Ad Code

Responsive Advertisement

Κατάχρηση μαμούθ του προγράμματος επιδότησης "Συν-Εργασία" από τηλεοπτικό παρουσιαστή!


Στο δόκανο του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έπεσε γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής που έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν το πανελλήνιο στην προσπάθειά του (προφανώς σε συνεργασία με τρίτα πρόσωπα) να εξαπατήσει το ελληνικό δημόσιο και να εισπράξει τεράστια ποσά από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που επιδοτεί τους καθαρούς μισθούς εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο (τουλάχιστον στο 50% του πλήρους ωραρίου τους) αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η εντολή Βρούτση

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από την έναρξη του προγράμματος συνεργασία είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προβούν σε ελέγχους ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησης του δημοσίου και φαίνεται πως δικαιώθηκε.

Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωσαν ότι οι μισθοί του εν λόγω παρουσιαστή από 1000 ευρώ που ήταν αθροιστικά μέσω δύο εταιριών τον Μάιο 2020 στην κυριολεξία απογειώθηκαν στα 340.000 ευρώ μηνιαίως!

Αμέσως σήμανε συναγερμός και με εντολή του Υπουργού Εργασίας πάγωσαν οι πληρωμές μετά το τέλος Αυγούστου ενώ ο έλεγχος διευρύνθηκε και σε άλλες εταιρίες.
Η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews ο εν λόγω παρουσιαστής εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2020 με βάση τις δηλώσεις του να έχει μισθό 170.000 ευρώ ως εργαζόμενος εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών η οποία λειτουργεί για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού που έχει εμβέλεια στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα η εταιρία που δήλωσε το μισθό αυτό σχετίζεται με τον αφανή ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού.

Την ίδια στιγμή στην ίδια εταιρία παραγωγής σε άλλα τουλάχιστον 4 άτομα οι μισθοί εκτοξεύτηκαν από τα 500 ευρώ σε 70.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ τον Οκτώβριο. Με βάση τις δηλώσεις αυτές ο παρουσιαστής αλλά και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να εισπράξουν από το ελληνικό δημόσιο ως επιδότηση πάνω από 100.000 ευρώ μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Και… Ραδιόφωνο

Όμως το… κόλπο δεν περιορίστηκε στην εταιρία παραγωγής αλλά επεκτάθηκε και σε ραδιοφωνικό σταθμό του οποίου ηγείται ο εν λόγω παρουσιαστής. Και εκεί τον Οκτώβριο δηλώθηκε μισθός άλλα 170.000 ευρώ.

Έκαναν και δοκιμές

Φυσικά τα χρήματα δεν πληρώθηκαν ούτε τον Οκτώβριο ούτε και το Σεπτέμβριο όπου ο μισθός του παρουσιαστή ήταν… μόλις 80.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι συμμετέχοντες στο κόλπο εξαπάτησης του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας έκαναν… δοκιμή του προηγούμενους μήνες για να δουν αν θα πληρωθούν.

Έτσι ξεκινώντας από μισθό 550 ευρώ και αναστολή σύμβασης τον Μάιο, το Ιούνιο τον αύξησαν σε 1.500, τον Ιούλιο έβαλαν ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να… τερματίσουν τον Οκτώβριο.

Η υπόθεση βέβαια εγείρει ζητήματα πολύ βαριών ποινικών ευθυνών για όσους αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ συνεχίζεται και η εντολή του Υπουργού Εργασίας προς τις υπηρεσίες είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ελεγκτικής διαδικασίας καθώς πέρα από την εξαπάτηση εγείρεται και μείζον θέμα προσβολής για την κοινωνία σε μια περίοδο που δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό και οι επιτήδειοι καταστρώνουν κομπίνες.
Οι λοιποί επιτήδειοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν από την περίπτωση του παρουσιαστή έχουν ήδη εντοπιστεί και άλλοι επιτήδειοι όπως για παράδειγμα εταιρία που θεωρητικά ασχολείται με το χώρο της ενέργειας αλλά κατά βάση πουλά εξοπλισμούς καταστημάτων αλλά και εταιρία υποδημάτων όπου οι μισθοί από λίγες χιλιάδες ευρώ εκτινάχθηκαν στις 70.000 ευρώ!

Επισημαίνεται ότι πλέον ο έλεγχος είναι εκτεταμένος και εξετάζονται και περιπτώσεις ακόμα και μεγάλων εταιριών, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων η μια είναι εισηγμένη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει πρακτικές κατάχρησης αναμένεται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επιβολής ποινών και ποινικών διαδικασιών.

Πάντως το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αποκλείσει τέτοιου είδους φαινόμενα έχει προωθήσει τροπολογία στη Βουλή όπου ο ανώτατος επιδοτούμενος μεικτός μισθός είναι τα 6.500 ευρώ το μήνα που είναι οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement