Ad Code

Responsive Advertisement

Επαγγελματίες εστίασης: Μετά τα… κλειδιά παραδίδουν και αγωγές κατά του Δημοσίου – Διεκδικούν αποζημιώσεις για οικονομική βλάβη


Αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζονται να διεκδικήσουν ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και γενικότερα επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες έχουν καταφύγει σε δικηγορικά γραφεία και ετοιμάζουν την κατάθεση αγωγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, διεκδικώντας αποζημιώσεις προκειμένου να καλύψουν την τεράστια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί εν μέσω πανδημίας.

Περίπου 40 επιχειρήσεις από την Αθήνα έχουν δηλώσει πως θα υποβάλλουν σχετικά αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων, κρίνοντας πως η κρατική στήριξη δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή πρωτοβουλία των ιδιοκτητών χώρων εστίασης είναι σε εξέλιξη και γίνονται επαφές με όλα τα σωματεία ανά την Ελλάδα, που συνολικά εκπροσωπούν 300 επιχειρήσεις.
 

Πως έγινε

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ των φορέων και παρότι δεν ελήφθη κεντρική απόφαση από τα σωματεία, υπήρξαν επιμέρους φωνές που τη στήριξαν.
Η νομική βάση όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του χώρου, είναι οι αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν να είναι σε λογικά επίπεδα της τάξης του 50% κατ’ ανώτατο επί του ποσοστού του τζίρου τους το 2019. Παραπέμπουν δε και σε παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου υπήρξε μέριμνα και μάλιστα οι αποζημιώσεις κυμαίνονται σε πολύ υψηλό ποσοστό π.χ. στο 75%.

Οι επιχειρήσεις τους είναι κυρίως μικρά καφέ, εστιατόρια και μπαρ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας που εδώ και κάποιους μήνες παρουσιάζουν μηδενικά έσοδα λόγω κορονοϊού και όπως σημειώνουν η εικόνα της πανδημίας δείχνει πως δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν το τέλος Μαΐου.

Τέλη

Ένας νέος οικονομικός «πονοκέφαλος» ήρθε να προστεθεί στη δυσχερή κατάστασή τους. Αρκετοί δεν κατέβαλαν για το 2020 τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), λόγω αδυναμίας ή παρερμηνείας των όσων είχαν ανακοινωθεί από το δήμο Αθηναίων.
Αποτέλεσμα είναι όσοι δεν κατέβαλαν τα συγκεκριμένα τέλη να είναι τώρα αντιμέτωποι με προσαυξήσεις της τάξης του 100% – ο νόμος ορίζει πως εάν θα καταβάλλεται εντός του έτους, διπλασιάζεται το ποσό.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων εμφανίζεται διατεθειμένος να μην επιβάλλει τις προσαυξήσεις.

Απαιτείται, όμως, νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι επιχειρηματίες με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ζητώντας τη διαγραφή των προσαυξήσεων και την αναστολή πληρωμής των τελών μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement