογική αναμέτρηση", σήμαναν συναγερμό στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει "γατζωθεί" στην εξουσία και συμπεριφέρεται ανάλογα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προκειμένου να μην την απωλέσει. Έτσι έχει δημιουργήσει τον μισθοφορικό στρατό της SADAT και έχει φροντίσει να εξοπλίσει ανάλογα εκείνες τις δυνάμεις όπως η αστυνομία και η ΜΙΤ, οι οποίες τον στήριξαν το 2016.

Παράλληλα αφενός εκκαθάρισε και συνεχίζει ακάθεκτος να εκκαθαρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις-Σώματα Ασφαλείας και δημόσια διοίκηση από πιθανούς αντιπάλους του, ενώ αφετέρου δημιουργεί και τους δικούς του ένοπλους πολιτοφύλακες σε κάθε γειτονιά της Τουρκίας.

Όλες του οι κινήσεις δείχνουν ότι φοβάται για το μέλλον του το οποίο θεωρεί αβέβαιο. Δεν θέλει να έχει την τύχη του Καντάφι και του Σαντάμ Χουσεϊν. Κοινώς δεν εμπιστεύεται τη Δύση και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ-ΕΕ, τις οποίες θεωρεί ότι είναι εχθρικές απέναντί του.

Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο να οδηγήσει την Τουρκία, βγάζοντας τους ένοπλους οπαδούς του στους δρόμους αρκεί να μην χάσει την εξουσία.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement