Ad Code

Responsive Advertisement

Πώς θεραπεύουν τον Covid-19 στο σπίτι οι Ιταλοί


Στη δημοσιότητα έδωσαν Ιταλοί γιατροί προς χρήση και από άλλους γιατρούς, εφόσον το επιθυμούν, συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο, σύμφωνα με την εμπειρία τους, λειτουργεί σε ασθενείς με Covid-19 στο σπίτι. 

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για θεραπεία η οποία εφαρμόζεται στο σπίτι με την παρακολούθηση κάποιου γιατρού, με σκοπό ο ασθενής από την πρώτη στιγμή να θεραπευτεί και να μη χρειαστεί να νοσηλευτεί. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο υπογράφουν 200 Ιταλοί γιατροί από διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της γειτονικής χώρας. Επίσης το πρωτόκολλο αυτό μοιράζονται και επιστήμονες των ΗΠΑ, όπως ο Harvey Risch, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καθώς και ο καθηγητής Ιατρικής στο Ντάλας, Peter A. McCullough.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για θεραπευτικό πρωτόκολλο που αφορά στην αντιμετώπιση του Covid-19 στο σπίτι κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν το πρωτόκολλο αυτό λειτουργεί και για τα μεταλλαγμένα νέα στελέχη που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο μήνα (αγγλικό, Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας).

Όπως σημειώνουν οι Ιταλοί συντάκτες, «κάθε θεραπευτικό σχήμα είναι μια πρόταση που προϋποθέτει την ανάγκη εξατομίκευσης της θεραπείας ανάλογα με την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και πρέπει να εφαρμόζεται υπό ιατρική παρακολούθηση» .

Ακολουθεί αυτούσιο το πρωτόκολλο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Υπόθεση 1: Η νόσος COVID-19 αποτελείται από 3 φάσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Α) Φάση 1 (Πρώιμη Λοίμωξη): Τα συμπτώματα μοιάζουν με γρίπη με επίμονο χαμηλό πυρετό, κεφαλαλγία, αρθραλγία και μυαλγία.

Β) Φάση 2 (Πνευμονική Φάση): Τα συμπτώματα αναφέρονται στην αναπνευστική οδό με δύσπνοια, πόνους στο στήθος, ήπιος κορεσμός οξυγόνου).

Γ) Φάση 3 (Φάση Υπερφλεγμονής): Τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι φλεγμονή σε πολλά όργανα, θρομβοεμβολές στα αγγεία και πιθανή διάδοση της θρόμβωσης.

Ο στόχος αυτού του θεραπευτικού σχήματος είναι να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού, η νοσηλεία και η θνησιμότητα ασθενών με Covid-19, κάνοντας τη θεραπεία στο σπίτι στις φάσεις 1 και 2.

Υπόθεση 2: Σε αντίθεση με αυτό που έχει προταθεί μέχρι τώρα, στη Φάση 1 της νόσου δεν συστήνεται η αντιμετώπιση με παρακεταμόλη (η οποία μειώνει τη γλουταθειόνη και δεν είναι ένα φάρμακο που ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), ενώ δεν πρέπει ο ασθενής να περιμένει παρατηρώντας απλώς τα συμπτώματα.

Υπόθεση 3: Επομένως ο τρόπος αντίδρασης που προτείνεται στη Φάση 1 της νόσου είναι αυτός της επιθετικής αντιμετώπισης των φλεγμονωδών συμπτωμάτων με σκευάσματα αποδεδειγμένα δραστικά και αντιβιοτικά, χωρίς να περιμένετε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από το τεστ. 

Υπόθεση 4: Κανένα από τα αντιικά που προτείνονται για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό.

Υπόθεση 5: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τη σχέση της εντερικής χλωρίδας με τη νόσο COVID-19 . Σχετικά συμπτώματα δείχνουν έναρξη της νόσου.

Πρωταρχικοί στόχοι του θεραπευτικού σχήματος:

1) Ο χρόνος της παρέμβασης.

2) Απλό φαρμακευτικό σχήμα, εύκολα απομνημονεύσιμο με επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.

3) Χρήση άμεσα διαθέσιμων φαρμάκων.

4) Ομοιομορφία των θεραπειών με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για επιστημονικές μελέτες.

5) Οικονομική βιωσιμότητα (δεδομένου ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος της θεραπείας βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΤΗ ΦΑΣΗ 0 (ασθενής θετικός αλλά ασυμπτωματικός)

A)
Βιταμίνη C των 500 mg 1+1 / ημέρα
Βιταμίνη D3 10.000 UI/ημέρα
Bιταμίνη K2 200 mcg/ημέρα
Κουρσετίνη 500 mg/ημέρα
Λακτοφερίνη 300-400 mg/ημέρα
Πικολινικός ψευδάργυρος 30 mg/ημέρα
Ρεσβερατρόλη 500-1000 mg/ημέρα

Β) Εναλλακτικά, στον θετικό ασυμπτωματικό ασθενή είναι δυνατό να προταθούν: απομόνωση, διατροφή, επαρκής έλεγχος ενυδάτωσης και οξυγόνου, χωρίς φαρμακολογικές θεραπείες.

Προσοχή: Συνιστάται να μη διακόψετε οποιαδήποτε θεραπεία με αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ 1

Τα φάρμακα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν επισημαίνονται με έντονη γραφή, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση ότι ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει κι άλλες θεραπείες.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν -αλλά όχι σε συνδυασμό- εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων ή γρίπης ή COVID -19 (βήχας, πονόλαιμος, πυρετός, ανοσμία, αγευσία).

Ακετυλοσαλικυλικό οξύ, 500 mg x 2/ημέρα μέχρι 10 ημέρες το μάξιμουμ με γεμάτο στομάχι (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη).

Ινδομεθακίνη, 50 mg x3 με άδειο στομάχι (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη).

Iβουπροφαίνη, 600 mg x 2/ημέρα μέχρι 10 ημέρες το μάξιμουμ με γεμάτο στομάχι (μη στεροειδής αντιφλεγμονώδης).

Celecoxib (Σελεκοξίμπη), 400+200 mg την πρώτη ημέρα σε δύο διαφορετικές δόσεις, μετά 200 mg 1 ή 2 χάπια/ημέρα μέχρι 10 ημέρες το μάξιμουμ με γεμάτο στομάχι (COX 2 μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες).

Υδροξυχλωροκίνη, 2 κάψουλες των 200 mg x 2/ημέρα την πρώτη ημέρα. Μετά 1 κάψουλα των 200 mg 2/ημέρα για άλλες 5 ημέρες (ανοσορυθμιστικό, αντιφλεγμονώδες και αντιθρομβωτικό για χρήση τις πρώτες 5 ημέρες της ασθένειας). Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν παίρνει άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.

Γαστροπροστατευτικά φάρμακα μιας δόσης για την πρόληψη γαστρικών βλαβών που προκαλούνται από τα αντιφλεγμονώδη ή τις κορτιζόνες, κατά τη διακριτική ευχέρεια του γιατρού με βάση το ιστορικό φαρμάκων.

ANTIΒΙΟΤΙΚΑ

Αζιθρομυκίνη, 500 mg/ ημέρα για 6 ημέρες

Cefditoren Pivoxil (κεφδιτορένη), 200 mg την πρώτη ημέρα και έπειτα 100 mg/ημέρα x 7 ημέρες

Δοξυκυκλίνη, 400 mg x 2/ημέρα x 7 ημέρες

Ceftriaxone (Κεφτριαξόνη), 1 gr x 2/ημέρα x 7 ημέρες (σε περίπτωση εμετού ή εμπύρετης κατάστασης, δεν ανταποκρίνεται)

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

Νατριούχος ενοξαπαρίνη

4000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς <50-70 Kg

6000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς >70-100 Kg

8000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς >100 Kg

Συνιστάται πρώιμη θεραπεία σε υπερτασικούς, διαβητικούς, σε άτομα με θρομβοφιλία, καρδιοπάθειες, παχύσαρκους, καπνιστές. Να μη λαμβάνονται αντισυλληπτικά.

ΑΝΤΙΒΗΧΙΚΑ

Λεβοδροπροπιζίνη, εφόσον είναι αναγκαίο 

Δεξτρομεθορφάνη, εφόσον είναι αναγκαίο

ANΤΙΔΙΑΡΡΟΪΚΑ

Λοπεραμίδη, εφόσον είναι αναγκαίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΑΣΗ 2

Μετά από 4 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και/ή αναποτελεσματικότητα των φαρμάκων της φάσης 1 και/ή δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ήπιο κορεσμό οξυγόνου.

ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Δεξαμεθαζόνη, 0.75 mg 4 κάψουλες x 2/ημέρα x 10 ημέρες. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε σταδιακά.

Πρεδνιζόνη, 25 mg x 2/ημέρα x 5 ημέρες. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε σταδιακά.

Μεθυλπρεδνιζολόνη, 16 mg x 2/ημέρα x 5 ημέρες. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε σταδιακά. 

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

Νατριούχος ενοξαπαρίνη

4000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς <50-70 Kg

6000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς >70-100 Kg

8000 UI x 2/ημέρα σε ασθενείς >100 Kg

Οξυγονοθεραπεία

FR > 14/Min + SpO2 < 92% AA SpO2 < 90% AA , 5 L/min (αξιολόγηση SpO2 /4h) 

Ή ξεκινήστε με 3 L/min και δείτε/ρυθμίστε τον ρυθμό ροής κάθε 30-60 λεπτά (κάθε αύξηση ροής 1 L/min μπορεί να αυξηθεί κατά 2/3% SpO2) για να επιτύχετε SpO2> 92.

Αξιολογήστε τη συνέχιση της κατ' οίκον φροντίδας μετά από 4 ημέρες θεραπείας εάν υπάρχει κορεσμός <90% ή κορεσμός <88% σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Μπεκλομεθαζόνη/φορμοτερόλη, 2 ψεκασμούς x 3-4 φορές/ημέρα (ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού) 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΤΩΝ ΛΕΥΚΟΤΡΙΕΝΙΩΝ

Μοντελουκάστη,10 mg cpr Χ os Χ 4 εβδομάδες

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Στην ευχέρεια του γιατρού, ανάμεσα σε εκείνα τα οποία παρουσιάζονται στη φάση 0.

Σημαντικό: Μην περιπλέκετε πολύ τη θεραπεία για να διευκολύνετε την εφαρμογή και την απομνημόνευση από τον ασθενή.

Προσοχή: Σε αυτούς που θα χορηγηθεί υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με την επισήμανση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων της 22ας Δεκεμβρίου 2020, σελίδα 1, θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, ενώ χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση για τα εξής:

Α) Επιμήκυνση του διαστήματος QT και/ή γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να παρατείνουν αυτό το διάστημα όπως: καρδιακή ανεπάρκεια, AMI, βραδυκαρδία (<50 bpm), προηγούμενες υπερκινητικές κοιλιακές αρρυθμίες, μη διορθωμένη υποκαλιαιμία και/ή υπομαγνησιαιμία.

Β) Υπογλυκαιμία ακόμη και απουσία υπογλυκαιμικής θεραπείας (προειδοποιήστε τους ασθενείς για αυτόν τον κίνδυνο).

Γ) Ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Δ) Έλλειμμα αφυδρογονάσης 6-φωσφορικής γλυκόζης, πορφυρία, ψωρίαση.

Ε) Διαταραχές των ματιών, όπως η κηλίδωση και η αμφιβληστροειδοπάθεια.

ΣΤ) Ψυχιατρικές διαταραχές.

Προσοχή: Η χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης απαιτεί γραπτή συγκατάθεση του ασθενή και ενημέρωσή του ότι πρόκειται για φάρμακο εκτός ετικέτας.

Να σημειωθεί πως ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ των ΗΠΑ, Harvey Risch, πρότεινε για τη Φάση 1 να χρησιμοποιηθεί και το φάρμακο ιβερμεκτίνη, το οποίο, ωστόσο, αν και αναφέρεται σε ορισμένα πρωτόκολλα τόσο στη Βραζιλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προς το παρόν δεν προβλέπεται στην Ιταλία, από τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων, για χρήση εκτός ετικέτας, στις πειραματικές θεραπείες κατά του Covid-19.

Το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα που κοινοποιήθηκε βασίστηκε στις εμπειρίες των ακόλουθων 208 γιατρών, ειδικών και καθηγητών πανεπιστημίου:

1) Harvey Risch, MD, PhD, Professor of Epidemiology in the Department of Epidemiology and Public Health at the Yale School of Public Health and Yale School of Medicine USA 2) Peter A. McCullough, MD, MPH President Cardiorenal Society of America, Phoenix AZ USA Internal Medicine, Cardiology, Dallas TX USA 3) Sylvio Provenzano, Chefe do Servizio de Clínica Médica - Hospedale Federal dos Servidores do Estado di Rio de Janeiro - Specializzazione: Medicina Interna Rio de Janeiro BRASILE 4) Flavio Antonio De SÁ Ribeiro, professor adjunto de Cirurgia da Faculdade de Ciências Médicas da Uerj (Universidade do estado do Rio de Janeiro) e de Cirurgia da Universidade Estácio de Sá. Doutor e mestre em cirurgia pela UFRJ e fez MBA em Gestão pelo IBMEC. Membro titular do Colégio Brasileiro de Cirurgia, membro da direção regional do Colégio Brasileiro de Cirurgia Digestiva, da Europian Society of Surgical Oncology e da Sociedade Internacional do Câncer Gástrico. BRASILE 5) Cavanna Luigi, 67 anni,. Oncologo-Ematologo PIACENZA 6) Fazio Serafino, 70 anni, ex prof. Medicina Interna Federico II - NAPOLI 7) Grimaldi Sergio, 60 anni, direttore UO Chirurgia generale ed oncologica NAPOLI 8) Mangiagalli Andrea, 59 anni, Specialista in Microchirurgia, MMG, Pioltello MILANO 9) Salvucci Fabrizio, 56 anni, cardiologo, direttore sanitario centro medico di PAVIA Cardiovascular&Metabolic. Primario Ambulatori di Cardiologia Clinica Santa Rita, VERCELLI 10) Szumski Riccardo, 68 anni, MMG Santa Lucia di Piave - TREVISO 11) Privitera Adriana, 64 anni, Cardiologo UTIC, pensionata. Istruttore regionale BLSD in Sicilia. CALTAGIRONE 12) Puoti Claudio, 66 anni, specialista in malattie infettive ROMA 13) Spagnolo Salvatore, 80 anni, cardiochirurgo GENOVA 14) Stramezzi Andrea G. G., 62 anni, Medico Chirurgo, Specialista in Odontostomatologia, Specialista in Ortognatodonzia MILANO 15) Vitagliano Tiziana, 48 anni, specialista in chirurgia plastica e ricostruttiva NAPOLI 16) Zanolini Carlo, 73 anni, Specialista in Pediatria - già Primario Ospedaliero ex ASL Torino3, Pediatra di libera Scelta e Pediatra Consultoriale TORINO 17) Alberico Francesco Paolo, 69 anni, specialista in Anestesia e Rianimazione e Farmacologia clinica, master terapia dolore e ossigeno-ozono terapia NAPOLI 18) Annibali Barbara, 57 anni, dermatologa, collaboratore LILT ROMA 19) Aruta Margherita, MMG spec. biologia clinica NAPOLI 20) Azzano Giuseppe, 60 anni, medico odontoiatra BELLUNO 21) Balzola Maria Antonietta, 65 anni, medico psichiatra in pensione MILANO 22) Barbolla Luciana Maria Antonia, 64 anni, MMG, specialista dermatologia Castellammare di Stabia (NA) 23) Baron Paolo, 66 anni, MMG UDINE FRIULI 24) Bastreghi Jessica, 37 anni, anestesista rianimatore MILANO 25) Bellina Anna, 59 anni, MMG Segrate MILANO 26) Bellinazzi Maurizio, MMG VERONA 27) Benincori Nicoletta, 64 anni, pediatra allergologa, ROMA 28) Bernini Marco, 70 anni, specializzato in Nefrologia, SIENA 29) Bertani Enrico, 66 anni, specialista in ematologia, MMG Bedonia PARMA 30) Besso Clara, 69 anni, ex MMG Gambasca CUNEO 31) Bindi Mirco, 70 anni, oncologo patologo generale e radioterapista. Esperto in assistenza domiciliare oncologica. SIENA 32) Bizzoca Giuseppe Antonio, 50 anni, Chirurgia maxillo facciale e medicina generale BARLETTA BT 33) Blasi Tommaso, 49 anni, PhD – specialista in Psichiatria – Foligno (PG) 34) Borghi Alfredo, 70 anni, MMG Gallarate VARESE 35) Bossini Paolo Bruno, 64 anni, ex MMG specialista odontostomatologia Figline Valdarno FIRENZE 36) Bozzola Andrea, 59 anni, specialista in urologia, MMG Segrate MILANO 37) Cacciotti Rosa Maria, 55 anni, specialista ambulatoriale ASL Roma 2, cardiologo ROMA 38) Calabrese Antonella, 59 anni, medico specialista in Oculistica. ROMA 39) Calvelli Patrizia, 65 anni, specialista in ostetricia e ginecologia e in organizzazione sanitaria e sicurezza sociale SIENA 40) Campanelli Marino, 67 anni, specialista in oculistica, Vimercate MONZA E BRIANZA 41) Caparello Paolo, MMG San Colombano al Lambro e Borghetto Lodigiano MILANO 42) Capitanio Vanessa Nina, 41 anni, specialista in chirurgia generale, MMG, MILANO 43) Caputo Ludovica, 54, specialista in geriatria, MMG MILANO 44) Carnovale Giovanni, specialista odontoiatria, medico direzione sanità e sicurezza Rai e Vaticano ROMA 45) Cascon Anna, 57 anni, specializzata in chirurgia apparato digerente, MMG, MILANO 46) Cassisa Cristoforo, 57 anni, specializzato in endocrinologia, MMG Segrate MILANO 47) Castelli Elena, 36 anni, agopuntore, MMG Rovello Porro (CO) 48) Cianciulli Maria, 54 anni, Psichiatra ASL Napoli 1 centro NAPOLI 49) Ciaschetti Vanessa, 48 anni, medico odontoiatra Marostica VICENZA 50) Console Tiziana, 68 anni, fisiatra specialista ambulatoriale ROMA 51) Costanzo Luigi, 53 anni, MMG FRATTAMAGGIORE (NA) ISDE NAPOLI 52) Conti Gianfranco, 69 anni, medico chirurgo, in pensione, spec odontostomatologia, ANCONA 53) Castelli Gianluigi, 63 anni, MMG, specialista in ostetricia e ginecologia, MILANO 54) Ciani Danilo, 61 anni, MMG ROMA 55) Ciavarella Teresa, 37 anni, MMG MILANO 56) Corlatanu Camelia, 52 anni, medico libera professione, prov. LECCO 57) Costantino Roberta, 58 anni, MMG, Ipnotista clinico ROMA 58) Croci Simonetta, 57 anni, MMG MILANO 59) Cusumano Giuseppe, 67 anni, MMG Campobello di Mazara (TP) 60) D’Alberti Francesco, 62 anni, specialista odontostomatologo MMG ASP 6 PALERMO 61) D’Alessandro Fabio, 66 anni, neurologo, MMG, NAPOLI 62) Dal Monte Pier Paolo, 59 anni, specialista in chirurgia d’urgenza e pronto soccorso BOLOGNA 63) Daniel Ana Cristina, 45 anni, Medico Chirurgo, GENOVA 64) Dabbene Marina, 62 anni, MMG Marene CUNEO 65) de Bartolomei Ennio, 67 anni, oncologo, VERONA/ROMA 66) Del Cane Silvano, 53 anni, specialista medicina del lavoro, TERAMO 67) De Crignis Silva, 62 anni, MMG specialista Neurofisiopatologia Marino (RM) 68) De Mottoni Paolo, 71 anni, pediatra TRIESTE 69) De Toni Pamela, 45 anni, specialista in igiene e medicina preventiva, MMG MONZA 70) Delfino Andrea, 43 anni, anestesista LP ASL CUNEO1 71) Di Chiara Andrea, 48 anni, odontoiatra, Aprilia (LT) 72) Di Lupo Monica, 47 anni, specialista in medicina dello sport, ecografista muscolo-.scheletrica e medicina integrata oncologica PISA 73) Di Marco Francesca, 47 anni, MMG Segrate MILANO 74) di Martino Maria Carmela, 61 anni, specializzata in gastroenterologia, MMG VERONA 75) Dore Maurizio, 66 anni, ex primario medicina interna ed ex direttore dipartimento area medica TORINO 76) Esposito Elena, 51 anni, MMG Asl CASERTA 77) Falasca Anna, medico chirurgo PS Fatebenefratelli / Isola Tiberina - ROMA 78) Famoso Gabriella, 47 anni, specialista in cardiologia MILANO 79) Fangucci Paolo, 48 anni, odontoiatra ROMA 80) Faresin Florio, 58 anni, specialista in neurologia, MMG Sandrigo VICENZA 81) Fasani Mara, 48 anni, MMG San Giuliano Milanese MILANO 82) Fassari Roberta, 31 anni, medico chirurgo CATANIA 83) Fazio Francesco, 62 anni, Pediatra di base da 34 anni presso asp 205 MESSINA. 84) Fimiani Ludovico, 57 anni, cardiochirurgo NAPOLI 85) Fioravanti Luca, 42 anni, medico specialista in idrologia medica, PAVIA 86) Francavilla Francesca, agopuntore CA USL UMBRIA1 87) Fratini Chiara, 31 anni, specializzanda in chirurgia generale TIVOLI (RM) 88) Fratini Giuseppe, 61 anni, specialista in chirurgia addominale, MMG TIVOLI (RM) 89) Gagliano Giulia, 37 anni, specialista in medicina d’emergenza-urgenza REGGIO EMILIA 90) Gagliardi Tiziana, MMG, ASL CASERTA 91) Gatti Alessandro, 46 ANNI, MMG Cornuda TREVISO 92) Genco Fiammetta, 62 anni, specialista in reumatologia, DISTRETTO Sanitario di Bibbiena AREZZO USL SUD EST TOSCANA 93) Gianlupi Gabriele, 64 anni, MMG Bardi PARMA 94) Gilistro Carlo, 67 anni, pediatra e allergologo SIRACUSA 95) Giuliani Enrica Paola, 61 anni, specializzata gastroenterologia, MMG e continuità assistenziale TIVOLI (RM) 96) Gobbi Antonio, 68 anni, specialista in cardiologia, ex MMG Vignate (MI) 97) Gosetto Fiorella, 55 anni, omeopata, ORL – Foniatra TORINO 98) Gragnoli Anna, 59 anni, medico chirurgo, specialista in oftalmologia Specialista ambulatoriale, SIENA 99) Gualdi Irina Gloria, 61 anni, reumatologo, DS RSA - MONZA e BRIANZA 100) Imerti Rocco, 51 anni, MMG Garbagnate Milanese MILANO 101) Iovinella Vincenzo, 64 anni, specialista in Malattie Infettive, NAPOLI 102) Izzo Luigi, 54 anni, spec medicina interna, MMG Boscotrecase (NA) 103) Leone Roberta, 35 anni, medicina estetica ed ecografia internisti a SIUMB ROMA 104) Livieri Monica, 34 anni, MMG e medico USCA PAVIA 105) Lisciandrano Dario, 57 anni, specialista in gastroenterologia, MMG Segrate MILANO 106) Locci Anna Carla Simonetta, 59 anni, specialista in radiodiagnostica CAGLIARI 107) Lorè Maria, 44 anni, pediatra, TARANTO 108) Lupi Ireana Marina, 69 anni, ex MMG CREMONA 109) Macrini Sveva, 36 anni, dirigente medico primo livello ASL Latina, oncologo LATINA 110) Maccabruni Giuseppe, 53 anni, MMG Lungavilla, Pizzale, Verretto (PV) 111) Malpassi Claudio, 71 anni, medico oculista, SIENA 112) Manganiello Luca, 31 anni, MMG MILANO 113) Marchesi Stefania, 56 anni, Malattie Infettive BERGAMO 114) Marchetti Anna Rosa, 70 anni, membro del Comitato Etico per la sperimentazione clinica delle province di Rovigo e Verona - MMG VERONA 115) Marioni Roberto, 67 anni, MMG PAVIA 116) Marroccoli Savino, 65 anni, MMG BARI 117) Martino Paolo, 58 anni, Allegri Pediatra Libera Scelta PADOVA 118) Mastrobiso Maura, 60 anni, MMG, USCA Napoli - specializzata in psicologia clinica NAPOLI 119) Mattina Renato, 59 anni, MMG MILANO 120) Mazzoni Guglielmo, 72 anni, chirurgo pediatra in pensione ex S. Camillo, ROMA 121) Mazzucchelli Caterina, 56 anni, MAP Besnate, VARESE 122) Messina Daniela, 50 anni, MMG Asp Siracusa - Lentini (SR) 123) Misuraca Aldo, 68 anni, Pediatra NAPOLI 124) Modolo Marco, reumatologo, MMG, Susegana TREVISO 125) Moise Lina Gabriella, 71 anni, specialista in anestesia rianimazione e scienze dell’alimentazione MILANO 126) Molaschi Marco, 62 anni, specialista in geriatria gerontologia, MMG Segrate MILANO 127) Molinino Marina, 70 anni, anestesista rianimatore in pensione GENOVA 128) Moretti Giovanni, 72 anni, ex MMG Pioltello MILANO 129) Naddeo Gerardo, 54 anni, MMG Bolsena (VT) 130) Napoleoni Maria Grazia, 61 anni, specialista in cardiologia, MMG TIVOLI (RM) 131) Nappo Vincenzo, 59 anni, MMG Poggiomarino NAPOLI 132) Nicali Elena, 55 anni, specialista in psichiatria 1999 dipendente asl NOVARA; 133) Niccolai Ornella, 57 MMG, specialista in ginecologia ed ostetricia NAPOLI 134) Niglio Francesco, 59 anni, specialista in chirurgia d'urgenza e PS Centrale Operativa 118 Policlinico Riuniti FOGGIA 135) Niort Gabriella, 63 anni, endocrinologa ed internista, MMG TORINO 136) Onotri Pina, 56 anni, specializzata in medicina Aeronautica e spaziale, Segretario Generale SMI, MMG ROMA 137) Pace Milena, 42 anni, neurologa Vasto LANCIANO 138) Pacetti Miriam, 72 anni, pneumologa ex ospedaliera MILANO 139) Palma Antonio, 71 anni, già aiuto pediatra ospedale di Melegnano MILANO 140) Palumbo Alfonso, 55 anni, spec. in pneumologia, Medicina d’Urgenza, Castellammare di Stabia NAPOLI 141) Pandolfo Marina, 63 anni, ginecologo, PALERMO 142) Pangallo Maria, 61 anni, MMG VERBANIA 143) Paroli Rossella, 63 anni, specialista odontostomatologia MILANO 144) Parti Marco, 56 anni, ex MMG, specializzato in scienze dell’alimentazione MILANO-BERGAMO 145) Patania Lara, specialista in chirurgia plastica e ricostruttiva PALERMO 146) Patrizi Cristina, 60 anni, MMG, staff Direzione Distretto ROMA 147) Pavoncello David, 36 anni, medico chirurgo PS ROMA 148) Pazienza Franco, 64 anni, MMG FOGGIA 149) Perri Francesca Anna, 65 anni, specialista in Chirurgia Apparato Digerente ed Endoscopia Digestiva chirurgica. Dirigente Medico Ares 118 Lazio, vicepresidente SIS118 per Italia centrale ROMA 150) Pezzella Gennaro, 65 anni, medicina legale NAPOLI 151) Piana Eugenio, 66 anni, MMG VICENZA 152) Pignataro Antonino, 61 anni, ex MMG Roma in pensione, ex 118 a Como - ROMA 153) Pinna Marco, 62 anni, medico oculista, FIRENZE 154) Podini Arianna Antonia, 42 anni, MMG MILANO 155) Poretti Luca, 35 anni, MMG TARANTO 156) Pozzoli Laura, 36 anni, MMG Cologno Monzese MILANO 157) Priante Ornella, 41 anni, cardiochirurgo NAPOLI 158) Prisco Luisa, 49 anni, neuropsichiatra infantile NAPOLI 159) Pulcini Donato, 61 anni, MMG, specialista oncologia e endocrinologia CASERTA 160) Pugliese Roberta, 55 anni, Specialista in ginecologia ed ostetricia NAPOLI 161) Quaglio Alessandro, 53 anni, specializzazione in microbiologia e virologia, MMG Susegana TREVISO 162) Rampulla Bruno, specialista in odontoiatria e anestesia e rianimazione, ex anestesista rianimatore VENEZIA. 163) Ricci Giuseppina, 46 anni, medico estetico e ambientale clinico ROMA 164) Ripa Carlo, 70 anni, specialista in medicina dello sport e auriculotherapia, ex MMG, Caraglio (CUNEO) 165) Rodriguez Patrizia, 68 anni, MMG in pensione – volontaria SASEF MILANO 166) Romualdo Mauro, 54 anni, MMG Mugnano di NAPOLI 167) Ruffino Maria Grazia, 61 anni, MMG ASL/RM1 specialista in medicina del lavoro ROMA 168) Russo Roberto, 56 anni, anestesista, TORINO/AUTUN 169) Sabatino Paola, 69 anni, specializzata in medicina interna ed ex responsabile reparto medicina Ospedale Chiaravalle ANCONA 170) Salomoni Fernando, 62 anni, specialista in endocrinologia, MMG Cernusco Sul Naviglio MILANO 171) Sammartino Gennaro, spec medicina legale e tossicologia Forense di mercato San Severino (SA) 172) Sanseverino Carmine, anni 65, Medicina d'Urgenza, AVELLINO. 173) Santini Ilario, anni 50, Odontoiatra, Marta (VT) 174) Sanvito Maria Antonia, 63 anni, medico del lavoro, MILANO 175) Sapio Monica, 61 anni, anestesista osp. Buccheri PALERMO 176) Sarli Rossana, 59 anni, ginecologo GENOVA 177) Schiaffini Chiara, 51 anni, Neurologo ROMA 178) Scigliano Giulio, 72 anni, neurologo, MILANO 179) Scorza Vincenzina, 65 anni, Spec Dermatologia/Venereologia e ambulatoriale CATANZARO 180) Scudeller Alberta. 54 anni, medico internista d’urgenza, MMG Mareno di Piave TREVISO 181) Serena Mariangela, 57 anni, specialista in otorinolaringoiatra, MMG Possagno TREVISO 182) Sereni Annalisa, 51 anni, pneumologo BOLOGNA 183) Sica Fabiola, 50 anni, specialista in Geriatria e medico dell'emergenza- urgenza 118. FOGGIA 184) Silvestri Antonio, 72 anni, specialista in malattie infettive e medicina urgenza chirurgica toracica ASTI 185) Sinchetto Flavio, 65 ex MMG MILANO 186) Sopracordevole Stefano, 62 anni, MMG MIRANO-VENEZIA 187) Sorrentino Annamaria, 63 anni, Medico Odontoiatra SALERNO 188) Sotera Maria Grazia, 64 anni, medico chirurgo specializzata in psichiatria. Dirigente Psichiatra 1 primo livello presso ASP3 Catania responsabile U.O.S Riabilitazione Psichiatrica Calatino - CALTAGIRONE 189) Sovegni Walter, 60 anni, MMG Salzano (VE) 190) Spagna Anna, 42 anni, anestesista, TRIESTE 191) Spina Donatella, 70 anni, Specialista in Anatomia Patologica e Oncologia in pensione. SIENA 192) Squeo Pasquale, 69 anni, Otorinolaringoiatra ospedalità pubblica in orl, pensionato, medico di bordo. Bisceglie ( BAT). 193) Tedone Pasquale, 63 anni, medico odontoiatra Cellole (CE) 194) Thedy Gretel, 50 ANNI, specialista Psy Clinica, med Emergenza, PNEI SAVONA/TORINO 195) Tola Artan, 53 anni, MMG, Susegana TREVISO 196) Toneguzzi Danilo, 56 anni, specialista in psichiatria, PORDENONE 197) Trapassi Antonella, 64 anni, specialista in neurologia, Specialista ambulatoriale usl sud est zona Val di Chiana Senese SIENA 198) Treccase Sofia, 62 anni, medico 118 PESARO 199) Trippetta Maurizio, 63 anni, MMG Petriolo-Mogliano (MC). 200) Valdisalici Enrico, 57 anni, medico CA USL TOSCANA SUD EST 201) Verde Giovanni, 45 anni, MMG allergologo NAPOLI 202) Verrocchi Anna, 45 anni, odontoiatra Suvereto (LI) 203) Vicini Elena, 32 anni, MMG Sarmede TREVISO 204) Villa G. Elena, 55 anni, specializzata in anestesista e rianimazione, MMG Vignate MILANO 205) Villani Elena, 65 anni, specialista in ginecologia MMG, San Fior TREVISO 206) Vrola Valeria, 53 anni, MMG ASL NAPOLI 207) Zavatta Enzo, 58 anni, medico PADOVA 208) Zuppardi Tiziana, 49 anni, anestesista rianimatrice Sciacca (AG).

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement