Ad Code

Responsive Advertisement

«Χοντραίνει» η κόντρα: Τούρκος υπουργός μιλά για απαγωγή του Γκιουλέν και οι ΗΠΑ παγώνουν τα F-35

Soylu

«Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατανοεί πως δεν δύναται με αυτές τις μεθόδους να επιτύχει την ικανοποίηση των παράνομων αιτημάτων της, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας έντονα στην απόφαση επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιoσύνης της Τουρκίας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος άρσης του κατ' οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από το δικαστήριο και συνέχισε: “ Η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη.”


H υπόθεση του αμερικανού πάστορα οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν εκεί. Επίσης θα υποστούν κυρώσεις και εταιρίες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στην απόφαση δηλώνοντας μέσω του Twitter ότι «το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στις ΗΠΑ είναι η FETO (σ.σ. στη συγκεκριμένη πρόταση η αναφορά γίνεται στον ίδιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν). Κι αυτόν δεν θα τον αφήσουμε εκεί, θα τον πάρουμε», πρόσθεσε, συνδέοντας για μια ακόμη φορά εμμέσως πλήν σαφώς το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν με την κράτηση του πάστορα που κατηγορείται για κατασκοπεία και δράση υπέρ της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των κυρώσεων έρχεται και η απόφαση του Κογκρέσου με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σε δηλώσεις της χαρακτήρισε απαράδεκτη την κράτηση του πάστορα.

Οι σχέσεις Αγκυρας-Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δοκιμάζονται διαρκώς και με το θέμα των Κούρδων στην Συρία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, η πρόσφατη συμφωνία για αποχώρηση της πολιτοφυλακής ΥΡG των Κούρδων της Συρίας από την πόλη Μανμπίτζ δεν βαίνει όπως θα περίμενε η Τουρκία.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement