Ad Code

Responsive Advertisement

Μητσοτάκης για επέκταση χωρικών υδάτων: ''Θα γίνει & στην Κρήτη''


ΗΕλλάδα μεγαλώνει είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Η ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”. 

Αναλυτικά: 

«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο.

Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί πρώτο βήμα με ΠΔ για κλειστούς κόλπους και ο προσδιορισμός ΑΟΖ. 

Σήμερα στην αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Την επέκταση χωρικών μας υδάτων την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο. 4 μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», ανέφερε. 

Κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε να διαχειριστεί τόσες πολλές και διαφορετικές προκλήσεις από τους γείτονές μας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ξεχνάμε την στάση και την διπλή γλώσσα της Άγκυρας και προσερχόμαστε με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές αλλά και χωρίς αφέλεια. Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υπενθύμισε την προοπτική κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα.

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν δεν συμφωνήσουμε πρέπει να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε την διαφωνία μας στα διεθνή όργανα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίθεση Γερμανών σε Ελλάδα 


Με κριτική διάθεση βλέπει η Süddeutsche Zeitung την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, καθώς σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, τονίζει μεταξύ άλλων πως έτσι μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η SZ υποστηρίζει πως «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς. 

Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. 

Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement