Ad Code

Responsive Advertisement

Νέα Μνημόνια προ των πυλών! Βυθίζεται η ελληνική οικονομία


Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, προμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς εκτιμά ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθούν χειρότερα των προβλέψεων.

Μία εβδομάδα μετά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο αρχίσει να παραδέχεται ότι ο μικρός… Αρμαγεδδώνας δεν είναι πολύ μακριά, θυμίζοντας τις εποχές των Μνημονίων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open τόνισε χαρακτηριστικά πως «η πορεία της οικονομίας έχει περιοριστεί. Άρα, το έλλειμμα για το 2021 θα είναι λίγο μεγαλύτερο, το χρέος υψηλότερο και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα είναι αυτοί του βασικού σεναρίου του Προϋπολογισμού, με τα ως τώρα δεδομένα».

Να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη φέτος της τάξης του 4,8% και το δυσμενές σενάριο 3,3%. Η Κομισιόν τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,5%, υιοθετώντας τις πλέον αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει το 3,88% ή τα 6,67 δισ. ευρώ.

Μετά την προαναγγελία του Χρήστου Σταϊκούρα, το έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευθεί και φέτος, όταν το 2020 είχε βρεθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται πως στον Προϋπολογισμό προβλέπεται το χρέος να φτάσει στο 199,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η επέκταση του lockdown αναμένεται να οδηγήσει το χρέος πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200%.

Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι «δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημίες για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες».

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί «σωσίβιο» για τα κρατικά ταμεία την αύξηση που παρατηρείται στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς από την έναρξη της πανδημίας έχουν ενισχυθεί κατά 21 δισ. ευρώ, με το κυβερνητικό επιτελείο να ευελπιστεί πως μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Εντός της ημέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού εντός του 2021, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται «τρύπα» στα έσοδα κατά σχεδόν 20%.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement