Ad Code

Responsive Advertisement

Μυστηριώδεις θάνατοι μετά τον εμβολιασμό σε Νορβηγία και Αμερική


Μία σειρά από θανατηφόρα περιστατικά αμέσως μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 προβληματίζει τους Νορβηγούς. Πρόκειται άραγε για σύμπτωση ή για απρόβλεπτες παρενέργειες των εμβολιασμών;

Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων επιβεβαιώνει τουλάχιστον 33 θανάτους ηλικιωμένων, λίγο μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Pfizer/Biontech. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο εμβολιασμός ήταν η αιτία θανάτου ή συνέβαλε σε αυτόν. Άλλωστε κάθε εβδομάδα στη Νορβηγία πεθαίνουν περίπου 300 με 400 άτομα σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές υγειονομικής περίθαλψης, ανεξάρτητα από τους εμβολιασμούς. Σε κάθε περίπτωση ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι ο προγραμματισμός των αρμοδίων αρχών δεν επηρεάζεται και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Αλλά τότε πώς εξηγούνται οι 33 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό; Μία εξήγηση μπορεί να είναι αυτή που δίνει ο Σίγκουρντ Χόρτεμο, ιατρός και συνεργάτης του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων: Για προληπτικούς λόγους οι υπηρεσίες υγείας στη Νορβηγία έχουν εντολή να αναφέρουν ακόμη και τα περιστατικά εκείνα, στα οποία υπάρχουν αμφιβολίες, εάν πράγματι ο θάνατος του ηλικιωμένου οφείλεται σε πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Λέει όμως και κάτι άλλο ο Σίγκουρντ Χόρτεμο: "Τα περιστατικά αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι ότι και μία ήπια, συνήθης παρενέργεια μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας..."

Προτεραιότητα στους ηλικιωμένους για το εμβόλιο


Στις 27 Δεκεμβρίου άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Νορβηγία

Από τα 33 περιστατικά που προβληματίζουν τις νορβηγικές αρχές, τα 13 αφορούν ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, μέχρι στιγμής. Η στρατηγική εμβολιασμού στη Νορβηγία επιβάλλει να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και ασθενείς που διαμένουν σε γηροκομεία και άλλες δομές περίθαλψης. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνά το 0,1%.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων παίρνει θέση και στο ενημερωτικό πόρταλ Faktisk.no, στο οποίο συμπράττουν η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Νορβηγίας NRK και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Εκεί επισημαίνει ότι "δεν μπορεί απαραίτητα να διαπιστωθεί μία άμεση σχέση ανάμεσα στους εμβολιασμούς και στους θανάτους", ωστόσο πολλοί αναγνώστες και ιδιαίτερα οι αρνητές των εμβολιασμών δίνουν αυτή την ερμηνεία, η οποία συνεχώς αναπαράγεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεμονωμένες πληροφορίες και στοιχεία αφαιρούνται από τα συμφραζόμενα στα οποία έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να στηρίξουν λανθασμένες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί κάποια προειδοποίηση ή συμβουλή αποφυγής του εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Νορβηγία

Στο μεταξύ, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν στη Νορβηγία. Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ, θα επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις σε σπίτια, άλλα όχι για περισσότερα από πέντε άτομα. Επίσης θα ανοίξουν τα εστιατόρια, αλλά χωρίς να σερβίρουν αλκοόλ. Κλειστά παραμένουν τα μπαρ. Σε ισχύ παραμένει και η σύσταση να αποφεύγονται οι "μη απαραίτητες" μετακινήσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται τα περιοριστικά μέτρα σε ένα προπύργιο της νυχτερινής διασκέδασης, όπως το Τρούμσε, μία πόλη 75.000 κατοίκων που θεωρείται "πύλη" για την Αρκτική και προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο; "Έχουμε κουραστεί, όλοι έχουν κουραστεί, ελπίζουμε σύντομα να μας επιτραπεί να σερβίρουμε αλκοόλ", λέει ο Άντριου Κρίστοφερ Άρνφινσεν, ιδιοκτήτης μπαρ στην πόλη. Ένας περαστικός λέει ότι "θα μπορούσαμε να ξανανοίξουμε σιγά σιγά. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα στην πόλη..."

Συναγερμό εντωμεταξύ  έχουν προκαλέσει στις αμερικανικές Αρχές, αναφορές για 23 θανάτους μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (18/02).

Οι αμερικανικές Αρχές μελετούν 23 θανάτους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19, αν και δεν έχει ακόμα αποδειχθεί η σχέση του θανάτου με το εμβόλιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (18/02).

Συγκεκριμένα, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ο πληθυσμός εμβολιάζεται κατά προτεραιότητα και έτσι σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι (δηλαδή άτομα άνω των 75 και άνω των 65 ετών), εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, ασθενείς σε γηροκομεία.

Επιπλέον, οι ομάδες κατά προτεραιότητα περιλαμβάνουν, πλέον, άτομα με χρόνιες ασθένειες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, καθώς και εργαζόμενους στην Αστυνομία, πυροσβέστες, εργαζόμενους στις δημόσιες μεταφορές και ταχυδρόμους.

Πηγή με γνώση του ζητήματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του RIA Novosti, ανέφερε:

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 643 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης».

Με βάση τα δεδομένα που ελήφθησαν και αναλύθηκαν, οι αναφερόμενες παρενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε κλινικές δοκιμές, όπως πονοκέφαλος, ρίγη, ήπιος πυρετός και κόπωση.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος τόνισε:

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ζήτημα ασφάλειας με αυτά τα εμβόλια».

O ίδιος συμπλήρωσε:

«Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ γνωρίζουν για αναφορές θανάτων μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19. Το Σύστημα Ειδοποιήσεων για τις Παρενέργειες Εμβολίων (VAERS) ανέφερε 23 θανάτους μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19 στη Νέα Υόρκη».

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, «προς το παρόν, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση για τη σύνδεση θανάτου με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19».

Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι εμβολιάζονται με προϊόντα των Pfizer/BioNTech και Moderna και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στη χώρα έχουν καταγραφεί -μέχρι στιγμής- περισσότερα από 27,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 492.000 θάνατοι.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement