Ad Code

Responsive Advertisement

Ο «ΑΕΤΟΣ» αιφνιδίασε την Τουρκία: Έρευνα και Διάσωση σε “καυτή” περιοχή με Ελληνοκυπριακό πρόσημο



Ο Διασώστης την στιγμή που ανεβάζει τον τραυματία κατά τη διάρκεια της άσκησης έρευνας και διάσωσης ΑΕΤΟΣ ανάμεσα από Ρόδο και Καστελόριζο.
 
Μια ακόμη απάντηση στο τακτικό πεδίο ήταν η άσκηση έρευνας και διάσωσης που ονομάστηκε «ΑΕΤΟΣ» και οργάνωσε το Επιτελείο σε συνεργασία με την Κύπρο.

Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς σ’ αυτή την άσκηση, με πρώτο ότι έγινε εντός μιας «καυτής» περιοχής καθώς εκεί η Τουρκία εδώ και μήνες παρανομεί με τις έρευνες του Oruc Reis, παραβιάζοντας την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή όπου έγινε η Ελληνο-Κυπριακή άσκηση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες μια ανάσα από την παράνομα δεσμευμένη έως τις 29/11 περιοχή για τις σεισμικές έρευνες του τουρκικού σκάφους. Έγινε ελάχιστα μίλια πιο δυτικά, δηλαδή εντός της προηγούμενης περιοχής που είχε δεσμεύσει επίσης παράνομα η Άγκυρα για το Oruc Reis.

Στην συγκεκριμένη καυτή περιοχή ένα μεγάλο μέρος του στόλου παραμένει αναπτυγμένος, εν αναμονή εντολών που σχετίζονται φυσικά με την παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύει η γείτονα εδώ και μήνες αλλά και για τον λόγο ότι η παρουσία αυτή λειτουργεί ως ένα αποτρεπτικό ανάχωμα σε περαιτέρω τουρκικές παράνομες ενέργειες.


Τα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ειδικά τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του ότι η παράνομη navtex φτάνει έως και τα 6 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Έως σήμερα το Oruc Reis έχει φτάσει κάτω από τα 12 ναυτικά μίλια, περίπου στα 9 και αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα επιχειρήσει να προκαλέσει πιο κοντά, προσεγγίζοντας και τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Σ’ ότι αφορά την Ελληνική πλευρά εκείνο που ήθελε το Επιτελείο είναι να μετρηθεί η ετοιμότητα αντίδρασης του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις διαταγές των ΓΕΕΘΑ- ΓΕΝ- ΓΕΑ και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Η Έρευνα και Διάσωση ιδίως στο ανατολικό τμήμα- που η χώρα μας έχει αναγνωρισμένη αρμοδιότητα από τους διεθνείς οργανισμούς- πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί από την Άγκυρα η οποία πάντοτε προκαλεί με πολλούς τρόπους κυρίως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διάσωση.

Μονίμως η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες θέλει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, ώστε τα ελληνικά νησιά, στο Ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, να περάσουν μέσα σε ζώνες, όπου οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τις τουρκικές αρχές.

Αυτό αφορά την Έρευνα και Διάσωση, επίσης την διαδικασία έκδοσης Navtex, αλλά και το θέμα των αρμοδιοτήτων εντός του FIR. Όλα αυτά δεν αφορούν κυριαρχία όμως εκείνο που επιχειρεί η Τουρκία είναι να υποσκάπτει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Πάντως το σημαντικό με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ» απ’ ότι φάνηκε ήταν ότι η γείτονα έδειξε αιφνιδιασμένη και μουδιασμένη κυρίως από την στιγμή που στην περιοχή αυτή βρέθηκε και το Κυπριακό ελικόπτερο.

Αλλά και το σενάριο της άσκησης μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορούσε αεροναυτικό ατύχημα.

Εκτός όμως από το πανίσχυρο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και το Κυπριακό AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, στην άσκηση ήταν Ειδικές Δυνάμεις αλλά και πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, μια από αυτές που «οργώνουν» το Αιγαίο και φρουρούν τις θαλάσσιες Θερμοπύλες.

Ο «ΑΕΤΟΣ» έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν την Ελληνική συγκέντρωση δυνάμεων που απαιτείται για να ξεκινήσει η ναυτική αρμάδα με προορισμό τα νερά της Αλεξάνδρειας όπου εκεί η Ελλάδα, όπως έχουμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες παίρνει μέρος στην άσκηση Μέδουσα, που ίσως αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «αντι-τουρκικό» μπλοκ στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement