Ad Code

Responsive Advertisement

Βερολίνο: Αν δεν δώσουμε όπλα στους Τούρκους, θα πάνε σε άλλους…


Η γερμανική βουλή συζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής προτάσεις που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει. «Από στρατηγικής άποψης δεν το θεωρώ το σωστό δρόμο», είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας . Η επιβολή ενός εμπάργκο σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη. Εκτός αυτού, η Τουρκία θα αναζητούσε άλλους προμηθευτές.

Ο κ. Μάας είχε υποδείξει το παράδειγμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της διαθέσουν δικά της συστήματα.

Τίτλος: «Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία συζήτησε η γερμανική βουλή»
Υπότιτλος: «Οι Πράσινοι και Η Αριστερά ζήτησαν την ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Έκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή ενός εμπάργκο και από την ΕΕ. Αμετάβλητη η κυβερνητική γραμμή»

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της DW στο Βερολίνο Παναγιώτη Κουπαράνη αναφέρει: 

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προηγείται»

Στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ , καταλόγισε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.

Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του, επισήμανε η κα Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια -ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: « Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται».

Στο κείμενο της πρότασής τους οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Δεν απείλησε όμως μόνο «στρατιωτικά» την Ελλάδα – «έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» , τονίζεται στην πρόταση. 

Η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος»

Εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων μίλησαν μόνο βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών επέλεξε να καταθέσει γραπτώς το κείμενο της ομιλίας του. Υποστηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο χριστιανοδημοκράτης Κλάους-Πέτερ Βίλς επισήμανε πως η Γερμανία και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί το ένα μέλος να επιβάλει στο άλλο εμπάργκο όπλων.

Εκτός αυτού η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος», τηρώντας συμφωνίες που έχει υπογράψει. Η δε κομματική του συνάδελφος Γκίζελα Μαντέρλα υποστήριξε, πως οι γερμανικές «εξαγωγές όπλων αποτελούν πρωταρχικά ένα μέσο της στρατιωτικής συνεργασίας με στρατηγικά σημαντικούς εταίρους», όπως είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Σε αυτά εξακολουθεί ακόμα να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία », δήλωσε, για να παραδεχτεί όμως στη συνέχεια πως «ενδεχομένως» σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είχε εγκρίνει την πώληση υποβρυχίων. Επίσης επισήμανε πως από το 2016 και μετά η Γερμανία έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Οι προτάσεις των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά παραπέμφθηκαν προς περαιτέρω συζήτηση στην επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement