Ad Code

Responsive Advertisement

Ian Curtis: 40 χρόνια από την αυτοκτονία του τραγουδιστή των Joy Division

Peter Hook: «Μακάρι να είχαμε κάνει περισσότερα πράγματα μαζί του».

40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα χωρίς τον Ian Curtis, τον εμβληματικό frontman των Joy Division, ο οποίος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του στις 18 Μαΐου του 1980. Το rockyourlife θυμάται…

Στην σύντομη πορεία τους, οι Joy Division κυκλοφόρησαν ένα EP και μόλις δύο albums, πρόλαβαν όμως να περάσουν στην ιστορία ως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της rock μουσικής.

Οι Joy Division γεννήθηκαν στο μυαλό των Bernard Summer και Peter Hook, όταν είδαν τους Sex Pistols ζωντανά στα μέσα προς τέλη των 70s. Με τους Stephen Morris και Ian Curtis να ολοκληρώνουν το line up, οι Άγγλοι ξεκίνησαν την σύντομη, αλλά τόσο σημαντική πορεία τους.

Φιλτράροντας την ωμότητα της rock μουσικής μέσα από το δικό τους μινιμαλιστικό πρίσμα, οι Joy Division γεφύρωσαν το κενό ανάμεσα στο punk και το new wave, με τα albums «Unknown Pleasures» (1979) και «Closer» (1980) να θεωρούνται σήμερα ως ογκόλιθοι ενός μουσικού ρεύματος που σήμερα ονομάζουμε post-punk.

Η μουσική των Joy Division αποτέλεσε την ενδοσκοπική ματιά στο εξωστρεφές, ωμό, και «θορυβώδες» punk των Sex Pistols, των Clash και των Ramones. Συγκροτήματα όπως οι Cure, οι πρώιμοι U2, οι Nirvana, αλλά και νεότερα group όπως οι Editors, οφείλουν τον ήχο τους στους Joy Division και τον Ian Curtis.

Ο Ian Curtis αποτέλεσε την κεντρική περσόνα των Joy Division. Γεννημένος το 1956, λίγο έξω από το Μάντσεστερ, παιδί εργατικής οικογένειας, ανέπτυξε γρήγορα ενδιαφέρον για την κλασική λογοτεχνία, την φιλοσοφία και την ποίηση. Η αγάπη του για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, τον Νίτσε και τον Σαρτρ αλλά και οι επιρροές που είχε από συγγραφείς όπως ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Τζόζεφ Κόνραντ και ο Τζέι Τζι Μπάλαρντ καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους μινιμαλιστικούς, απόκοσμους και σκοτεινούς στίχους του. Μουσικά, ο Curtis είχε μελετήσει αρκετά τα είδωλα του: David Bowie, Iggy Pop, Lou Reed και Jim Morrison, αποτέλεσαν τις επιρροές πάνω στις οποίες έστησε την περσόνα του επί σκηνής.

Ο Curtis βρέθηκε αντιμέτωπος με το τέρας της κατάθλιψης και της επιληψίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα 43 τραγούδια που πρόλαβαν να ηχογραφήσουν οι Joy Division.


Τον Αύγουστο του 1975 ο Curtis παντρεύεται με την Deborah Woodruff, σε μια από τις λίγες στιγμές που οι αχτίδες φωτός μπαίνουν στην σκοτεινή ψυχή του. 

Μερικά χρόνια αργότερα το ζευγάρι αποκτά και μια κόρη, την 41 ετών σήμερα, Nathalie Curtis. Η σχέση του όμως με την Βελγίδα δημοσιογράφο Annik Honoré, αλλά και οι χειροτέρευση των επιληπτικών του κρίσεων τον λύγισαν.

Το βράδυ της 17ης Μαΐου του 1980 αφού είδε την ταινία Stroszek του Werner Herzog και άκουσε το album «Idiot» του αγαπημένου του Iggy Pop, κρεμάστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του,

Καταραμένος αλλά γοητευτικός, απόκοσμος μα όμορφος, ο Curtis ενσάρκωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την μοναξιά και την απομόνωση, μην αντέχοντας τελικά το βάρος των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε αλλά και την επερχόμενη δημοσιότητα.

40 χρόνια μετά, ο Peter Hook σε συνέντευξη που έδωσε στο Consequence Of Sound δήλωσε πως θα ήθελε να κάνει περισσότερα πράγματα με τον Curtis και κατέληξε: «Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε αυτή την ζωή είναι να χαμογελάς και να περνάς όσο καλύτερα γίνεται».

Οι New Order που προέκυψαν από τις στάχτες των Joy Division έγραψαν τις δικές τους χρυσές σελίδες στην μουσική, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να αγγίξουν την μαγεία των προκατόχων τους.

Οι Joy Division μέσα σε ένα διάστημα 29 μηνών από το 1978 ως και το 1980 έδωσαν περισσότερα από 120 shows.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement