Ad Code

Responsive Advertisement

Γενική διάλυση: Ο Μητσοτάκης καταρρέει και συμπαρασύρει μαζί του και τη χώρα


Στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν υπάρχει προηγούμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης που να έδειξε τόσα πολλά σημάδια κατάρρευσης πριν κλείσει δυο χρόνια από την εκλογή της.

Του Γιώργου Λακόπουλου

Στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν υπάρχει προηγούμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης που να έδειξε τόσα πολλά σημάδια κατάρρευσης πριν κλείσει δυο χρόνια από την εκλογή της.

Σε 18 μήνες το σύστημα Μητσοτάκη δεν άφησε τίποτε όρθιο, κρυπτόμενο κάτω από τον μιντιακό μανδύα παραπληροφόρησης που δημιουργούν για λογαριασμό του οι χορηγοί της επικράτησής του -και ήδη κάνουν απόσβεση.

Είναι η χειρότερη κυβέρνηση από το 1974- μακράν ακόμη και από τις ολέθριες επιδόσεις της περιόδου 1990-93 του πατρός Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχει πεδίο διακυβέρνησης στο οποίο να μην έχει αρνητικές επιδόσεις ή ακόμη και να τρίζει ηθικά και δεν υπάρχει υπουργός της που να μην κυκλοφορεί με τη στάμπα της αποτυχίας στο κούτελο.

Το απόλυτο μπάχαλο στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας επισφραγίσθηκε με την απόλυτη αδυναμία του Πρωθυπουργού όχι μόνο να καθοδηγήσει την κυβέρνησή του, αλλά και να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε, πέρα από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Αυτό πού βρήκε να πει σε όσους έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα ήταν:

«Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Αττική με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο».

Νομίζει, δεν παίρνει και όρκο.

Πάντως ο ίδιος δεν εγκατέλειψε το επικοινωνιακό πρόγραμμα της ημέρας- με καφεδάκι στο Dacapo.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντί να κρατήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο έσπευσε να το… κλείσει προκαταβολικά και να κόψει τη χώρα στα δύο. Χωρίς ακόμη να απαντήσει στον βουλευτή Παύλο Πολάκη που του καταλόγισε ότι έτσι οι διαχειριστές του δρόμου δεν θα πληρώνουν πρόστιμα σε όσους αποκλείσθηκαν.

Αντί ο Πρωθυπουργός να εξετάσει την καταγγελία, αλλά και να αναζητήσει τους υπευθύνους της γενικής παράλυσης, κατέφυγε στις συνταγές του κορονοϊού:

«Να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις»

Αλάνθαστη συνταγή: μένουμε σπίτι και όσοι έχουμε ρεύμα βλέπουμε τα κανάλια που διατυμπανίζουν το συμπέρασμα του: «Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς». Αμ δε που τους κράτησε.

Αναισθησία και παραπληροφόρηση

Όπως και στη διαχείριση της πανδημίας η κυβερνητική αποτυχία είχε ως κορωνίδα την αναισθησία και την παραπληροφόρηση, που διακρίνει τις υπερφίαλες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Το ίδιο κάνει στην οικονομία: οι επιδόσεις του είναι τραγικές και προοιωνίζονται δεινά για τη χώρα, αλλά ο Πρωθυπουργός βλέπει επενδυτές που δεν έρχονται, τουρίστες που αλλάζουν προορισμό όταν ακούνε για «πιστοποιητικά εμβολιασμού» και καταναλωτές που βιάζονται να βγουν στην αγορά για να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις που δεν έχουν.

Στην κοινωνική πολιτική η εκθεμελίωση των συστημάτων προνοίας, ασφάλισης παιδείας και υγείας έχει στοιχεία ταξικής μανίας, αλλά προβάλλεται ως εκσυγχρονισμός και πρόοδος.

Στην εξωτερική πολιτική η Ελλάδα βαδίζει στο κενό και ο Πρωθυπουργός ωθείται πιεζόμενος έξωθεν σε διάλογο με την Τουρκία, χωρίς προϋποθέσεις και καθαρή γραμμή, όταν δεν υποδηλώνει με τις θολές διατυπώσεις του την πρόθεση να εγκαταλείψει πάγιες ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο.

Στα ζητήματα ήθους η κυβέρνηση αποδεικνύεται εκτεθειμένη σε πολλά μέτωπο, με πιο χαρακτηριστική τη συμπεριφορά της στην υπόθεση Λιγνάδη.

Στη διακυβέρνηση η φαυλοκρατία και η αδιαφάνεια θριαμβεύουν, η κακοδιοίκηση του ψευδεπίγραφου «επιτελικού κράτους» αποδιαρθρώνει τον κρατικό μηχανισμό, η σήψη και η διαφορά επιστρέφουν και το πολιτικό σύστημα τίθεται υπό την χειραγώγηση των «νταβατζήδων».

Ένας παραθεσμικός μηχανισμός

Όσο φεύγει το επικοινωνιακό λούστρο των προσώπων που συγκροτούν την κυβέρνηση -ανεμομαζώματα- με τους μετακλητούς πραιτοριανούς του Νεομητσοτακισμού που την στηρίζουν-αποκαλύπτει αδαείς, ανίκανους, ακατάλληλους και συχνά επικίνδυνους.

Δεν πρόκειται καν για κυβέρνηση κατά τον συνταγματικό ορισμό, αλλά για ένα δουλικό δίκτυο που συντονίζει ένας παραθεσμικός μηχανισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι για να κυβερνούν αλλά για να υπηρετούν τις προσωπικές φιλοδοξίες επικράτησης ενός γόνου, που αποδεικνύεται πράγματι «ο καλύτερα προετοιμασμένος Πρωθυπουργός», κατά τους αγιογράφους του.

Προετοιμασμένος για την «γενική διάλυση», όπως είπε ο Στέφανος Μάνος,- που ήταν στη ΝΔ προτού τη διαγουμίσει δις η πολιτική εταιρία «Μητσοτάκης και Υιός ΕΠΕ».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement