Ad Code

Responsive Advertisement

Δίκη Τοπαλούδη: Η ανάρτηση της εισαγγελέως Δόγκα στο Facebook μετά την καταδίκη

Προωθείται νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη των δολοφόνων και βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη σε ισόβια, εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα μέσω Facebook

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη των δολοφόνων και βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη σε ισόβια, εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα που απασχόλησε την επικαιρότητα με την αγόρευσή της την Τετάρτη, έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα μέσω Facebook. 

Χθες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξης τον 21χρονο και τον 23χρονο χωρίς να τους γνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Την ίδια ποινή είχε προτείνει σήμερα η εισαγγελέας της δίκης, Αριστοτελία Δόγκα, η οποία μετά την απόρριψη όλων των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο, είχε εισηγηθεί την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος.

Τα ξημερώματα, η εισαγγελέας Δόγκα άλλαξε την φωτογραφία cover στο προφίλ της στο Facebook, με μία ρήση του Μπέρτολ Μπρεχτ από τη Βαβυλωνιακή Σύγχυση των Λέξεων: «Όταν έρχονται και πέφτουν σαν βροχή τα εγκλήματα, κανείς τότε δεν βγαίνει να φωνάξει σταματήστε!».



Το μεσημέρι της Τετάρτη, η η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα σκιαγραφούσε επί τέσσερις ώρες το προφίλ της 21χρονης, των δύο κατηγορουμένων και το χρονικό των όσων συνέβησαν τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου του 2018 στη Ρόδο, που η φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού πριν δολοφονηθεί και το σώμα της ριφθεί στην θάλασσα.

Εκείνο το βράδυ, ο νοτιάς που φύσαγε δεν έκανε την χάρη στους δράστες και το πτώμα της επέστρεψε στην ακτή, δίνοντας στις αρχές αδιάσειστα στοιχεία, με την εισαγγελέα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλα θύματα.

«Ζω με αυτή την κοπέλα»


«Αυτή την υπόθεση της Ελένης - Ελένη θα την λέω εγώ - την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Υπάρχει μια άποψη ότι ο εισαγγελικός λειτουργός είναι αποκεκομμένος από την κοινωνία. Ο εισαγγελέας δεν έχει μόνο τα χαρτιά μπροστά του ή μόνο τη διαδικασία, οφείλει να ακούει και να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

«Είπα στον κ. Τοπαλούδη μην ανησυχείτε, «εγώ ζω με αυτή την κοπέλα». Όταν ένας δικαστής έχει διαβάσει πολύ καλά μια υπόθεση και επειδή πολλά ακούστηκαν ότι θα λήξει το 18μηνο, έλεγα «αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου». Άκουσα τη φωνή της μητέρας, που έλεγε «θέλω να μάθω τι έγινε». Εγώ παιδιά δεν έχω, έχω όμως δικογραφίες για παιδιά. Συγκλίνουμε σε αυτό. Και εγώ θέλω να βγει η αλήθεια. Και είπα εδώ ότι θα βγει η αλήθεια.

»Άκουσα ότι δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί. Από την αρχή δεν αφήνουμε να πέσει κάτω. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπόν την αλήθεια. Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Κάνοντας ειδική μνεία στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη είπε: «Υποκλίνομαι στο ήθος σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς - όσο και να μην επιτρέπεται - έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Στο σημείο αυτό, η εισαγγελέας απευθύνθηκε στη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη που την παρακολουθούσε και της είπε: «Πρέπει να είστε υγιής, να ζήσετε γιατί έχετε και άλλο παιδί, να μου κάνετε τη χάρη».

Ως πρόβατο επί σφαγή


Συνεχίζοντας, η εισαγγελέας είπε: «Αυτό που καλύτερα απηχεί την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε, είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της έδρας. Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε – αν πιέζανε - ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί, αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη».

Αιχμές για τον επιφανή πατέρα του Ροδίτη


Η ίδια αναφέρθηκε ανοικτά σε κενά της ανακριτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να υπήρχαν και άλλες δικογραφίες βιασμού ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη τύχη που τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα εξαρχής και ο επικεφαλής του Θ. Ζόβας.


Μίλησε δε για προσπάθειες ορισμένων να αναλάβει άλλος την υπόθεση: «Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο πατέρας του Ροδίτη κατηγορουμένου έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του» σχολίασε.

«Για αυτό έκρυβαν το γιο τους όταν πήγε ο κ. Ζόβας και τον αναζητούσε. Τον είχαν προετοιμάσει, τι θα πει όταν εμφανιστεί στις αρχές. Η γιαγιά έχει ακούσει, δεν μπορώ όμως να πω ότι εκείνη τη στιγμή ότι πίστευε ότι πάνω σκοτώνουν. Αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Θέλω να ερευνηθεί. Πιθανόν μπορεί να νόμιζε ότι συνέβαιναν τα συνήθη όργια που είχε συνηθίσει το αυτάκι της».

Η εισαγγελέας ζήτησε να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας και να σταλούν στις εισαγγελικές αρχές για τυχόν ευθύνες του πατέρα του Ροδίτη που θα πρέπει να ερευνηθεί για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Ο πατέρας φέρεται να πίεσε συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο «για να βγάλει το γιο του ψυχωτικό» και να αλλάξει εκ των υστέρων στιγμιογράφηση ώστε να είναι ακαταλόγιστος. «Το ΚΕΘΕΑ πάντως δεν έχει διαγνώσει τίποτα ψυχωσικό στον κατηγορούμενο, ο οποίος τα έχει τετρακόσια και έδινε και θεατρικές παραστάσεις εδώ», σημείωσε η εισαγγελέας.

Πράγματι, χθες έγινε γνωστό πως το δικαστήριο θα ζητήσει την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον 23χρονο Ροδίτη.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή, έκανε δεκτή εν μέρει την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος γιατρός και ο πατέρας του κατηγορούμενου, θεωρώντας, όπως ανέφερε στην αγόρευσή της, ότι επιχείρησαν να αποδώσουν στον 23χρονο, ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό.

Αντίθετα, δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση κατά το σκέλος που αφορούσε την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου, αλλά και της αδελφής του - αλβανικής καταγωγής - έτερου καταδικασθέντος για τη δολοφονία.

Ωστόσο, σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του Ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Δεν είναι νοήμονες


«Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ευτυχώς κάποιοι λίγοι άνθρωποι λένε «ας αποδοθεί δικαιοσύνη» και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ. Η τύχη βοήθησε να φυσάει Νοτιάς και το σώμα αντί να πάει μέσα, όπως ήθελαν, οι κατηγορούμενοι ή να πάει στο βυθό ή στην Αίγυπτο, έμεινε κοντά στην ακτή. Δεν είναι νοήμονες για να καταλάβουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν πιθανόν να μην τους βγει. Δεν έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή τους», έλεγε την Τετάρτη η εισαγγελέας Δόγκα, προσθέτοντας πως οι κατηγορούμενοι έχουν συνεννοηθεί, δεν είναι σε ρήξη όπως θέλουν να φανεί.

«Εξαρχής με δικονομικά τερτίπια επιδίωξαν να συσκοτιστεί η υπόθεση. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλείμματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι, γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα, όταν δεν είναι συνεννοημένοι, ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης.

»Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς» και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί. Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν και δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι. Ευχαριστώ τους ενόρκους αυτής της δίκης για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την υπόθεση».

Στοχοποιούσαν ευάλωτα κορίτσια


Συνεχίζοντας η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι είχαν στοχοποιήσει την Ελένη, γιατί ήταν ευάλωτη εκείνο το διάστημα.«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με την ανήλικη (σ.σ άλλη υπόθεση). Την πήγαν στο σπίτι στη Λίνδο, της έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλίτωσε» περιέγραψε η εισαγγελέας.

«Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης. Ο δεύτερος είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, είναι δόλωμα, μπαίνει μπροστά, βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο που έχει τα λεφτά. Τη στήνει έξω από τα σχολεία ειδικής αγωγής και ψάχνει ευάλωτα θύματα. Εκείνη την εποχή η Ελένη ήταν ευάλωτη, την είχαν στοχοποιήσει την Ελένη, η Ελένη ήταν ανυποψίαστη παρθένα. Όλα αυτά που μας λένε εδώ για τρίο είναι όλα ψέματα, ασυναρτησίες. Ο πατέρας του κ. Μ. που γυμνάζεται γιατί θέλει να δείχνει ωραίος σε αυτή την ηλικία έχει αφήσει έναν εν δυνάμει εγκληματία να κυκλοφορεί ελεύθερος»

«Όλα ψέματα για τη σχέση»

Απευθυνόμενη στην οικογένεια του θύματος η εισαγγελέας ανέφερε: «Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή, μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής. Η αδελφή του δεύτερου κατηγορουμένου διέσυρε τη μνήμη της τεθνεώσας. Μας είπε ότι ο αδελφός της είχε σχέση με την Ελένη. Όλα είναι ψέματα για τη σχέση. Μου έκανε εντύπωση που η αδελφή του β κατηγορούμενου είπε πωςμ αφού είχε πάει ο αδελφός της με την Ελένη γιατί να την βιάσει; Ακούστε απόψεις! Είναι και εκπαιδευτικός. Δεν ξέρει ότι και σχέση να έχεις, και γάμο, η γυναίκα μπορεί να αρνηθεί; Ο κατηγορούμενος, όταν εγώ τον εξέταζα, άδειασε ακόμη και την αδελφή του. Είναι αδίστακτος, μόνο το δικό του σαρκίο. Είχαν στοχεύσει το παιδί σας, έχουν συλλάβει το σχέδιο».

«Υπάρχει βίντεο από το οποίο προκύπτει ότι ο Ροδίτης είναι στη καρότσα. Η συμφωνία είναι να πάνε να φάνε σουβλάκια. Την έχουν πείσει, είναι ευάλωτη εκείνο το διάστημα. Τι πιο απλό από το να πάει μια βόλτα. Προφανώς της είπαν ότι υπήρχε και κάποιος λόγος που είναι ο Ροδίτης στη παρέα της με τον 21χρονο. Η Ελένη δε ήξερε ότι πάει στη Λίνδο. Πιστεύω ότι της είπανε «πάμε μια βόλτα». Δέχθηκε και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο. Εκείνη τη στιγμή η Ελένη δεν αντιλήφθηκε. Το σχέδιο όμως ήταν στο μυαλό των κατηγορουμένων. Το σχέδιο για ομαδικό βιασμό. Το ότι η Ελένη κατέβασε το βλέμμα και ασχολήθηκε με τον 21χρονο το πλήρωσε με τη ζωή της. Δεν έχει συνευρεθεί με την Ελένη, όλα αυτά είναι κατευθυνόμενα από την υπερασπιστική γραμμή που επέλεξαν και αποκυήματα της φαντασίας τους».

m.lifo.gr
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement