Ακόμη και όλοι οι πολίτες στην ΕΕ να εμβολιαστούν, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κοροναϊό θα περισσέψουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει ήδη εξασφαλίσει σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και υποψηφίων εμβολίων...
Τα υπόλοιπα κύριε;;;
ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ;
Διαβλέποντας το ενδεχόμενο σπατάλης και οικονομικής ζημιάς, η Σουηδία δημιουργεί μηχανισμό για να πουλήσει το πλεόνασμα σε άλλες χώρες, αναφέρει την Τρίτη το Reuters.
Το πρόβλημα απασχολεί ήδη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχεδιάζει να διαθέσει το πλεόνασμα σε φτωχές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Αφρικής, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν τα εμβόλια θα διατεθούν δωρεάν.
«Εργαζόμαστε με τις χώρες-μέλη για να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα μοιραστούμε εμβόλια πέρα από τα σύνορά μας» δήλωσε ενώπιον ευρωβουλευτών η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει ήδη εξασφαλίσει σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και υποψηφίων εμβολίων από έξι φαρμακοβιομηχανίες, αν και τα περισσότερα δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση.
Πολλές ακόμα χώρες παρήγγειλαν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι χρειάζονται, δεδομένου ότι οι παραγγελίες εστάλησαν πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές. Το σκεπτικό ήταν πως αν κάποια από τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά θα πρέπει να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση.
Η Κυριακίδου ανέφερε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα είναι έτοιμος «πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πρωτοβουλία COVAX», μια πρωτοβουλία για τη διάθεση εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το Reuters σημειώνει ότι η COVAX βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία αλλά αδυνατεί να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις, ωστόσο οι συμφωνίες αυτές είναι νομικά μη δεσμευτικές επειδή η πρωτοβουλία δεν έχει τα χρήματα για προπαραγγελίες.
«Οι εταιρείες δεν σου δίνουν εμβόλια αν δεν πληρώσεις προκαταβολικά» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του. Η πρωτοβουλία της ΕΕ, είπε, θα ενισχύσει την προσπάθεια της COVAX.
Ο ΠΟΥ κατηγορεί τις πλούσιες χώρες ότι συσσωρεύουν περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζονται, συνεχίζει όμως να δηλώνει αισιόδοξος ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί του προγράμματος COVAX θα πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με την Κυριακίδη, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα δίνει προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια, τη βόρεια Αφρική και τις φτωχότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Παραμένει ασαφές αν τα πλεονάζοντα εμβόλια θα διατεθούν δωρεάν στην COVAX. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τις χώρες-μέλη.
0 Σχόλια