Ad Code

Responsive Advertisement

25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση - Καλεσμένοι Πούτιν, Μακρόν, Κάρολος


Μπορεί οι δύο προηγούμενες παρελάσεις για τις εθνικές επετείους να μην έγιναν, λόγω πανδημίας, ωστόσο η φετινή της 25ης Μαρτίου θα γίνει, μιας και η συγκυρία, λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι ιδιαίτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την 25η Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, τηρουμένων φυσικά όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Καλεσμένοι Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπας Κάρολος

Η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποσταλεί προσκλήσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει ήδη από τον Οκτώβριο τους Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός το είχε αποκαλύψει στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 26 Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στους ηγέτες-εκπροσώπους των τριών δυνάμεων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Πράγματι, το 1827, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο αγγλικός, ο γαλλικός και ο ρωσικός στόλος κατανίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η απόσυρση των οθωμανικών δυνάμεων από την κεντρική και νότια Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η ελληνική ανεξαρτησία.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας είχε κάνει μια συμβολική ανάρτηση

Είναι ενδεικτικό ότι στις 21 Οκτωβρίου 2020, με μια επετειακή ανάρτηση, η οποία πιθανόν να «κρύβει» μηνύματα και προς τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέλεξε να τιμήσει την 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, με μια ανάρτηση:

⚔⛵ Πριν από 193 χρόνια, η συνδυασμένη μοίρα της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας έδωσε ναυτική μάχη κατά του τουρκικού-αιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνου, ενός σχεδόν μεσόγειου κόλπου του Ιονίου. Η νίκη που πέτυχαν οι Ρώσοι, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εκείνη την ημέρα, έγινε ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας
⚔⛵ Μετά την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να χορηγήσει αυτονομία στην Ελλάδα, η συνδυασμένη μοίρα Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας υπό τις διαταγές του βρετανικού αντιναύαρχου Edward Codrington προσέγγισε τον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου αγκυροβολούσε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος. Η ρωσική μοίρα υπό τη διοίκηση του υποναύαρχου Login van der Heyden, η οποία ήταν μέρος της συμμαχικής μοίρας, αποτελούταν από τέσσερα θωρηκτά και τέσσερις φρεγάτες με 466 πυροβόλα όπλα.
⚔⛵ Το πρωί της 8 ης Οκτωβρίου (20), 1827, οι συμμαχικές μοίρες άρχισαν να μπαίνουν στον κόλπο του Ναυαρίνου και να παίρνουν θέση σύμφωνα με τις διαθέσεις. Μόλις τα βρετανικά πλοία άρχισαν να κατεβάζουν τις άγκυρές τους, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον Βρετανό απεσταλμένο αξιωματικό που επέβαινε σε διαπραγματεύσεις με τον αρχιστράτηγο του οθωμανικού στόλου. Την ίδια ώρα, η πρώτη βολή με κανόνι έπεσε από αιγυπτιακή κορβέτα στη γαλλική ναυαρχίδα Sirene, και οι μπαταρίες του φρουρίου άνοιξαν διασταυρούμενα πυρά στη ναυαρχίδα της ρωσικής μοίρας, το Azov.
⚔⛵ Η άγρια μάχη σε κοντινή απόσταση συνεχίστηκε για τέσσερις ώρες. Οι συμμαχικές μοίρες έδρασαν με πλήρη ενίσχυση και αμοιβαία υποστήριξη. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταστράφηκε ολοσχερώς. Σημαντικά, η ρωσική μοίρα δέχθηκε το κύριο πλήγμα του εχθρού και κατέστρεψε τα περισσότερα πλοία της, νικώντας ολόκληρο το κεντρικό και δεξιό πλευρό του εχθρικού σχηματισμού. Οι απώλειες του τουρκικού-αιγυπτιακού στόλου στη μάχη ξεπέρασαν τα 60 πλοία και σκάφη και περισσότερους από 7,000 ανθρώπους. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο.
⚔⛵ Η ρωσική ναυαρχίδα Azov υπό τις διαταγές του Καπετάνιου 1 ου βαθμού Mikhail Lazarev έβαλε ειδικό σήμα σε αυτή τη μάχη. Ο Αζόβ βυθίστηκε δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, έκαψε μια φρεγάτα 60 όπλων, ανάγκασε ένα 80 οπλοφόρο να προσγειωθεί, και στη συνέχεια, υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς, κατέστρεψε την τουρκική ναυαρχίδα.
 
Εμφάνιση πρωτοτύπου
 
Βαθμολογήστε αυτή τη μετάφραση
0:05 / 0:10

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement