Ad Code

Responsive Advertisement

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναφάς σοκολάτα


Ξέρεις να κινείσαι στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τις σοκολάτες σαν αίλουρος και ανάμεσα σε προσφορές και φανταχτερές συσκευασίες να επιλέγεις τις πιο ποιοτικές και νόστιμες σοκολάτες. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι εξπέρ στο είδος, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζεις για το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων; Τις ευεργετικές του ιδιότητες πολύ πιθανόν ναι, τα παρακάτω fun facts λογικά όχι.


1. Η λευκή σοκολάτα στην ουσία δεν είναι σοκολάτα
Πώς γίνεται αυτό; Δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο, παρά μόνο το βούτυρο αυτού. Άλλα συστατικά της είναι η ζάχαρη, το γάλα, η λεκιθίνη και η βανίλια.

2. Παλαιότερα οι καρποί του κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα
Πολλοί αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Μεξικού, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ξεκίνησαν να καλλιεργούν κακαόδεντρα το 1900 πΧ. Λέγεται μάλιστα ότι ο πολύτιμος καρπός τους χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα στην κοινωνία των Αζτέκων. Τον αντάλλαζαν για αντικείμενα πολυτελείας, αλλά και για τρόφιμα και ρούχα.

3. Το περισσότερο κακάο καλλιεργείται στην Αφρική
Μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αμερική, ωστόσο σήμερα το περισσότερο κακάο (σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς) προέρχεται από την Αφρική. Η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, αφού παρέχει περίπου το 30% του παγκόσμιου κακάο.


4. Ο Ναπολέων λάτρευε τη σοκολάτα
Ο Γάλλος ηγέτης είχε δώσει εντολή να υπάρχει διαθέσιμη σοκολάτα για αυτόν αλλά και για τους συμβούλους του ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονων στρατιωτικών εκστρατειών. Ήταν επίσης γνωστό ότι επέλεγε σοκολάτα και όχι καφέ όταν εργαζόταν αργά τη νύχτα, απολαμβάνοντας συχνά το αγαπημένο γλυκό σνακ μέχρι τις 2 ή 3 το πρωί. Δεν περιμέναμε να το πούμε ποτέ αυτό αλλά ταυτιστήκαμε με τον Ναπολέοντα!

5. Η πρώτη μπάρα σοκολάτας παράχθηκε στη Βρετανία
Το 1847, ο Βρετανός κατασκευαστής σοκολάτας Joseph Fry βρήκε έναν τρόπο να αναμειγνύει ζάχαρη και κακάο για να παράγει μια πάστα που μπορούσε να δημιουργήσει μπάρες σοκολάτας. Η ζήτηση ήταν αμέσως υψηλή, και το εργοστάσιο σοκολάτας Fry στο Μπρίστολ της Αγγλίας άρχισε να παράγει απίστευτες ποσότητες του προϊόντος. Στις επόμενες δεκαετίες, εισήχθησαν πάνω από 220 καινοτόμα προϊόντα σοκολάτας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του πρώτου σοκολατένιου πασχαλινού αβγού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1873.



6. Πρώτοι οι Αζτέκοι απόλαυσαν ζεστή σοκολάτα
Μην φανταστείς βέβαια ότι ήταν η κρεμώδης, γλυκιά λιχουδιά που γνωρίζεις σήμερα. Ένα έχουμε να πούμε: Ονομαζόταν xocolat, που σημαίνει “πικρό νερό”. Κατάλαβες… Για να το φτιάξουν, χρησιμοποιούσαν κακάο, βανίλια και καυτερή πιπεριά και θεωρούσαν ότι καταπολεμά την κούραση. Όταν ο Κολόμβος έφερε τον καρπό στην Ευρώπη, η ζάχαρη προστέθηκε στη συνέχεια στο ρόφημα, βοηθώντας το να γίνει πιο λαχταριστό και στη συνέχεια πασίγνωστο σε όλη τη σύγχρονη κοινωνία.

7. Τα κακαόδεντρα ζουν για μέχρι και 200 χρόνια
Ακούγεται πραγματικά εντυπωσιακό ότι αυτά τα αρχαία δέντρα, τα οποία θεωρούνται “δώρα από τους θεούς”, μπορούν να ζήσουν για αιώνες. Το κακό βέβαια είναι ότι από τα 200 χρόνια ζωής τους, μόνο τα 25 μπορούν να παράγουν κακάο. Κρίμα πραγματικά κρίμα…

8. Η σοκολάτα βοήθησε τους Συμμάχους να κερδίσουν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Προφανώς, υπήρχαν πολλοί παραπάνω παράγοντες που οδήγησαν στη νίκη του πολέμου. Οι ιστορικοί ωστόσο πιστώνουν τις ποσότητες σοκολάτας που προσέφερε η εταιρεία Hershey στα στρατεύματα ως πηγή θετικού ηθικού και ενέργειας. Η εταιρεία Hershey Chocolate προσεγγίστηκε το 1937 σχετικά με τη δημιουργία μιας ειδικά σχεδιασμένης μπάρας μόνο για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής χημικό της εταιρείας, Sam Hinkle, η αμερικανική κυβέρνηση είχε μόνο τέσσερα αιτήματα: Οι μπάρες έπρεπε να ζυγίζουν 4 ουγγιές, να είναι υψηλής ενέργειας, να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και να “έχουν λίγο καλύτερη γεύση από μια βραστή πατάτα”. Το τελευταίο είμαστε σίγουροι ότι το πέτυχαν!



9. Η Ελβετία καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας ετησίως
Η Ελβετία είναι ο #1 αγοραστής σοκολάτας στον κόσμο, με τον κάθε της κάτοικο να αγοράζει 8,2 κιλά το 2015 και περίπου 9 κιλά το 2016. Το 2016 μπήκε και η Αμερική στη λίστα με τους πιο φανατικούς λάτρεις της γλυκιάς λιχουδιάς, κατακτώντας την 9η θέση με κάθε κάτοικο να αγοράζει 4,3 κιλά ετησίως.

10. Το 2017 και ύστερα από 80 χρόνια δημιουργήθηκε νέο είδος σοκολάτας
Είναι φτιαγμένη από ρουμπινένιους σπόρους κακάο, οι οποίοι παράγουν κόκκινο κακάο σε σκόνη, συστατικό που της χαρίζει το χαρακτηριστικό millennial pink χρώμα της. Η Barry Calledbaut, η εταιρεία που τη δημιούργησε, εξηγεί πως το γλύκισμα προσφέρει “μια έντονη, αισθησιακή απόλαυση” και δεν είναι “καθόλου πικρό, γαλακτερό ή γλυκό, αλλά δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των φρουτώδων μούρων και της πλούσιας απαλότητας”.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement